Heb jij een wispelturige viervoeter in huis? Of wil je graag dat je kat of hond zelf kan beslissen wanneer hij naar buiten gaat en weer naar binnen komt? Met een katten- of hondenluik in je achterdeur hoef je niet langer portier te spelen! Wij helpen je op weg met enkele handige doe-het-zelftips.

STAP 1: Kies de juiste afmetingen

Katten- en hondenluiken bestaan in allerlei vormen en maten. Belangrijk is dat je een luikje kiest waar je huisdier makkelijk doorheen kan kruipen – een klein luik voor poezen en kleine hondjes, een groter formaat voor meer uit de kluiten gewassen viervoeters. Je kan luikjes kopen in allerlei stijlen en uitvoeringen, dus je vindt vast wel een model dat bij jouw deur, gevel of interieur past!
 
Opgelet: de meeste standaard kattenluikjes zijn te krap voor wat zwaardere katten – lees: tussen 7 en 10 kilogram. Deze flinke jongens hebben dus een groter formaat nodig.
Labrador steekt hoofd door kattenluik in blauwe deur
Kies een luikje dat groot genoeg is zodat je huisdier er makkelijk doorheen kan kruipen

STAP 2: Bepaal waar je het luik wil installeren

De meeste katten- en hondeneigenaars kiezen voor een luik in de achterdeur, die uitkomt op het terras of de tuin. Zeker voor honden is het belangrijk dat ze niet zomaar de straat kunnen oplopen. Dus tenzij je een goed omheinde voortuin of oprit hebt: achteraan is the way to go! Je kan ook een luikje maken in de garage, de schuur of het tuinhuis, als dat is waar jouw huisdier overdag verblijft wanneer jij het huis uit bent.  
 
In principe is elke deur geschikt om een honden- of kattenluik in te plaatsen, zelfs een exemplaar uit glas. Toch niet zo’n zin om door je mooie, glazen deur te gaan snijden? Dan kan je het glas ook altijd vervangen door een houten paneel. Mocht je op een dag geen huisdieren meer hebben of het luikje weer willen verwijderen, dan kan je het glas zonder problemen terug plaatsen. Een deur uit hout of pvc is het makkelijkst om doorheen te zagen, voor een aluminium deur schakel je beter een vakman in.
 
 

STAP 3: Teken eerst de zaaglijnen op de deur

Meten is weten! Zorg dat het gat dat je in de deur gaat maken heel precies afgemeten is, zodat het luikje er perfect op past. Doorgaans zit bij een aangekocht honden- of kattenluik ook een patroon met de juiste grootte en vorm, dat je met tape op de deur kan plakken en zo netjes met potlood kan overtekenen. Geen plannetje meegeleverd? Gebruik het frame van het luikje dan als patroon. Denk ook aan een waterpas – je huisdier zal het niet merken als zijn deurtje een beetje scheef zit, maar voor wie erop moet kijken, wordt het gegarandeerd een doorn in het oog.
 
Om de hoogte te bepalen, gebruik je de onderkant van de buik van je huisdier als richtlijn om de onderkant van het patroon mee uit te lijnen. Voor een kat is dat gemiddeld zo’n vijftien centimeter, bij honden hangt de buikhoogte meer van het ras af. Neem er sowieso even een meetlat of rolmeter bij, zo ben je zeker! Je hoeft het luikje trouwens niet exact in het midden van de deur te positioneren, het kan gerust wat verder van de deurklink en het slot mocht je op je hoede zijn voor inbrekers. Of maak een gat in een buitenmuur waar je het katten- of hondenluik in monteert.
 
 

STAP 4: Zaag nu de opening uit de deur

Met een boor maak je vier gaten in de deur, één in elke hoek van de opening die je wil maken. Zo creëer je voldoende ruimte voor het zaagblad van een decoupeerzaag, waarmee je de tussenliggende zijden uit de deur zaagt. Dit is een klusje waar je een vaste hand en opperste concentratie voor nodig hebt, dus neem je tijd en laat je niet afleiden. Je hond of poes kan je tijdens de werken best even in een andere ruimte zetten. Vergeet ook je veiligheidsbril niet! Gat gemaakt? Ga dan even over de randen met een stukje schuurpapier, zodat de opening er netjes uitziet en je huisdier zich niet kan verwonden. 
 
Zie je het niet zitten om je eigen deur te lijf te gaan met boor en zaag? Weet dan dat je dit klusje ook aan professional kan overlaten. Installateurs van ramen en deuren kunnen jou hier zeker en vast bij helpen! Of laat je katten- of hondenluik meteen in de offerte opnemen wanneer je een nieuwe deur laat plaatsen, da’s wel zo makkelijk.
Maine Coon stapt door kattenluik in venster
Om een katten- of hondenluik in een glazen deur te plaatsen, schakel je best een professional in

STAP 5: Monteer het katten- of hondenluik

Als je de opening helemaal volgens plan hebt gemaakt, dan is het een koud kunstje om de laatste stap te vervolledigen. Boor vier gaatjes in de hoeken, schroef het binnen- en buitenframe van het luik aan de deur vast – één van beide onderdelen bestaat uit een ‘tunneltje’ om de dikte van de deur te overbruggen – en klaar is kees! Check nog even of het deurtje vlot open- en dichtgaat. Lukt dat? Jouw hond of kat kan nu naar believen de frisse buitenlucht opzoeken en jij kan alvast beginnen wennen aan het gezellige geklepper van het luikje.
 
Vertrouwen je anders zo avontuurlijke viervoeters dat nieuwe deurtje niet erg? Laat hen dan rustig kennismaken en hou in het begin het luikje voor hen open. Als dat niet helpt, lok hen dan met wat lekkers of hun favoriete speelgoedje aan de andere kant van de deur.
 
Tip: koop een katten- of hondenluikje met een ingebouwde magneetstrip, zodat het deurtje goed afsluit wanneer het weer dichtvalt. Zo krijg je geen last van tocht of koude binnen!
 
 

Handig: een katten- of hondenluik met chiplezer

Om geen ongewenste bezoekers op visite te krijgen, kan je een katten- of hondenluik kiezen dat ontgrendeld wordt via een chiplezer. De sensor herkent de ingeplante identificatiechip die je kat of hond sowieso bij de dierenarts krijgt vooraleer ze hun nestje verlaten. Zo blijven de buurtkatten voor een gesloten luikje staan en kan alleen je eigen huisdier de deur bij je platlopen.
 
Wist je dat er zelfs katten- en hondenluikjes bestaan die je kan ‘besturen’ met een app? Zo kan je vanop afstand bepalen wanneer het luik open en dicht kan – handig om je huisdier bijvoorbeeld ’s nachts binnen te houden. Ook een vergrendeling met een magneet- of infraroodhalsband is een optie, al zal je kat of hond dan wel permanent die halsband moeten dragen. Vooral katten zijn daar niet altijd tuk op … Raakt je kat het halsbandje ergens kwijt, dan kan ze ook niet meer naar binnen, natuurlijk. Iets om over na te denken!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen