Een kip als knuffeldier? Je zou het die kakelende dames misschien niet geven, maar ze houden best van wat menselijke affectie. Sommige kippen laten zich heel gewillig oppakken en aaien. En ook kippenrassen die van nature niet zo touchy-feely zijn, kan je mits een beetje geduld en véél aandacht ook handtam maken. Met deze tips kan je echte knuffelkippen kweken!

Begin op jonge leeftijd

Wil je kippen houden die gewend zijn aan menselijk contact, dan haal je ze best in huis wanneer ze nog niet zo lang uit het ei gekropen zijn. Hoe vaker je tijd doorbrengt met je kippen als het nog kuikens of jonge hennen van enkele weken oud zijn, hoe meer ze immers gewend raken aan je aanwezigheid en die ook op prijs leren te stellen. Zeker als je kinderen hebt, is het leuk om hen hierbij te betrekken. Zo kunnen ook zij een warme band met de dieren opbouwen en af en toe eens een kip op schoot nemen.
 
Als je oudere kippen in huis haalt die niet van jongs af aan gewend zijn gemaakt aan contact met mensen, bestaat de kans dat het nooit echte knuffelkippen worden. Leg de lat in dat geval niet te hoog en stel jezelf tevreden met het feit dat je ze eventueel – met veel geduld en doorzettingsvermogen – wel kan leren om een graantje uit je hand te pikken.
Meisjes houden kuikentjes vast
Door kippen al van jongs af aan regelmatig te aaien en op te pakken, raken ze gewend aan contact met mensen

Stapje voor stapje

Zoals bij de meeste dieren helpt een smakelijk hapje altijd om het vertrouwen te winnen. Met wat graantjes of een sappige worm kan je de aandacht van je kippen trekken en hen leren om uit je hand te eten. Wedden dat ze vanaf dan nieuwsgierig naar je toe zullen trippelen elke keer je de ren betreedt? Eens je hun favoriete hapjes kent, kan je je kippen zelfs trucjes aanleren!
 
Durven ze wat dichterbij te komen, dan kan je de kippen voorzichtig proberen aan te raken en te aaien. En als dat allemaal vlot gaat, dan is de kippen oppakken de volgende stap. Eens ze hieraan gewend zijn, zullen ze misschien zelfs plat op de grond gaan liggen zodra je dichterbij komt, zodat je ze makkelijker kan optillen. Belangrijk hierbij is dat je zelf als kippeneigenaar ook rustig blijft en op een kalme manier met je dieren omgaat.
 
Wees wel geduldig en respecteer de grenzen van je hennen! Als ze aangeven dat ze er geen zin in hebben, laat je hen beter met rust en ga je een stapje terug in je ‘training’. Een kip die goed verzorgd wordt en alles heeft om zich op haar gemak te voelen, zal jou sowieso sneller haar vertrouwen schenken.
Bruine kippen eten voer uit handen
Leer je kippen eerst om uit je hand te eten, dan komen ze spontaan naar je toe voor extra aandacht

Waar wordt een kip graag geaaid?

Dit is heel persoonlijk, dus je zal zelf wat op zoek moeten gaan naar de favoriete kroelplekjes van je kip. Sommige kippen worden graag over hun kopje geaaid, anderen verkiezen wat zacht gekrabbel op hun rug of houden ervan in hun nek gekriebeld te worden. Als je kip je volledig vertrouwt, zal ze veel toelaten en er ook van genieten. En dat kan je echt zien aan haar kopje! Ze laat dan haar oogleden zwaar worden en zou er zelfs bijna van gaan spinnen, als ze dat kon.
 
 

Aaibare kippenrassen

Sommige rassen zijn van nature snel handtam te maken. Hou je van sociale kippen die zich makkelijk laten aaien, dan kies je best voor een van de volgende soorten:
 
  • Gewone legkip: deze simpele bruine, zwarte en witte kippen komen het meest voor en zijn doorgaans heel makkelijk handtam te maken. Hoewel ze gefokt zijn om veel eieren te leggen, lijkt ook hun vriendelijke karakter in de genen te zitten.
     
  • Zijdehoen: hun wollige uiterlijk maakt dat ze er extra aaibaar uitzien, maar ook hun karakter is erg zacht en aanhankelijk. Zeker met kinderen gaat deze kip heel lief om, dus ze zijn het ideale huisdier voor jonge gezinnen. Ook naar andere kippen toe is ze trouwens erg vriendelijk.
     
  • Serama: een klein en schriel kippetje, dat ondanks haar schichtige uiterlijk heel graag met mensen omgaat. Hier is ze zelfs speciaal voor gefokt, dus voor gezinnen met kinderen is ze de ideale tuinbewoner.
     
  • Cochin: deze forse kip met haar dikke verenkleed vráágt gewoon om geknuffeld te worden. Gelukkig laat ze dat ook heel goed toe dankzij haar erg tamme karakter. Bij ons zie je vaak Cochinkrieltjes, die wat fijner gebouwd, maar even aaibaar zijn.
     
  • Wyandotte: nog zo’n zachtaardig kippenras dat zich goed laat benaderen en snel laat temmen. Bovendien zijn deze kippen verre van veeleisend. Ze doen geen vlieg kwaad, zijn makkelijk in de omgang en enorm kindvriendelijk. De perfecte ‘beginnerskip’, dus!
     
  • Orpington: dit is een rustig, maar levendig ras dat graag in de buurt van mensen vertoeft. Deze vriendelijke kip zal je snel vertrouwen, waardoor ze makkelijk tam te krijgen is en ook graag bij haar baasje op schoot komt zitten.
     
  • Brahma: deze wat exotisch ogende kip heeft een indrukwekkend, donzig verenkleed en een vriendelijk, gemoedelijk karakter. Hierdoor is ze niet alleen eenvoudig handtam te maken, maar ook héél zacht om te aaien. Een eerste klasse knuffelkip!

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen