Met een newfoundlander heb je er een grote vriend bij, figuurlijk én letterlijk. Met zijn flinke gestalte en serieuze gewicht is deze hond een huisdier waar je zeker je handen mee vol hebt. Zijn vacht heeft de nodige verzorging nodig en na een wandeling in de regen (lees: modder) brengt de ‘newfy’ een flinke zandbak mee naar huis. Zit je er niks mee in om je handen (en je woonkamer) vuil te maken? Dan is deze viervoeter een echt cadeau! De newfoundlander is verdraagzaam, aanhankelijk, gehoorzaam en gek op water.

Oorsprong – waar komt de newfoundlander vandaan?

Liefhebbers van het ras hebben het wel eens liefkozend over hun ‘newfy’ of ‘newf’. Een lekker korte en makkelijke naam om naar deze impressionante hond te verwijzen. De newfoundlander is afkomstig van het Canadese ‘Newfoundland’, een eiland in de Atlantische Oceaan voor de Noordoostkust van Noord-Amerika. Newfoundland wordt door de Straat van Belle Isle afgescheiden van het schiereiland Labrador. Wat een beestenboel daar in Canada!
 
Voor een eilandbewoner is het niet zo gek dat de newfoundlander een verleden kent aan en op het water. Als vissershulpje werd hij ingezet om zware karren te trekken, boten en netten te slepen en zelfs drenkelingen te redden van de dood. Een echte held! Maar de reus bleef niet alleen in Canada, hij begon met het veroveren van de rest van de wereld toen hij in de 18de eeuw mee naar Engeland werd gebracht. Op het einde van de 19de eeuw werd daar een rasvereniging voor newfoundlanders opgericht.
 
De huidige newfy is vooral een gezellige huisgenoot voor veel gezinnen. Maar zijn voorliefde voor water is door de jaren heen niet verloren gegaan. Hij is nog steeds super dol op zwemmen en redt vandaag de dag nog steeds drenkelingen.
Newfy in het water met een boei. Hij wordt getraind voor de redding van drenkelingen.
Newfoundlanders worden nog steeds ingezet om drenkelingen te redden. Wat een helden!

Uiterlijk – hoe herken je een newfoundlander? 

 

Lichaamsbouw

Om karren, netten en zelfs kleine boten te kunnen trekken, moet je een sterke lichaamsbouw hebben. En dat is zeker het geval bij de newfy. Deze viervoeters zijn groot, zwaar gebouwd, gespierd en hebben een brede rug en borstkas. Zelfs hun staart is gespierd! In rust hangt die naar beneden, terwijl newfoundlanders in actie hun staart wat hoger dragen. Ze hebben ook krachtige poten met vliezen tussen de tenen, de perfecte uitrusting voor een goede zwemmer. Newfy’s hebben een massieve kop waardoor zowel hun ogen als oren er klein uitzien. De oren zijn driehoekig met een ronde punt en de ogen staan vrij ver uit elkaar.
 
 

Grootte en gewicht

Zoals dat bij de meeste honden het geval is, verschilt de grootte van de newfoundlander naargelang het geslacht. Een teef heeft een schouderhoogte van ongeveer 66 centimeter, terwijl dat bij een reu zo’n 71 centimeter is. Een teef weegt gemiddeld ook iets minder: zo’n 54 kilo tegenover 68 kilogram voor een reu.
 
 

Vacht en kleur

De vacht van een newfy is doorgaans zwart, donkerbruin of wit-zwart. Die laatste kleurslag heeft trouwens geleid tot de landseer, een Europees gefokt ras afgeleid van de newfoundlander. De dikke pels van de newfoundlander bestaat uit een boven- en ondervacht. De bovenste laag van zijn natuurlijke, warme jas is lang, terwijl de onderste laag kort, dicht en zacht is. Ook aan de poten en de staart draagt de newf lange haren.
Een bruine newfoundlander loopt door het gras.
Een newfy komt doorgaans voor in het zwart, bruin of wit-zwart

Karakter en opvoeding – de newfoundlander is een grote vriendelijke reus

De newfoundlander is zachtaardig, vriendelijk, rustig, zelfzeker, intelligent, enthousiast en (meestal) volgzaam. Deze viervoeter is een echte familiehond en is ook vriendelijk naar vreemden. Toch zal hij voor zijn gezin in de bres springen als het écht nodig is – zonder zich op te naaien voor het kleinste akkefietje. De newfy is een sociale vlinder. Hij is open en warm naar onbekende mensen, honden en andere dieren. Maar de newf laat niet met zijn voeten spelen. Hij zal zelden ruzie zoeken, maar dat wil niet zeggen dat hij over zich heen laat lopen. Op een rustige, stabiele manier kan hij met z’n lichaamstaal duidelijk maken wat hij over een bepaalde situatie denkt..
 
De newfoundlander is ook de perfecte kompaan voor kinderen. Want naast de ellenlange rij aan positieve kenmerken hierboven, is hij daarenboven nog eens verdraagzaam en geduldig. Ideale eigenschappen voor een hond die in een familie met kids terechtkomt. Maar wees altijd waakzaam. Zowel een kind als een hond kan onverwachts uit de hoek komen, dus hou voor de zekerheid altijd een oogje in het zeil en leer beide partijen hoe ze respectvol met elkaar moeten omgaan. 
 
De newfoundlander kan makkelijk enkele uren alleen blijven, als hij daar geleidelijk aan mag wennen. Hij is niet overdreven waaks en zal alleen blaffen wanneer hij de hulp van zijn eigenaar nodig acht. Newfy’s zijn erg rustig in huis, maar houden ervan buiten actief bezig te zijn. Of het nu regent, sneeuwt, hagelt of stormt: de newfoundlander staat altijd paraat om de buitenwereld te ontdekken. Het liefst van al gaat hij zwemmen, ook in de winter. 
 
Een kindje zit naast een zwarte newfoundlander
De newfy is met zijn verdraagzame en liefdevolle karakter een echte kindervriend
Een kindje krijgt een kus van een newfy in het gras.
Hou wel steeds een oogje in het zeil. Zowel je kind als je newfy kan nog steeds onverwachts uit de hoek komen
Een newfoundlander is een flinke hond. Dan hebben we het niet over zijn karakter, maar over zijn afmetingen. Met een gemiddeld gewicht tussen de 54 en 68 kilogram behoort de newfy tot de zwaardere rassen. Daarnaast is hij ook nog eens erg sterk. Het is dus cruciaal om dit huisdier van bij het begin aan te leren wat kan en niet kan. Doe dat ook tijdens het wandelen, want een trekkende kolos van een newfy is geen pretje om uit te laten. Gelukkig leert de newfoundlander snel wat er van hem verwacht wordt. 
 
Hou deze tips in het achterhoofd bij de opvoeding van je newfoundlander: 
 
  • Leer je newfoundlander nieuwe regels op een rustige manier zodat hij niet overweldigd geraakt.
     
  • Maak je puppy van jongs af aan gewoon aan veel verschillende mensen, dieren en andere prikkels.
     
  • Laat je waterrat niet zonder toestemming zwemmen, dat voorkomt ongewenste natte pakken op een moment dat je écht geen tijd hebt om een grote teddybeer te drogen.
     
  • Kammen en borstelen is erg belangrijk bij een newfoundlander, maak hem daar zo snel mogelijk mee vertrouwd.
     
  • Schrijf je in voor een puppycursus die bij jou past. Dat is niet alleen leerrijk voor je hond, maar ook voor jezelf!
  
 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een newfy nodig? 

Wie al eens een newfoundlander heeft gezien (op foto of in het echte leven), kan zich vast een beeld vormen van de intensieve vachtverzorging die de langharige hond vereist. De dikke pels van de newfy is prachtig, maar moet goed onderhouden worden. Kam de vacht wekelijks om klitten te voorkomen. Op sommige plekken, zoals achter de oren en onder de oksels, verschijnen sneller knopen – besteed daar extra aandacht aan. 
 
Wil je het vachtverlies tot een (aanvaardbaar) minimum beperken? Blaas de dikke vacht van je newfy dan wekelijks door met een föhn of waterblazer, bijvoorbeeld na een zwempartij. Daarmee komt al het vocht, vuil en loszittende haren tevoorschijn. Zorg dat het nooit zover hoeft te komen dat je je teddybeer moet scheren, want dat brengt de mooie vachtstructuur in gevaar. Hou er rekening mee dat door castratie de pels wolliger en moeizamer te verzorgen wordt. Hou behalve de vacht ook de staat van de nagels, het gebit, de oren en de ogen in de gaten.
 
Het menu van de newfoundlander is afhankelijk van zijn activiteisgraad, leeftijd, grootte  en gezondheid. Een dier dat meer beweegt, verbrandt meer calorieën en heeft dan ook meer energie (of eten) nodig. Geef je huisdier enkel eten uit een voerbak, zo voorkom je dat hij begint te kwijlen van zodra er eten in de buurt is. Bij dit van nature zware ras is het uitkijken voor overgewicht, want dat kan nefast zijn voor de gewrichten van je huisdier. Weeg je newfoundlander regelmatig, want voor je het weet ontwikkelt er zich een ‘buikje’ onder die dikke, ondoordringbare bontjas!
 
 

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de newfoundlander vatbaar?

Een newfy wordt gemiddeld zo’n tien jaar oud. Met zijn zware gestel is hij vooral vatbaar voor aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Daarnaast zijn er nog enkele andere afwijkingen om voor uit te kijken. De meest voorkomende, erfelijke ziektes bij deze hond zijn:
 
  • Heupdysplasie: dit betekent dat het heupgewricht van de hond zich verkeerd ontwikkelt. Daardoor past de heupkop niet goed in de heupkom en kan er schade aan het gewricht ontstaan. Deze aandoening is erfelijk, maar wordt ook beïnvloed door andere factoren zoals: overgewicht, hoge groeisnelheid, overbelasting door te veel of op een verkeerde manier te bewegen …
     
  • Elleboogdysplasie: dit is een verzamelnaam voor (meestal) erfelijke aandoeningen in het ellebooggewricht. Een veel voorkomende vorm van elleboogdysplasie bij de newfy is OCD (osteochondritis dissecans). Dat is een afwijking in het gewrichtskraakbeen van de bovenarm. 
     
  • Patella luxatie: simpel uitgelegd is dit een losse knieschijf. Hierbij verschuift de knieschijf van de hond naar links of rechts en komt die naast de knie te liggen. Heel pijnlijk! Deze aandoening kan verholpen worden met een operatie.
     
  • Aortastenose: door deze aandoening versmalt de lichaamsslagader en  gaat het bloed minder makkelijk stromen van het hart naar de aorta. Aortastenose is een ziekte die zich vaak al van bij de geboorte voordoet en kan verergeren naarmate de hond groeit.
     
  • Dilaterende cardiomyopathie: bij deze hartaandoening is het hart van de hond niet meer in staat om krachtig samen te trekken. De hartspier wordt steeds zwakker en de kamers van het hart raken verwijd. De meest voorkomende symptomen zijn benauwdheid en een verminderd uithoudingsvermogen. Als een dierenarts naar het hart luistert, hoort hij meestal een ruis.  
 
 

Waarop moet je letten bij het kiezen van een newfy?

Denk je dat een newfoundlander dé aanwinst is voor jouw gezin? Zalig! Dan geven we je graag nog enkele tips voor het aanschaffen van deze waterrat:
 
  • Wanneer je een newfoundlander via een rasvereniging koopt, ben je zeker dat hij gefokt is volgens de regels van die vereniging: getest op erfelijke aandoeningen, welzijnsregels zoals een maximaal aantal nesten per teef, geen inteelt …
     
  • Koop je ergens anders een newfoundlander-pup? Vraag dan zeker naar de gezondheidscertificaten van de ouders en check de stamboom van je toekomstige puppy. Ga bij voorkeur al eens langs bij de fokker voordat de pups geboren zijn. Zo kan je de moederhond leren kennen en ontdek je of haar karakter bij jou past. 
     
  • Koop geen goedkope puppy via het internet of een pup uit een winkel. Deze dieren lijken misschien op een newfy wanneer ze nog klein zijn, maar niemand verzekert je dat ze ook uitgroeien tot een mooie, gezonde hond.
   
Geen zin om op wachtlijsten te staan en fokkers af te schuimen? Neem ook eens een kijkje in het asiel of ga op zoek naar een herplaatser. Wie weet vind je daar je match made in heaven en kan je een newfoundlander (of andere hond) de thuis bezorgen die hij verdient.

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen