Katten hebben een heel verschillend slaappatroon dan dat van ons. Ze slapen veel meer, maar ze maken wel vaker kortere (of langere) dutjes. Bovendien zijn ze ‘s nachts vaker wakker en slapen ze meer overdag. Katten slapen gevoelig 'lichter' dan mensen: haar zintuigen registreren tijdens haar slaap 70% van wat ze tijdens de dag zou horen en ruiken. Ze kan dan ook meteen in actie schieten wanneer ze een muis hoort piepen of de eetbak hoort rammelen. Maar droom ze ondertussen ook? 
Hoeveel een kat precies slaapt, hangt af van individu tot individu. Senioren en kittens slapen doorgaans meer dan volwassen katten. Ook slapen de dieren meestal langer op koude, regenachtige of bewolkte dagen. Net zoals mensen, kunnen katten trouwens ook oververmoeid raken. 
 
 

Dromen katten tijdens hun slaap?

Ook katten dromen, maar dat doen ze niet bij elk dutje. Net zoals bij mensen, dromen katten tijdens de remslaap - een slaapfase waarin de hersenen bijzonder actief zijn. Het is tevens de diepe slaapfase, waarin katten allerlei indrukken en gebeurtenissen van overdag verwerken. Vermoedelijk dromen katten in beelden of misschien zelfs geuren van dingen die ze de dag tevoren zijn tegengekomen. 
 
Tijdens het dromen zie je dat de ademhaling van je kat wat oppervlakkiger wordt. Ze begint dan ook te trillen met haar oogleden, snorharen of poten. Een kattendroom duurt meestal niet langer dan vijf minuten. Wie weet welke spannende avonturen jouw viervoeter op dat moment aan het beleven is! Misschien staat ze net op het punt om die gewiekste muis te vangen? Sst, laat haar maar lekker slapen … 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen