Katten zijn echte slaapkoppen. Soms schiet hun jachtinstinct eventjes in actie en liggen ze luttele minuten later alweer gelukzalig te soezen op de vensterbank of in hun mandje. Heb je het gevoel dat je kat wel heel vaak ligt te ronken? En wanneer is veel slapen té veel slapen?

Korte, maar krachtige speelmomenten

Ja, je kat kan absoluut oververmoeid raken! Het jachtinstinct van een kat is namelijk zo groot, dat ze zou kunnen blijven jagen – of spelen, zoals kattenbaasjes dat noemen – tot ze er letterlijk bij neervalt. Al is dat natuurlijk niet zo’n gezond idee … Ook je kat heeft er behoefte aan eventjes uit te blazen na een inspanning om weer op te laden voor een volgende ‘jacht’. 
 
Speel dus liefst een paar keer per dag met je kat, maar niet langer dan enkele minuten aan één stuk. Trekt ze zich nadien even terug om een dutje te doen, dan is dat zeker en vast niet abnormaal. Katten slapen sowieso tot wel 16 uur per dag, verdeeld over kortere en langere dutjes. Dat doen ze dus niet enkel wanneer ze oververmoeid zijn.
Kitten speelt met pluchen slang
Zorg dat de spelmomenten niet langer dan enkele minuten duren, zo voorkom je dat je kat oververmoeid raakt

Méér redenen waarom je kat veel slaapt
 

  • Kittens slapen steevast enorm veel, omdat er tijdens het slapen groeihormonen worden vrijgegeven. Die vele dutjes zorgen er dus voor dat je kitten kan evolueren naar een grote, sterke kat. In haar eerste drie levensweken slaapt een kitten zelfs tot 90% van de tijd. En die slaap heeft ze nodig om haar immuunsysteem te ontwikkelen en voldoende te herstellen. Laat je kleine pluizenbol dus maar rustig ronken en heb wat geduld. Tijdens de momenten dat ze wél wakker is, heeft ze energie voor tien en kan je er heel leuk mee spelen!
     
  • Katten zijn dieren die vooral actief zijn in de schemering om te gaan jagen. Je kat die overdag ligt te slapen is dus niet lui, maar volgt gewoon haar normale slaappatroon. Jij ligt toch ook de hele nacht in je bed? Voor een kat vinden die slaapmomenten nu eenmaal vooral tijdens de dag plaats. Dit zijn trouwens over het algemeen eerder oppervlakkige dutjes dan een diepe slaap zoals bij mensen. Let er maar eens op: vaak zie je haar oren nog bewegen om geluiden op te vangen en snel alert te kunnen zijn wanneer er potentieel gevaar dreigt.
     
  • Als je kat zich verveelt, kan ze ook meer slapen. Je zal dit voornamelijk zien bij binnenkatten. Het kan in dat geval zeker helpen om je kat wat meer te stimuleren, bijvoorbeeld met een krabpaal, nieuwe speelgoedjes en meer menselijke interactie. Ook toegang tot een vensterbank waar ze naar de vogeltjes buiten kan kijken, houdt je kat scherp.
     
  • Katten zijn ook gevoelig voor de seizoenen met hun bijhorende weersomstandigheden. In de herfst en winter, wanneer het koud of druilerig weer is, hebben ze meer behoefte aan slaap. En ook tijdens een hittegolf kan je kat wat minder actief zijn en vaker haar toevlucht zoeken tot een knus slaapplekje. Net als mensen eigenlijk!
     
  • Ook slapen oudere katten meer dan volwassen katten – tot wel 20 uur per dag – en gaan ook langer in een diepe slaap dan hun jongere soortgenoten. De kans bestaat dat je seniorkat langzaam dement wordt. In dat geval verliest ze haar gevoel voor tijd een beetje en kan ook haar slaappatroon in de war raken. Probeer je dementerende kat zoveel mogelijk structuur te bieden, maar kijk er niet van op als ze om 3 uur ’s nachts plots om aandacht komt vragen.
Katten lijken enorm veel te slapen, maar vaak is dit een aaneenschakeling van kortere en langere oppervlakkige dutjes

Problematisch slaapgedrag

Is je kat echter voortdurend heel vermoeid en lusteloos, dan kan er meer aan de hand zijn. Zeker wanneer ze voor de rest ook weinig interesse vertoont in zaken die haar normaal wél enthousiast maken, zoals eten of spelen. Slaapt je kat meer dan 16 uur, is ze geen kitten of seniorkat en reageert ze tijdens haar dutjes niet meer zo snel op geluiden, geuren of plotse bewegingen in haar omgeving, dan kan dat wel eens te wijten zijn aan een ziekte. Zo kunnen nier- en leverziekten, diabetes, osteoarthritis, anemia en bepaalde types kanker ervoor zorgen dat je kat meer slaapt dan gewoonlijk. Is er duidelijk iets veranderd in haar routine, dan ga je voor de zekerheid best eens langs bij de dierenarts.
 
Wist je trouwens dat ook een hond oververmoeid kan raken?
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen