Zie je door het snoezelige poezenbos de langharige bomen niet meer? Geen nood! Beestig verzamelde voor jou tien kattenrassen die opvallen met hun weelderige haardos. Deze katten zijn heerlijk om te aaien en te knuffelen, maar hou wel in het achterhoofd dat die zijdezachte bontjas zichzelf niet onderhoudt. Hoewel poeslief het meeste werk voor zich neemt, kan ze vaak een handje hulp gebruiken om haar vacht pico bello in orde te houden. 

1. De Perzische kat

Beginnen doen we met misschien wel hét prototype van de langharige kat: de Perzische kat of kortweg ‘Pers’. Eigenlijk is dit het enige kattenras met écht lange lokken, tot 13 cm lang. Alle andere rassen op deze lijst hebben haren van zo’n 4 à 5 cm met duidelijk kortere haren op de poten en snuit, en vallen daarom onder de noemer ‘halflangharig’. Het zal je dan ook niet verbazen dat je voor de Perzische kat vaker dan eenmaal per week kam en borstel moet bovenhalen. Nog een handelsmerk van de Pers is haar korte schedel die er koddig uitziet maar ook een verhoogde kans op gezondheidsproblemen met zich meebrengt. Kies je voor dit ras, dan is het uitzoeken van een goede fokker die gezondheid voorop stelt dan ook een must.
Perzische kat
Perzische kat
Turkse angora
Turkse angora

2. De Turkse angora

Nog zo’n eye catcher is de Turkse angora, een van de meest elegante rijen in dit rijtje. Je ziet haar het vaakst in het wit, soms met twee verschillende ogen, maar eigenlijk zijn veel meer kleuren toegelaten. Met haar lange poten en hals geeft de Turkse angora een sierlijke indruk, die nog benadrukt wordt door haar sterk behaarde staart, kraag en broek. Ten opzichte van de Perzische kat is de angora een heel sociale en actieve kat, die houdt van aandacht en een knuffel op z’n tijd. 
 
 

3. De Noorse boskat

Deze pluizige kat lijkt wel weggewandeld uit een sprookje. Ze is fluweelzacht vanbuiten én vanbinnen. De Noorse boskat houdt van iedereen: mensen, andere katten en zelfs honden windt ze zo om haar pootje. Behalve lief en aanhankelijk, is de Noorse boskat ook een actieve en avontuurlijke kat. Ze heeft nood aan voldoende ruimte (ook in de hoogte) om in rond te rennen en ze houdt van jachtspelletjes, bijvoorbeeld achter een balletje, een kattenhengel of een voederpuzzel.
Noorse boskat
Noorse boskat
Turkse van
Turkse van

4. De Turkse van 

Deze prachtige raskat is lief, speels én houdt van zwemmen. Als dat nog niet uniek genoeg is, kijk dan eens naar haar aparte tekening: spierwit met (vaak rood) gekleurde oortjes en staart. De Turkse van houdt er niet van om lang alleen te zijn. Ze is hypersociaal en stelt menselijke én poezelige aandacht ten zeerste op prijs. Daarnaast is ze gek op dingen ondernemen: met de hengel spelen, trucjes leren, hersenwerk of misschien wel een waterspelletje doen deze langhaar spinnen van geluk.  
 
 

5. De Somali

De looks van deze ‘langharige Abessijn’ zijn elegant en wild tegelijkertijd. Somali’s zijn aanhankelijke katten die graag tijd spenderen met hun gezin. Aanhankelijk wil trouwens niet zeggen dat de Somali graag de ganse dag op je schoot doorbrengt om knuffels in ontvangst te nemen: deze raskat wil actie! Ze is intelligent, nieuwsgierig en avontuurlijk, twee karaktertrekken die haar de perfecte partner in crime maken voor een ondernemend kattenleven! 
Somali
Somali
Maine coon
Maine coon

6. De Maine coon 

Dit is een van de grootste katten die mensen als huisdier houden, reken maar vast op 6 tot 9 kilogram voor een kater. Zijn wilde haardos ten spijt, is de Maine coon een vriendelijke en zachtaardige kat die het prima kan vinden met soortgenoten en andere sociale wezens. Het is een kat die perfect trainbaar is, sommige Maine coons apporteren zelfs hun speeltjes! Net zoals de Turkse van heeft dit kattenras een boontje voor water. Niet dat je een Maine coon snel in het zwembad zal betrappen, maar tegen waterspelletjes zegt ze zelden nee. 
 
 

7. De Heilige birmaan

Deze mysterieuze kat lijkt wel een gouden gloed over haar lichaam te hebben. De spierwitte handschoenen zijn het handelsmerk van de Heilige birmaan, die volgens de legende haar oorsprong vindt in een oude tempel in Myanmar. Dit kattenras houdt van gezelschap, maar niet van drukte. Ze hecht zich stevig aan haar eigenaar en gooit haar charmes in de strijd wanneer ze iets van hem gedaan wil krijgen. Ondanks haar rustige karakter, houdt deze beauty van een spelletje op z’n tijd. 
Heilige birmaan
Heilige birmaan
Ragdoll
Ragdoll

8. De ragdoll

Het woord ‘ragdoll’ is Engels voor ‘lappenpop’ en wijst op de ontspannen manier waarop deze raskat zich in je armen neervlijt. Deze sociale katten hebben een open en vriendelijk karakter, wat niet wil zeggen dat ze zich nooit zal laten verleiden tot een spelletje - zelfs wanneer er al wat jaren op de teller staan. Op de foto valt het misschien niet meteen op, maar ragdolls zijn fors groter dan bijvoorbeeld de Heilige birmaan waarmee ze wel eens verward worden. Zet dus maar een flinke portie kattenvoer klaar voor deze reus! 
 
 

9. De Brits langhaar 

Dit vrij nieuwe kattenras ontstond uit kruisingen van de populaire Brits korthaar met langharige Perzische katten. Het resultaat is een gespierde kat met een rond hoofd. De Brits langhaar combineert de karaktereigenschappen van haar voorouders: rustig, evenwichtig en volgzaam, maar ook dol op aandacht. Deze intelligente katten leren snel: hoe ze kattenkwaad moeten uithalen, maar ook hoe ze samen met jou leuke avonturen kunnen beleven! 
Brits langhaar
Brits langhaar
Siberische boskat
Siberische boskat

10. De Siberische kat 

Deze grote kat uit het barre oosten van Rusland heeft nog steeds haar wilde uiterlijk van weleer. Aan de binnenkant is de Siberische kat gelukkig helemaal niet zo wild. Ze houdt van aandacht en aaitjes, liefst van haar eigen lakei. Heb je last van achtervolgingswaanzin, dan kies je beter voor een ander kattenras. Maar als je er geen problemen mee hebt dat je kat overal meegaat waar jij staat, dan zal de pluizige Siberiër je niet teleurstellen! 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen