Ok, ik geef het toe. Ik ben een kattenfreak: dienaar van vier besnorde majesteiten, virtual assistant van mijn duo rosse tijgers op Instagram en allesverslinder van eender welk leesvoer over katten. Mijn favoriete topic? Katten die het avontuur opzoeken. 
Eén kat steekt er met kop en staart bovenuit: Nala, het vondelingetje uit Bosnië dat door een stoere Schot onder de vleugels genomen wordt om samen een wereldreis te maken … per fiets! Hoe het allemaal begon, las ik pas onlangs in het boek ‘Nala’s wereld’, de perfecte combinatie van een goed verhaal, tonnen feelgood-vibes en inspiratie om je eigen katten voortaan door een andere bril te bekijken. 
 
 

101 uitdagingen om met een (jonge) kat te reizen

Dean Nicholson, de Schot met het allergrootste hart voor dieren, is al drie maanden onderweg met zijn fiets wanneer hij in een uitgestrekt niemandsland een kitten hoort miauwen. De vondst van Nala zet zijn hele leven overhoop en in het boek vertelt hij eerlijk over de uitdagingen die het reizen met een kat met zich meebrengt. Allemaal zaken waar je je als bezorgde katteneigenaar meteen een voorstelling bij kan maken: mag je de grens wel over met je gloednieuwe kitten? Waar vind je een betrouwbare dierenarts zo ver weg van huis? Welk kattenvoer kan je makkelijk vervoeren? En hoe kan je veilig in open lucht slapen met een kat als reisgezel? 
 
Het is bijzonder ontroerend om te lezen hoe de focus van Dean’s reis op dat ene moment volledig omslaat: Nala in goede gezondheid houden wordt zijn absolute topprioriteit. En als hij daarvoor zijn reisplannen moet omgooien, bijvoorbeeld omdat een bepaalde route té warm blijkt voor zijn trouwste zielsverwant, dan doet hij dat zonder morren terwijl hij met beide handen kersverse opportuniteiten grijpt.
 
 
 

Verschillen kat en hond echt zoveel van elkaar? 

Vervang het woord ‘Nala’ in het ganse boek door ‘Max’ en het relaas van Dean en zijn compagnon wordt meteen een stuk geloofwaardiger. Dit boek ruimt dan ook meteen alle vooroordelen over katten uit de weg: ze zijn wél avontuurlijk aangelegd, ze voelen zich wél comfortabel op vreemde plaatsen en ze smeden wél een intense band met hun eigenaar. De grote voorwaarde: dat je hen van jongs af de wijde wereld laat ontdekken. 
 
Dat stemt een kattenmens tot nadenken. Wat als je een kitten op dezelfde manier zou opvoeden en socialiseren als een jonge pup? Wanneer we een nieuwe kat verwelkomen, sluiten we het dier eerst 6 weken op in haar nieuwe thuis om dan - als het een binnen/buitenkat wordt - met een bang hartje de tuindeur voor het eerst open te zetten. Doe hetzelfde met een puppy en ik durf bijna garanderen dat hij later niet zal uitgroeien tot een stabiele hond die zijn mannetje staat in verschillende situaties. 
 
Moeten we onze katten dan voortaan overal mee op sleeptouw nemen, zoals Dean en Nala dat met verve voordoen? Dat hoeft niet, maar het is fijn om te weten dat het kan. In een wereld waarin steeds vaker geopperd wordt dat katten niet horen los te lopen, zou het wel eens kunnen dat we over 50 jaar allemaal een tuigje en leiband kopen om met onze huistijger op stap te gaan. Cat exploring is trouwens al jaren een grote trend op social media: mensen die wandelen, kamperen, fietsen, kajakken of zelfs skiën met hun enthousiaste snorkampioen. Begint het bij jou ook al te kriebelen? 
 
 

Een groot hart voor alle dieren

Terug naar het verhaal van Dean en Nala. Wanneer Dean zijn nieuwe metgezel voorstelt op Instagram, gaat zijn bericht viraal. Het nieuws wordt opgepikt door enkele grote mediawebsites en in geen tijd wordt wat eens een beginnende bikefluencer was één van de grootste catfluencers ter wereld. Ondertussen staat de teller op meer dan een miljoen volgers en Dean besloot ook iets nuttigs te doen met zijn bekendheid. 
 
Tijdens zijn indrukwekkende reis - ondertussen hebben kat en eigenaar al 26 landen doorkruist - botst hij regelmatig op initiatieven die zich dag en nacht inzetten voor dierenwelzijn. Stuk voor stuk organisaties die elke cent kunnen gebruiken om van de wereld een betere plek te maken voor verschillende diersoorten. Via allerlei inzamelingsacties, veilingen en ook via de verkoop van het boek ‘Nala’s wereld’ - ondertussen vertaald in meer dan 20 talen - haalt hij grote sommen geld op die rechtstreeks naar noodbehoevende dieren over gans de wereld stromen. 
 
Laat dat laatste alleen al een goede reden zijn om het boek te kopen, maar ik kan je ook garanderen dat je het in één ruk uitleest - zelfs wanneer je helemaal geen kattenmens bent. Het boek leest als een trein, staat vol levenswijsheden, heeft een hoopvolle boodschap en laat je gegarandeerd achter met een goed gevoel - iets wat we allemaal kunnen gebruiken in tijden van sneltests, vaccinatiestress en de thuiswerkblues. 
Rusty leest Nala's wereld
Droomt deze huiskat van wilde avonturen zoals die van Nala? 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen