Katten zijn erg gehecht aan hun territorium. Haal je een nieuwe kat in huis of ben je recent verhuisd met je kat, houd haar dan zeker een tijdje opgesloten totdat ze haar nieuwe huis ook als een thuis ziet.

Zorg voor een veilige haven

Houd je kat eerst in een aparte kamer, waar ze ook haar eten, drinken, horizontale en verticale krabmogelijkheden, gezellige mandjes en kattenbak heeft. Doe dat enkele dagen, tot ze zich ontspannen gedraagt. Deze kamer wordt haar veilige haven. Pas daarna laat je haar in andere ruimtes, maar laat de toegang tot haar veilige haven altijd open! Verruim zo geleidelijk haar omgeving tot ze uiteindelijk ook naar buiten kan. Hoe snel dat kan, hangt sterk af van je kat en kan best enkele weken in beslag nemen. Hou je kat voor de zekerheid minstens vier weken binnen en voorzie wat extra activiteiten zoals hengelspelletjes en voederpuzzels. Voor katten die zich minder snel op hun gemak voelen, mag je daar gerust nog twee tot vier weken bij tellen. Better safe than sorry! 
 
 

Als ik mijn kat dan voor het eerst naar buiten laat, hoe vindt ze dan mijn huis terug?

Kittens en katten die buitenshuis op verkenning gaan, prenten zich een plattegrond van hun territorium in. Ook zetten ze geurvlaggen uit met urine, ontlasting en de geurstof uit de klieren op hun kop en klauwen. Een kat zal zich zelden ver van bekend terrein wagen, maar een boeiende schutting, muur of bos kan een uitdaging zijn. De angst en opwinding worden ook groter wanneer er een andere kat opduikt. Als die de achtervolging inzet om de mogelijke rivaal te verjagen, kan je kat of kitten gedesoriënteerd raken in die nieuwe omgeving.
Jonge kat op verkenning in de tuin
Laat je kat op een rustig moment de nabije omgeving verkennen en roep ze na enkele minuten weer naar binnen

Daarom is het verstandig om de eerste verkenningstochten van een (jonge) kat te begeleiden. Doe dat op een rustig moment en voor korte tijd en laat de deur naar binnen altijd open. Zo kan je kat naar bekend terrein vluchten wanneer ze daar behoefte aan heeft. Houd contact met snoepjes, interactie en genegenheid om te voorkomen dat je kat ervandoor gaat. Roep je kat na enkele minuten terug het huis in en geef dan pas haar avondmaal. Doe dat een paar dagen en observeer je kat. Pas wanneer ze de omgeving helemaal heeft ontdekt, kan je de deur weer sluiten. 

 
 

Hoe ver waagt een kat zich eigenlijk van huis?

Dat is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het geslacht van de kat en de dichtheid van de plaatselijke kattenbevolking. Een gecastreerde of gesteriliseerde kat komt bijvoorbeeld zelden buiten zijn directe omgeving. Als je in een stad woont, waar de kattenbevolking het dichtst is, zal een kat haar wandelingen en verkenningstochten tot een paar straten beperken om confrontaties te vermijden. Op het platteland daarentegen kan een kat zich zonder problemen een ruimer territorium aanmeten. 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen