Een elegant uiterlijk, gouden karakter en bijzonder uithoudingsvermogen: de arabier is een van de oudste paardenrassen ter wereld en blijft ook vandaag nog razend populair. Deze parel uit het Midden-Oosten is het ideale sportpaard, maar weet ook naast de piste te imponeren. Ben je nieuw in de paardenwereld? Dan kies je best voor een ander paardenras. Arabieren zijn zeer vriendelijke paarden, maar het blijven volbloeden met een bijhorend vurig temperament. Voor beginnende ruiters of paardeneigenaars zijn paardenrassen met iets minder pit een betere keuze.

Oorsprong – waar komt de Arabier vandaan?

Arabische paarden zijn de oudste, meest raszuivere paarden ooit gefokt en vinden hun oorsprong op het Arabische schiereiland. Volgens verschillende mythes waren ze daar in het bezit van de bedoeïenen, waarvoor ze een symbool van roem en rijkdom waren. De bedoeïenen gebruikten de arabier als oorlogspaard om soldaten en militair materiaal te vervoeren en de vijand aan te vallen. Volgens hen waren vooral merries waardevol, omdat ze zich muisstil konden voortbewegen en bijzonder loyaal waren ten opzichte van hun ruiter. Later schonken Turkse heersers de paarden aan Europese vorsten en verspreidden de arabieren zich ook naar Europa, waar ze evolueerden tot een van de populairste paardenrassen ter wereld.
zwarte arabier
Arabieren hebben een bijzonder goed uithoudingsvermogen

Uiterlijk – hoe herken je een Arabisch paard? 

Het hoofd van een arabier heeft enkele typische raskenmerken. Zo heeft dit paard een wigvormig hoofd dat iets of wat bol is tussen de ogen en hol wordt ter hoogte van het neusbeen. Zijn onderkaak is erg rond en groot in vergelijking met andere rassen. Dat is niet zomaar het geval: dankzij de brede kaken kan de luchtpijp een groter volume aannemen, wat de ademhaling vergemakkelijkt en het paard in staat stelt betere prestaties te leveren. Hoe ouder het paard, hoe meer de specifieke beenstructuur van het hoofd zichtbaar wordt.
 
Verder heeft het Arabisch paard grote, expressieve ogen die relatief ver uit elkaar staan waardoor het voorhoofd extra breed lijkt. In tegenstelling tot de ogen zijn de oren fijn, spits en staan ze dicht bij elkaar om elk kleinste geluidje op te vangen. Wanneer dit paard opgewonden is of een inspanning levert, staan zijn grote neusgaten wagenwijd open. De benen van een arabier zijn lang en slank, maar ook ijzersterk en enorm gespierd.
 
De vacht is kort, zijdezacht en vertoont in normale omstandigheden een wondermooie glans. Paarden van dit ras komen in heel wat verschillende kleuren voor: bruin, schimmel, vos of zwart; al zijn zwarte arabieren eerder zeldzaam. Witte aftekeningen aan de benen en het hoofd zijn toegelaten, maar mogen niet te uitgesproken zijn. De staart wordt vaak hoog achter het lichaam gedragen en bestaat uit lange, zachte haren.
 

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de arabier?

De schofthoogte van een gemiddeld Arabisch paard is 1m50. De paarden wegen ongeveer 450 kilogram
bruine arabier
Arabische paarden hebben een sprekend hoofd met grote ogen en neusgaten.
arabier zijaanzicht
Hun staart wordt vaak hoog achter hun lichaam gedragen.

Karakter en opvoeding – de arabier heeft een pittig karakter

Ondanks hun pittige temperament, hebben arabieren een zeer gemoedelijk en vriendelijk karakter. Ze zijn dol op mensen en bouwen snel een sterke band met hen op. De paarden vinden het dan ook heerlijk om door hen geknuffeld of geborsteld te worden. Arabische paarden zijn bijzonder gehoorzaam en loyaal, en halen steeds het onderste uit de kan om te presteren voor hun eigenaar. Dat in combinatie met hun hoge intelligentie, maakt van hen het ideale sportpaard. 
 
Arabieren presteren uitstekend in verschillende sporttakken, maar blinken vooral uit in het lopen van lange afstanden, zoals bij endurance. Hoge temperaturen of een moeilijke ondergrond zijn daarbij geen enkel probleem. Verder zijn de paarden regelmatig te zien op shows, waar ze dankzij hun opvallende, elegante uiterlijk iedereen met verstomming doen slaan.  
Arabieren zijn typische volbloedpaarden met veel energie en een uitgesproken karakter. Dat maakt hen minder geschikt voor beginnende of jonge ruiters.  
 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een Arabisch paard nodig? 

Zoals bij alle paardenrassen bestaat het dieet van een arabier voornamelijk uit kwaliteitsvol ruwvoer (hooi en gras), eventueel aangevuld met krachtvoer, kruiden, groenten en/of fruit en supplementen. Omdat ze fijn gebouwd zijn, hebben paarden van dit ras minder voeding nodig om op een gezond gewicht te blijven en is het van belang om hen zeker niet overdreven te voederen.  
Je borstelt je arabier best enkele keren per week om zijn vacht, manen en staart in goede conditie te houden. Na een zware inspanning (of wanneer je paard voor de zoveelste keer in de modder heeft gerold) kan ook een frisse douche zeker geen kwaad. Daarnaast krab je dagelijks zijn hoeven uit en breng je regelmatig een bezoekje aan de tandarts en de bekapper
 

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de arabier vatbaar?

Arabische paarden kunnen met hun gemiddelde levensverwachting van 30 jaar bijzonder oud worden. Bovendien kunnen ze tot op vrij hoge leeftijd blijven meedraaien in de sport. Toch zijn er enkele genetische aandoeningen waar de arabier extra gevoelig voor is:
 
  • Cerebellaire corticale abiotrofie (CCA): genetische ziekte waarbij neuronen in het cerebellum van de hersenen afsterven. De paarden krijgen hierdoor problemen met hun coördinatie en evenwicht. Ze ervaren moeilijkheden met lopen en hebben een verminderde controle over hun spieren. CCA is reeds bij veulens vast te stellen, maar de symptomen komen meestal pas op latere leeftijd tot uiting. De aandoening kan niet behandeld worden.
  • Severe combined immunodeficiency disorder (SCID): erfelijke aandoening waarbij het afweersysteem van het paard sterk verzwakt. De ziekte wordt meestal opgemerkt wanneer het veulen ongeveer 25 dagen oud is en kan niet genezen worden. Het paard zal dus onvermijdelijk sterven. SCID zorgt voor symptomen zoals diarree, gewichtsverlies, hoesten en ernstige longontstekingen die gepaard gaan met hoge koorts. Fokkers kunnen hun paarden op het dragerschap van deze aandoening laten testen en hun paard, afhankelijk van het resultaat, uit de fokkerij halen.
  • Lavender foal syndrome (LFS): erfelijke, dodelijke ziekte ten gevolge van neurologische problemen. Veulens die aan LFS lijden, zijn meestal ter wereld gekomen via een zeer moeilijke bevalling. Ze liggen in een krampachtige positie en kunnen niet omrollen of rechtstaan. Hun ogen maken vaak snelle, ongecontroleerde bewegingen en hun vacht heeft een lavendelkleurige schijn. De veulens sterven gewoonlijk een paar dagen na de geboorte of worden door een arts geëuthanaseerd omdat ze geen kans hebben op een normaal leven.

 
twee Arabische paarden
Paarden zijn kuddedieren en hebben het liefst een maatje aan hun zijde

Waarop moet je letten bij het kiezen van een Arabisch paard?

Klinkt de arabier als het ideale paard voor jou? Vooraleer je beslist om over te gaan tot de aankoop van een paard, moet je op de hoogte zijn van een aantal belangrijke zaken: 
 
  • Het houden van een paard vraagt veel tijd en inspanning en kost ook behoorlijk wat geld. Je zal het dier dagelijks moeten voeren, borstelen, de stal uitmesten … Denk hier goed over na voor je een beslissing maakt. 
  • Arabieren zijn populaire (sport)paarden en worden op verschillende plaatsen verkocht. Zo kan je langsgaan bij een gespecialiseerde fokkerij, maar zijn er ook online veel (particuliere) verkopers te vinden. Informeer jezelf goed vooraleer je een paard gaat bekijken en neem bij voorkeur een paardenkenner mee die jou kan helpen bij het maken van een goede keuze.
  • Paarden zijn rasechte kuddedieren en kunnen niet alleen gehouden worden. Zorg er dus voor dat jouw arabier steeds het gezelschap heeft van een ander paard zodat hij zich niet eenzaam voelt. Zo is bijvoorbeeld de Shetlander het ideale weidemaatje! Liefst van al heeft een paard echter het gezelschap van een of meerdere andere paarden die aan hem gewaagd zijn qua grootte en temperament.
  • Waar zal je jouw nieuwe paard huisvesten? Kies je ervoor om een stal te huren bij een manege of pensionstal of heb je zelf een weide en stal ter beschikking? Welke keuze je ook maakt, een paard moet de mogelijkheid hebben om dagelijks enkele uren op de weide te grazen en zijn benen te strekken. Daarnaast moeten er op de weide een (schuil)stal en liefst ook meerdere bomen staan waar hij kan schuilen bij regen of warm weer. Liefst heeft je paard ook buiten het weideseizoen toegang tot een paddock of track om te voldoen aan zijn bewegingsbehoeften.
  • Eens de weide en stal helemaal in orde zijn, kan je zoektocht echt beginnen! Als je van plan bent om ook op je arabier te gaan rijden, kan je best eerst een proefritje maken. Zo kom je te weten of jullie ook op dat vlak een goede match zijn. Vergeet hierbij niet even de straat of het bos in te gaan om de reactie van het paard in verschillende omstandigheden na te gaan.
  • Heb je het paard van je dromen gevonden? Super! Kijk zeker na of het paard al klinisch en/of röntgenologisch gekeurd werd door een dierenarts. De verkoper moet bovendien de stamboom en het vaccinatieboekje kunnen voorleggen, die je na aankoop mee naar huis krijgt. 

    

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen