Ho ho ho! De kerstkoorts bereikt stilaan zijn hoogtepunt en onze huizen vullen zich met steeds meer gezelligheid. Maar wat vindt de kat des huizes daar allemaal van? Samen met kattengedragsexpert Benjamin Jacobs buigen we ons over vijf uitdagingen waarmee katten geconfronteerd worden tijdens de eindejaarsperiode. 

1. Houdt jouw kat ook zo van de kerstboom? 

Voor jou is de kerstboom het summum van sfeer in huis, maar je kat denkt vast dat je de laatste nieuwe krabpaal-met-ingebouwd-speelgoed hebt aangekocht … Hoe overtuig je haar van het tegendeel? Bestaat er ook een katvriendelijke manier om je kerstboom op te stellen? En hoe voorkom je schade aan je kerstboom én aan je kat? Lees hier het antwoord op al je kattige kerstboomvragen.
 
 

2. Kerstversiering wekt nieuwsgierigheid op bij katten

Tijdens de kerstperiode vullen onze huizen zich met nog meer ornamenten, hoe zotter hoe liever. Let op met kerstverlichting voor je ramen: niet alleen zijn de snoeren aantrekkelijke speeltouwen, ze zijn ook gevaarlijk wanneer je kat erop begint te kauwen. 
 
Wees ook alert met de lintjes die aan cadeautjes hangen: ze vormen een interessant touwtje om aan te knabbelen. Wanneer je kat ze ook nog eens inslikt, is het hek helemaal van de dam … want aan het andere einde hangt nog een cadeautje vast! Niet alleen is het wansmakelijk om de lintjes terug uit haar maag te trekken, de scherpe randjes van het papier kunnen inwendige schade aanrichten. 
 
Moeten we je nog waarschuwen voor het gebruik van kaarsen? Springt je kat geregeld op de vensterbank, op tafel of op de schoorsteenmantel, dan plaats je daar best geen brandende kaarsen. Niet alleen kan ze er haar vacht mee in brand steken, je loopt ook het risico dat de kaarsen omvallen en je kat zo brand veroorzaakt. Gebruik sowieso alleen kaarsen op tijdstippen dat je in dezelfde ruimte als je kat vertoeft. Wil je op de ‘kattige plaatsen’ toch lichtjes? Dan kan je er eventueel voor kiezen om ‘led-kaarsjes’ te zetten. Jouw kat kan die natuurlijk nog steeds doen omvallen, maar er kan tenminste geen brand ontstaan!
 
Kat kijkt naar kaars
Laat je kat nooit alleen bij brandende kaarsen 
Kat speelt met kerstballen
Hang alleen veilige versiering in je kerstboom 

3. Ook katten hebben last van vuurwerkangst 

Niet alleen honden en paarden zien af van vuurwerk, ook katten raken er helemaal door van hun melk. Weet jouw kat niet waar kruipen wanneer buiten het feest losbarst? In dit artikel gaan we dieper in op vuurwerkangst bij katten en hoe je het kan voorkomen.  
 
 

4. Bescherm je kat tegen aaigrage bezoekers  

Tijdens de eindejaarsfeesten komt er traditioneel veel volk over de vloer - tenzij een of ander virus roet in het eten gooit. Niet alle katten zijn even gek op vreemde mensen, maar (de meeste) mensen zijn wel gek op katten. Vraag aan je bezoekers om respect te hebben voor de kat des huizes - tenslotte zijn zij de indringers die zich moeten aanpassen aan de bewoners van het huis dat ze bezoeken! 
 
Laat je kat zelf kiezen of ze contact maakt met je bezoek en geef haar de mogelijkheid om ongestoord te schuilen. Voorzie voldoende veilige plekjes, zowel op de grond (kartonnen dozen, holletjes, mandjes, lege kasten) als in de hoogte; en laat deuren naar andere kamers openstaan. Vraag aan je bezoek om katten hier niet te storen en hen zelfs compleet te negeren. Wanneer je kat tijd krijgt om de situatie zelf goed in te schatten en op eigen tempo mag kennismaken, komt ze misschien wel sneller dan je denkt een poolshoogte nemen en misschien deelt ze straks wel kopjes uit! Is je kat regelrecht bang van al wat vreemd is? Dan plaats je haar best in een aparte kattenkamer. 
  
 

5. Deze kerstplanten zijn giftig voor je kat  

Een populair cadeau tijdens de kerstperiode is een kerstroos of kerstster: een mooie plant met felrode of vaalwitte bloemen. Helaas is die plant erg giftig voor je kat - je doet hem dus best opnieuw cadeau wanneer je zelf op een feestje wordt uitgenodigd! Ook hulst - vaak alomtegenwoordig in kerstkransen en tafeldecoratie - is een giftige plant, al is de kans klein dat je kat aan de stekelige bladeren gaat knabbelen. Maretak is nog zo’n plant die je beter uit de buurt van je kat houdt, wil je haar wel en gezond houden. En wist je dat ook kerstbomen giftig zijn? Voorkom dat je kat de naalden opeet, laat haar niet drinken van het water waarin je boom staat of installeer voor de zekerheid een namaakboom. 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen