Terwijl het lijkt alsof de hele wereld uit de bol gaat in de nacht van oud op nieuw, weten veel katten niet waar kruipen wanneer er urenlang vuurwerk wordt afgestoken. Hoe help je je kat veilig door deze laatste nacht van het jaar? Die vraag legden we voor aan kattengedragstherapeut Benjamin Jacobs van De Katviseur

1. De allerbelangrijkste tip: hou je kat binnen tijdens oudejaarsnacht

Het lijkt vanzelfsprekend om je kat met vuurwerk in het vooruitzicht binnen te houden, toch denkt poeslief daar vaak anders over. Als Minoes het gewoon is om deuren op elk moment van de dag open te krijgen d.m.v. een simpele ‘miauw’, kan ze wel eens gefrustreerd raken wanneer dat trucje plots niet meer werkt. Hoe hard je lieve huisdier ook probeert, hou in het achterhoofd ‘dat het maar voor één nacht is’. Een kat die buiten de schrik van haar leven beleeft en in blinde paniek verloren loopt (of erger) brengt nog veel meer kopzorgen met zich mee. 
 
Laat je kat delen in de feestvreugde door op die spannende avond samen dingen te ondernemen. Speel een hengelspel, bied een snuffeldoos aan, geef brokjes in voerpuzzels of vul een voederbal met lekkers. Zo geef je je kat de mogelijkheid om zich fysiek en mentaal uit te leven zonder zich in de boze buitenwereld te begeven. 
 
Vergeet niet om die bewuste nacht een kattenbak te voorzien voor noodgevallen, ook als je kat het niet gewend is om die te gebruiken. Gebruik eventueel voor één keer zand of aarde als vulling in plaats van kattenbakvulling: dat voelt meer vertrouwd voor je buitenkat en het voorkomt dat ze haar toevlucht zoekt in de pot van je grote kamerplant. 
 
 

2. Zorg ervoor dat je kat niet ontsnapt tijdens het eindejaarsfeest

Is je kat eenmaal veilig binnen, hou haar dan ook binnen. Neem de nodige voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat ze toch naar buiten glipt in een poging jou te slim af te zijn. Zeker wanneer je bezoek ontvangt om het nieuwe jaar te vieren, is het belangrijk dat iedereen op de hoogte is van het gevaar.  
 
Doe je deuren op slot en leg de sleutel wat verderop, zodat je niet uit gewoonte de deur opent zonder te checken waar je kat is. Hang eventueel een briefje op de deuren om je eraan te herinneren dat je kat in geen geval naar buiten mag vannacht. 
 
Sluit alle ramen en luiken, barricadeer kattenluikjes en doe ook ramen die uitgerust zijn met een vliegenraam volledig dicht. Ramen op kiepstand zijn altijd een slecht idee met katten in huis en hou je vannacht zeker gesloten. 
 
Kan je bovenstaande voorzorgsmaatregelen niet garanderen, richt dan een kattenkamer-voor-één-nacht in (zie volgende punt). 
Kat zit voor het raam naar de maan te kijken
Hou je kat voor één nacht binnen, ook al zit ze anders altijd buiten 

3. Richt eventueel een veilige kattenkamer in waar prikkels gedempt worden  

Heb je een angstige kat, dan kan je ervoor kiezen een ‘veilige haven’ in te richten voor je kat. Dat is een kamer met daarin alles wat een kattenhart begeert: voedsel, water, een klimpaal, krabgelegenheid, kattenbak(ken) en speelgoed. Door je kat in een kattenkamer onder te brengen, voorkom je dat jij (of je bezoek) haar per ongeluk laat ontsnappen. 
  
Voorzie in deze kamer enkele knusse schuilplekken waar je kat zich kan terugtrekken wanneer het haar teveel wordt. Bied zowel holletjes aan om in te kruipen als hoge rustplekken om op de uitkijk te zitten. 
 
Demp prikkels van buitenaf door gordijnen en rolluiken te sluiten. Geluiden kan je temperen door een radio of tv in de kamer aan te zetten, maar zet de volumeknop niet te hoog. Het is de bedoeling dat de geluiden van buitenaf wat ‘gebroken’ worden, niet dat ze volledig overstemd worden door een bijna even hels lawaai in huis. 
 
 

4. Geef je kat alleen de steun waar ze om vraagt 

Je kat mag dan allerlei angsten doorstaan, ze weet zelf het beste hoe ze daarmee liefst omgaat. In dit geval is je kat de leidende danspartner: zij beslist welke steun ze aanvaardt en met welke goedbedoelde hulp ze niks kan. 
 
Je kat kent je huis op haar duimpje en weet perfect op welk plekje ze zich veilig voelt. Kruipt ze die nacht ver weg onder je bed of achteraan in de kleerkast, forceer haar dan niet om er weer uit te komen. Ook al zit ze op een plek die eigenlijk ‘verboden terrein’ is, dan nog is het alleen maar fair om je kat die ene keer gewoon met rust te laten. Ze komt later wel weer boven water en dan kan je de kast weer sluiten.  
 
Kat verstopt zich in omgekeerd mandje
Zorg dat je kat toegang heeft tot allerlei hoge en lage schuilplekken 
Elke kat reageert anders wanneer ze angstig is en het hangt van het karakter van jouw kat af hoe je daarmee best omgaat. Neem het niet persoonlijk wanneer jouw kat een troostende aai beantwoordt met een fikse klauw of een scherpe blaaspartij. Ze is niet kwaad op jou, maar op de situatie. Zulke katten worden liever met rust gelaten en dat moet je respecteren. 
 
Kijk goed naar de lichaamstaal van je kat en kom tegemoet aan haar noden. Zie je haar rustiger worden wanneer je haar geruststellend toespreekt? Dan moet je dat vooral doen! Wordt ze liever met rust gelaten, laat haar dan in haar waarde. Gedraagt ze zich zenuwachtig, maar niet angstig, dan kan je haar afleiden met een spelletje. Geef eventueel een trappelkussen gevuld met valeriaan één uur voordat het vuurwerk losbarst, dat heeft (na de initiële rush van euforie) een kalmerende werking op je kat. Optillen of je kat op de schoot nemen doe je beter niet, tenzij ze daar zelf om vraagt. 
 
 

5. Breng je kat naar een kattenhotel of catsitter als jij het te druk hebt

Een laatste tip: heb je zelf onvoldoende tijd om je kat bij te staan tijdens het vuurwerk of heb je niet de ruimte om een veilige plek te creëren? Denk er dan eens over na om je kat naar een goede catsitter of kattenhotel te brengen. Dan kan je zelf met een gerust hart feest vieren zonder je de hele tijd zorgen te maken over je besnorde beste vriend.

 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen