Vraag

Hoe kan ik mijn jonge Maine Coon met artrose een betere levenskwaliteit bieden?

Mijn Maine Coon kater (5,5 jaar) heeft helaas artrose. Hij is wel nog heel actief en als ik niet thuis ben, heb ik het idee dat hij zich verveelt. Hoe kan ik die verveling tegengaan zonder dat hij zichzelf nog meer pijn doet? Welke bewegingen zijn goed voor hem en welke niet?
Artrose bij huisdieren is een complex gegeven, dus dit moet je echt goed met een dierenarts bespreken. Meestal komt artrose voor op oudere leeftijd – meer zelf: de meerderheid van alle katten boven de 12 jaar lijdt eraan. Op zo'n jonge leeftijd als bij jouw Maine Coon kan een radiografie zeker helpen om een precies beeld te vormen van de graad van artrose.
 
 

Zorg voor een gezond leefpatroon

 
Weet dat artrose niet te genezen valt, dus het is inderdaad zaak om de levenskwaliteit van je kat goed te bewaken. Dit kan je bijvoorbeeld doen met behulp van bepaalde medicatie of voedingssupplementen die de pijn beter onder controle kunnen houden. Daarnaast is het belangrijk dat je kat een gezond gewicht behoudt, zodat er geen extra druk op de gewrichten komt te staan. Zorg dus voor gezonde, gevarieerde voeding en moedig je kat aan om dagelijks wat rustig te bewegen. Als hij niet beweegt, zal hij immers sneller achteruit gaan.
 
 

Stimuleer beweging

 
Welke bewegingen goed zijn voor je kat, hangt af van waar de artrose zich bevindt in het lichaam en hoe ernstig ze is. Katten hebben meestal last van artrose aan het ellebooggewricht, maar ook aan de heupen, de knieën of de rug kan artrose ontstaan.

Doe wat rustige spelletjes met je kat en zorg dat zijn voeding, water en kattenbak makkelijk bereikbaar zijn. 

Met fysiotherapie kan je ook niets fout doen. Katten laten zich natuurlijk niet zo graag dicteren wat ze moeten doen en bovendien worden ze ook niet zo graag vastgehouden. Voor de behandelingen wordt daarom vaak ingespeeld op het natuurlijk jachtinstinct van de kat, zodat hij zelf bepaalde bewegingen zal maken waarmee de gewrichten en spieren onbewust getraind worden. dus is het belangrijk om de  behandelingen in een zo kort mogelijke tijd te doen. Hoe dat precies in z'n werk gaat? Daarvoor laat je je best goed adviseren door een dierenarts!

Tot slot nog één tip: zorg dat je kat zich goed in z'n vel voelt, dan zal hij vanzelf minder pijn ervaren!
Maine Coon kater