Vraag

Mag mijn paard pompoen eten?

Oktober is Halloween-maand! In het straatbeeld kan je momenteel niet naast de griezelige decoraties en de vele, knaloranje pompoenen kijken. Misschien ben jij wel op zoek naar een lekkere, seizoensgebonden snack voor je paard? Dan hebben we goed nieuws voor jou: pompoen is namelijk een veilig, gezond tussendoortje voor paarden.
 

 

Groenvoer voor paarden? Ja, graag!

 
Een gezond dieet voor paarden bestaat in de eerste plaats uit ruwvoer dat de spijsvertering ondersteunt, met een laag suikergehalte en een hoog vezelgehalte. Hooi moet dus steeds de basis van het voedingspatroon van je paard vormen. Maar dat laat niet weg dat je hem af en toe wat mag verwennen met wat lekkere extraatjes! Groenvoer is een prima aanvulling op de basisvoeding voor paarden, en behalve houtige planten en groene kruiden die je langs de weide kan laten groeien, komen ook verschillende soorten groenten in aanmerking als paardvriendelijk hapje. Denk maar aan lekkere snackgroentjes zoals radijsjes, witloof, selderij en komkommer, maar ook van sla, broccoli, venkel, rode biet en andijvie mogen ze zonder risico genieten.
 
We kennen allemaal het beeld van een paard dat een knapperig worteltje krijgt toegestopt. Toch zijn wortelen niet zo’n geschikt snoepje, omdat ze te veel natuurlijke pectines bevatten. Voor paarden met gevoelige darmen kan die overdosis suikers vervelende bijwerkingen hebben … Wees er dus heel zuinig mee en geef je paard enkel zo’n oranje suikerbommetje wanneer hij echt een speciale beloning verdient, bijvoorbeeld na een vervelende klus of behandeling.
 
 

Wanneer is pompoen geschikt?

 
Pompoenen zijn wat minder zoet dan wortelen en kan je dus iets vaker aanbieden, al adviseren we toch om er niet té royaal mee om te springen. Een paar stukjes per dag is ruim voldoende. Ze bevatten namelijk nog steeds aanzienlijk meer suikers dan de groenten die we hierboven opsommen. Niettemin bevatten ze wel heel wat essentiële voedingsstoffen zoals vezels, kalium, magnesium, ijzer en verschillende vitaminen. Ze hebben dus zeker hun plekje in een gevarieerd eetpatroon voor paarden. Wist je trouwens dat pompoenen officieel geen groenten zijn, maar fruit? 
 
 

Enkele belangrijke aandachtspuntjes:

 
  • Geef nooit overrijpe of rotte pompoen aan je paard. Pompoenen kunnen ook van binnenuit rotten zonder dat je het aan de buitenkant ziet – dan merk je het pas wanneer je ze opensnijdt. Hebben ze al zachte plekken, zakken ze wat in elkaar of zijn ze zelfs beschimmeld? Dan zijn ze zeker en vast niet meer geschikt! Ook onrijpe pompoen zorgt voor spijsverteringsproblemen.
 
  • Voer enkel het vruchtvlees en de zaden, maar niet de steel van de pompoen aan je paard, want daar kan hij zich in verslikken of zelfs in stikken. Snij de (schone) pompoen daarom ook in voldoende kleine, hapklare stukjes voor je ze één voor één aan je paard voert.
 
  • Ook versierde of beschilderde pompoenen mag je vanzelfsprekend niet aan je paard geven. De uitgeholde pompoenen die na Halloween op de stoep achterblijven, zijn dus géén gezond tussendoortje. Bovendien kunnen er in zo’n ‘lege’ Halloween-pompoen nog restjes kaarsvet zitten, waar de maag van je paard evenmin vrolijk van wordt.
 
  • Lijdt je paard aan de spierziekte HYPP (Hyperkalemic Periodic Paralysis Disease)? Dan mag je hem absoluut geen pompoen geven, omwille van het hoge kaliumgehalte in de vrucht. Bij een teveel aan kalium in het bloed kan je paard een aanval krijgen, die gepaard gaat met een zware ademhaling, spiertrillingen en verlammingsverschijnselen, en die fataal kan aflopen voor je paard.
 
Happy Halloween!
Paard snuffelt aan appels en pompoenen op een strobaal