Het moment dat je afscheid moet nemen van je huisdier komt altijd te vroeg. Een huisgenoot afgeven doet veel pijn en kan aanvoelen als het verlies van een familielid of zelfs een stuk van jezelf. Wat als dit allemaal te snel gaat? En hoe ga je om met het verlies? Wij geven je graag een steuntje in de rug.
 

1. Laat het verdriet toe

Na het overlijden van je huisdier is het normaal dat je in rouw bent. Hoe je dat uit en hoelang je treurt, is voor iedere persoon anders. Er bestaan geen regels voor hoe dit precies moet gebeuren. Probeer de fijne momenten met je dier te onthouden en gun jezelf de tijd en ruimte om het een plaats te geven.
 
 
 

2. Praat erover

Probeer mensen te vinden die je verdriet begrijpen en je een luisterend oor kunnen bieden. Dat kan een vriend of familielid zijn die weet wat je dier voor je betekend heeft, maar ook iemand die iets gelijkaardigs heeft meegemaakt kan een grote troost voor je zijn. Heb je kinderen? Praat dan ook met hen over de gebeurtenis en probeer je eigen verdriet niet te verstoppen. Hun verwerkingsproces zal gemakkelijker gaan als je hun vragen beantwoordt en hen de mogelijkheid geeft om hun verdriet te uiten.
Oudere kat bij vrouw op schoot
Probeer de leuke momenten met je dier te onthouden en praat erover met iemand die je begrijpt

3. Herinner je dier op jouw manier

Iedereen zoekt steun op een andere manier. Heb jij een creatieve uitlaatplek nodig? Maak dan een mooi fotoboek of schrijf herinneringen op, bijvoorbeeld in een gedicht. Wil je een gedenkplek voor je huisdier? Voorzie dan een hoekje in huis speciaal voor hem, met een fotokader, een kaars of een bloemetje erbij. Wil je je huisdier altijd bij je dragen? Laat dan een juweel maken met de assen van je huisdier in. Ook een afdruk in klei of gips van zijn pootje zijn een mooie manier om je huisdier te herinneren.
 
 

4. Verzet je gedachten

Sta jezelf toe om ook leuke dingen in te plannen die je focus even weghalen van je verdriet. Ga uiteten, richt je op je hobby of ga naar de film met een vriend(in). Om zeker te zijn dat de film je verdriet niet nog groter maakt, kan je deze app gebruiken. Heb je nog andere dieren? Geef hen dan extra aandacht. Grote kans dat zij hun maatje even hard missen als jij.
 
 
 

5. Onthoud dat je hebt gedaan wat je kon

Bij het verliezen van je dier kan er een schuldgevoel aan je knagen. Maar als je hem uit zijn lijden hebt verlost, was dat vast in zijn belang. Heb je je dier verloren aan een andere oorzaak? Denk dan aan alles wat hij tijdens zijn leven bij jou kreeg en vergeet niet dat je alles hebt gedaan wat je kon.
Kindjes bij zieke hond

6. Overloop de opties met je dierenarts

Als je dier overleden is, zijn er op praktisch vlak meerdere mogelijkheden. Je kan je dier laten ophalen door een erkend verwerker, naar een dierenbegraafplaats brengen of zelfs in je eigen tuin begraven. Voor deze laatste optie moet je rekening houden met verschillende regels, afhankelijk per gemeente. Ook je dierenarts kan je hierbij helpen. Betekende jouw huisdier zoveel voor je dat je hem een waardig afscheid wil geven? Dan kan je ook terecht in een dierencrematorium voor een persoonlijke crematie. Dat kan je helpen bij het verwerkingsproces.
 
 
 

7. Een nieuw huisdier?

Een nieuw huisdier kan je oude vriend niet vervangen, maar kan het verdriet wel verzachten. Of en wanneer je er klaar voor bent, voel je het best zelf aan. Neem zeker geen overhaaste beslissingen en informeer je voldoende voor je de stap neemt. Was je dier onderdeel van een onafscheidelijk duo? Dan moet je misschien wél al snel actie ondernemen. Groepsdieren zoals paarden, varkens, konijnen en cavia's kwijnen weg wanneer ze alleen verder moeten. Mogelijk vind je een tijdelijk onderkomen met vriendje voor de overblijver, zodat je in alle rust op zoek kan gaan naar een nieuw maatje. 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen