Wanneer je aan konijnenexperte Josine vraagt hoe je je konijn het allergelukkigst maakt, is haar eerste antwoord altijd ‘zorg voor een vriendje waarmee het klikt’. Konijnen bloeien open in elkaars gezelschap en vormen een intense band die je als mens nooit kan evenaren. Maar na jarenlang delen van lief en leed is er uiteindelijk altijd één konijn dat alleen overblijft. Rouwen konijnen ook? Hoeveel tijd hebben ze daarvoor nodig? En hoe ondersteun je je konijn het best na zo’n groot verlies? 
Wanneer het gaat over emoties zoals rouw en verdriet, hebben we vaak de neiging om dieren te vermenselijken. Omdat we zelf overmand worden door het gemis dat we voelen tot diep in ons hart, denken we dat ook het overblijvende konijn tijd nodig heeft om te verwerken wat er gebeurd is. Toch zijn konijnen sneller dan wij ons kunnen voorstellen klaar voor een nieuw hoofdstuk.
 
 

Laat je konijn afscheid nemen van zijn overleden vriendje

Wanneer je konijn niet gestorven is aan een besmettelijke ziekte, laat de overblijver dan waardig afscheid nemen van zijn levenslange partner. Leg het overleden konijn in een doosje en zet het in hun gezamenlijke leefruimte. Push je konijn niet om contact te maken, maar laat het op eigen tempo ontdekken wat er gebeurd is. Konijnen die even bij hun overleden vriendje zijn geweest, zullen achteraf niet tevergeefs zoeken naar hun maatje op al diens favoriete plekjes en beseffen dat ze niet meer hoeven te wachten op een levendige terugkeer. 
 
 

Zoek zo snel mogelijk een nieuwe partner voor je konijn 

Konijnen zijn sociale dieren en hebben nood aan contact met een soortgenoot om zich goed te voelen. Dat is bij mensen trouwens ook zo, maar wij hebben de mogelijkheid om tijdens een rouwproces verhalen en herinneringen te delen met andere mensen. Een konijn dat plots helemaal op zichzelf aangewezen is, kan je vergelijken met een weduwnaar die altijd alles samen deed met zijn partner en plots alleen door het leven moet.
 
Twee hangoorkonijnen zitten in het gras
Zoek zo snel mogelijk een vriendje van dezelfde leeftijd voor je konijn 
Een konijn dat alleen achterblijft heeft daarom een grote kans om neerslachtig te worden of zelfs een depressie te of gedragsproblemen te ontwikkelen. Het kan apathisch gedrag vertonen, slaapt veel en heeft vaak een verminderde eetlust - symptomen die we ook bij rouwende mensen terugzien. Sommige konijnen zoeken net meer contact met hun eigenaar om hun gebrek aan affectie op te vullen, maar die eigenaar kan nooit 24 uur per dag als plaatsvervangend konijn optreden. Daarom zoek je best zo snel mogelijk een nieuw maatje voor je konijn, liefst van het andere geslacht en met een karakter dat bij de overblijver past. De allerbeste tips en tricks voor een succesvolle koppeling heeft Josine hier voor je opgelijst. 
 
 

Wat als je eigenlijk wil stoppen met het houden van konijnen? 

Wie het beste voorheeft met zijn konijnen, zorgt dus steeds voor een gelukkig koppel, ook nadat één konijn eenzaam achterblijft. Alleen … wil niet iedereen daar eindeloos mee doorgaan. Hoe kan je een konijnvriendelijk einde breien aan deze mooie hobby, zonder je overgebleven konijn te moeten afstaan voor adoptie? 
 
Kies voor je oude konijn een partner uit van ongeveer dezelfde leeftijd. Op die manier kan je konijn samen oud worden met een soortgenoot die een gelijkaardige levensverwachting heeft. Helaas is ook deze aanpak geen garantie voor een gezamenlijke oversteek van de regenboogbrug. In de praktijk zal er haast altijd één konijn sneller heengaan dan het andere en moet je steeds oudere konijnen een nieuwe thuis geven. 
 
Daarom kan het interessant zijn om op zoek te gaan naar een konijn om tijdelijk ‘in bruikleen’ te nemen, bijvoorbeeld via een herplaatsingsorganisatie of via konijnenliefhebbers die in hetzelfde schuitje zitten. In Zwitserland zijn er reeds cavia-verhuurdiensten om de leegte na een overlijden op te vullen, maar hier bij ons is het voorlopig nog even wachten op een eerste ‘rent-a-bunny’ die ook helpt met een future-proof koppeling. 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen