Heeft jouw kat al een trappelkussen? De meeste katten worden helemaal loco als ze hun klauwen in zo’n kussentje kunnen zetten, zéker wanneer er kattenkruid, valeriaan of een andere ‘kattendrug’ in verstopt zit. Als je er bovendien wat touwtjes of sliertjes stof aan bevestigt, kan je het kussen ook gebruiken als een speeltje waar je kat achteraan kan jagen. Kortom, een onmisbaar hebbeding voor je vinnige huistijger! Met deze stap-voor-stap handleiding maak je er zelf eentje in handomdraai.

Trappelkussen als onderdeel van de ‘jacht’

Katten hebben een aangeboren jachtinstinct. Als je kat buiten kan spelen, dan krijgt ze normaal gezien wel voldoende kansen om zelf tegemoet te komen aan dat instinct, door af en toe eens achter een vogeltje, een muis of een bromvlieg aan te jagen. Voor binnenkatten ligt dat natuurlijk ietsje moeilijker. Wil je voorkomen dat je kat uit verveling of frustratie in je gordijnen gaat hangen? Dan zal je zelf in actie moeten komen en je kat af en toe uitdagen met spelletjes. Idealiter boots je hierbij alle natuurlijke fases van de jacht na.
 
 • Door eerst even met een hengeltje met je kat te spelen, moedig je haar aan om haar prooi te besluipen, te achtervolgen en te vangen. Laat haar gerust wat moeite doen, zo krijgt ze meteen ook de nodige lichaamsbeweging.
 
 • Heeft je kat haar ‘prooi’ gevangen? Veel katten zullen het daar niet bij laten en willen hun prooi ook nog verzwakken door erop te trappelen, om ze vervolgens dood te bijten. Dan is het tijd om je hengel te verwisselen voor een trappelkussentje, eventueel gevuld met wat kattenkruid of een ander geurig kruid waar je kat dol op is.
 
 • Tot slot kan je de speelsessie beëindigen door je kat een lekker hapje te geven, zoals een beetje blikvoer of een kattensnoepje, als beloning voor haar inspanningen. Wanneer ze in de natuur een prooi vangt, mag ze die ook opeten, toch?
Rosse kat met trappelkussen
Ons proefkonijn is duidelijk dol op de vulling met kattenkruid!

DIY-stappenplan om je eigen trappelkussen te maken
 

Geen naaimachine? Geen probleem!

Geen zorgen, je hoeft helemaal geen gevorderde naaiskills in huis te hebben om dit kussentje in elkaar te flansen. Zelf hebben we gebruik gemaakt van een naaimachine om het trappelkussentje uit deze DIY te maken, maar je kan het evengoed met de hand (en naald en draad) naaien. Met een stikmachine gaat het gewoon een tikkeltje sneller. Probeer het maar eens, je zal al snel merken dat het niet zo moeilijk is. En de voldoening achteraf is des te groter!
 
 

Stap 1: Leg alle benodigdheden klaar

Wat heb je nodig voor je DIY trappelkussentje?
 
 • Een lapje stof met een leuk patroon of kleurtje van +/- 25 cm lang en +/- 8 cm breed
 • Enkele touwtjes of reepjes fleece van zo’n 15 cm lang
 • Restjes wol of vulling voor knuffels
 • Garen in een bijpassend kleurtje
 • Kopspelden
 • Naald of naaimachine
 • Kattenkruid, valeriaan of een ander geurtje waar je kat gek op is
Benodigdheden voor een DIY trappelkussen
Leg alle benodigdheden klaar en kies een geurig kruid waar je kat dol op is

Stap 2: Leg de touwtjes op de juiste plaats

Om tot een mooi resultaat te komen waarbij de naden netjes aan de binnenkant van je kussentje zitten, moet je vanaf nu je brein even binnenstebuiten draaien. Want dat is exact wat we straks ook met ons kussentje gaan doen … Let maar op!
 
 • Leg de stof met de goede kant naar boven.
   
 • Verdeel de stof in gedachten verticaal in twee helften.
   
 • Leg de touwtjes of reepjes stof op de rechterhelft van de stof en zorg dat de uiteinden gelijk liggen met de bovenrand van de stof. 
  
  

Stap 3: Speld de stof vast 

Wil je voorkomen dat de laagjes stof gaan verschuiven terwijl je ze vastnaait, dan kan je best kopspelden gebruiken om alles tijdelijk vast te zetten. 
 
 • Vouw de linkerhelft van de stof verticaal over de rechterhelft.
   
 • Schuif enkele spelden door de twee lagen stof heen om de helften aan elkaar te hechten.
   
 • Denk eraan om de spelden dwars door de stof te schuiven – zo vermijd je dat je naaimachine de spelden uit de stof duwt terwijl je aan het stikken bent.
Handleiding trappelkussen maken
Leg de touwtjes op de juiste plaats en speld de stof vast

Stap 4: Naai of stik de stof vast

Dit is het spannendste onderdeel van deze handleiding. Maar geen nood, als je verkeerd hebt genaaid, kan je het garen altijd weer losknippen en opnieuw beginnen! 
 
 • Stel je naaimachine in op een gewone rechte steek van een 2-tal millimeter. 
   
 • Voorzie een naadbreedte van 0,5 tot 1 centimeter. Zo blijf je ver genoeg van de rand van de stof en kan je naad niet losschieten wanneer de randjes wat rafelen.
   
 • Begin te stikken langs de korte zijde waar de touwtjes of reepjes stof tussen geklemd zitten, dan ben je al zeker dat deze vast zitten. Opgelet: zijn de touwtjes wat dikker (zoals op de foto), dan kan je stikmachine makkelijk vastlopen. Eventueel naai je deze zijde eerst met de hand voor je aan de lange zijde begint. 
   
 • Stik de lange zijde niet helemaal tot boven vast, maar laat ongeveer een centimeter over. Zo kan je je kussentjes straks makkelijker dichtnaaien.
 
 

Stap 5: Draai je kussentje binnenstebuiten

Voorlopig ziet je kussentje er nog niet zo mooi uit, maar nu is het moment gekomen om het resultaat tevoorschijn te toveren. 
 
 • Draai het kussentje binnenstebuiten zoals een sok. Je kan de touwtjes of reepjes binnenin vastgrijpen en eraan trekken om het je gemakkelijker te maken.
   
 • Gebruik eventueel een balpen of haaknaald om het hoekje aan de korte zijde (waar de touwtjes of reepjes zitten) mooi naar buiten te duwen.
 
 

Stap 6: Vul je trappelkussentje op

Nu is het tijd om je kussentje wat volume én een lekker geurtje te geven.
 
 • Neem je restjes wol of speciale vulling voor knuffels en duw een propje in je kussentje. Je kan opnieuw een balpen gebruiken om de vulling helemaal tot onderaan te duwen.
   
 • Strooi vervolgens een beetje kattenkruid (of een ander favoriet geurtje van je kat) in het kussentje.
   
 • Wissel nu verder af met vulling en kattenkruid, tot het kussentje tot ongeveer een centimeter van de rand gevuld is. 
   
 • Duw alles nog eens stevig aan.
handleiding trappelkussentje
Naai of stik de stof vast, draai het kussentje binnenstebuiten en vul het op

Stap 7: Naai het kussentje dicht

Heb je tot nu toe met je naaimachine gewerkt? Dan zet je die nu even aan de kant en neem je er je ouderwetse naald en draad bij. 
 
 • Vouw het overgebleven randje stof van 1 centimeter breed naar binnen.
   
 • Steek de draad door het oog van je naald en leg een knoopje in het uiteinde van je garen.
   
 • Om deze laatste zijde onzichtbaar dicht te naaien, gaan we gebruik maken van de zogenaamde dwarssteek of laddersteek. In dit filmpje wordt de dwarssteek heel duidelijk uitgelegd. 
Handleiding trappelkussen
Naai het kussentje dicht met een onzichtbare dwarssteek en ... klaar!
Tadaa! Je zelfgemaakte trappelkussentje is een feit. Veel speelplezier!
 
 

Tijd voor vervanging?

Hou er wel rekening mee dat kattenkruid, valeriaan of andere kruiden na een tijdje hun geur verliezen. Je bewaart het trappelkussen daarom best in een luchtdichte doos of zak en laat het altijd eerst goed drogen nadat je kat ermee gespeeld heeft, want sommige katten durven er wel eens op te kwijlen …
 
Reageert je kat niet meer even enthousiast op haar kussentje als in het begin? Je kan dan heel eenvoudig het draadje van de naad aan de korte zijde van het kussentje weer losknippen, de vulling eruit halen en het oude kattenkruid vervangen door een verse portie, en nadien het kussentje weer dichtnaaien zoals hierboven beschreven.
 
 

Twee linkerhanden?

Heb je geen tijd om je in de handleiding van je moeders naaimachine te verdiepen of ben je gewoon echt niet zo handig met naald en draad? Volg dan deze tip van onze kattengedragsexpert Benjamin Jacobs: neem een oude sok, prop er wat oude lappen of restjes wol in om hem op te vullen, strooi er een flinke portie kattenkruid bij en leg er bovenaan een stevige knoop in. Et voilà, je hebt een dummy-versie van ons DIY-trappelkussen!
 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen