Krijg jij in je tuin of op je terras regelmatig een vreemde kat met een hongerig maagje op bezoek? Uit dierenliefde en vol goede bedoelingen haal je dan je zak kattenbrokken tevoorschijn en leg je dat arme zwerfkatje flink in de watten. Toch denk je best twee keer na alvorens je jezelf spontaan opwerpt als voederouder, zegt kattengedragsexpert Benjamin Jacobs. Vooraleer je kwistig met brokjes gaat strooien, overloop je best even onderstaande checklist.

Check #1: Gaat het wel écht om een zwerfkat?

Laten we maar beginnen met de meest cruciale vraag: ben je eigenlijk wel zeker dat deze kat geen baasje heeft? Je zou niet de eerste zijn die zich ontfermt over een vagebond, om na een tijdje te ontdekken dat je eigenlijk al wekenlang de poes van de buren aan het voeren bent. Komt er plots op regelmatige basis een nieuwe kat bij jou aanlopen, ga dan eerst even na of er niet iemand in de buurt zijn lieve huisdier kwijt is. Misschien hangen er wel ‘gezocht’-posters in je straat of bij de bakker om de hoek met de schattige snoet van jouw geadopteerde ‘zwerfkat’ erop … En geef toe: je zou je toch ook liever niet suf lopen zoeken naar je eigen snorremans die het gras aan de andere kant van het tuinhek groener vindt?
 
Dit zijn signalen dat je waarschijnlijk met een huiskat te maken hebt:
 
  • De kat ziet er goed doorvoed uit.
  • De kat heeft een gezonde, glanzende vacht zonder klitten.
  • De kat vertoont sociaal gedrag en lijkt gewend aan mensen.
 
Wil je helemaal zeker zijn, ga er dan indien mogelijk mee naar de dierenarts of een lokaal asiel om na te kijken of ze gechipt is. Als de contactgegevens up-to-date zijn, heb je dan ook meteen het huidige adres van de eigenaar in handen en kan je haar naar huis brengen.
Twee zwerfkatten drinken uit een schoteltje
Als de katten er goed doorvoed uitzien, een schone vacht hebben en sociaal gedrag vertonen, heb je vermoedelijk met andermans huisdieren te maken

Check #2: Is de kat in goede gezondheid?

Heeft er niemand in de buurt zijn kat verloren, dan bestaat de volgende stap erin om na te gaan of de zwerfkat in kwestie wel medisch in orde is. Misschien is het diertje wel gewond of verzwakt en komt ze daarom bij jou aanlopen, als een schreeuw om hulp. Een kat die haar leven op straat doorbrengt, kan bovendien besmet zijn met kattenaids en heeft dan meer nood aan medische verzorging dan aan een schoteltje knapperige brokjes. 
 
In dit geval kan je beter even aankloppen bij je gemeente of bij een zwerfkattenorganisatie uit de buurt om de kat te komen vangen en de nodige zorgen toe te dienen. Als dat nog niet gebeurd is, zullen ze haar ook laten steriliseren vooraleer ze de kat terugplaatsen in haar eigen territorium. Dat laatste is enorm belangrijk om de groeiende zwerfkattenpopulatie een halt toe te roepen en de asielen en opvangcentra weer wat ademruimte te gunnen.
 
Tot slot kan je ook te maken hebben met een kat die omwille van een medische aandoening, zoals diabetes, blaasproblemen of een allergie, speciale voedingsvereisten heeft. Ondanks jouw goede bedoelingen is het mogelijk dat je met de verkeerde voeding veel meer slecht dan goed doet en het zwerfkatje net in de problemen brengt. En dat zou jammer zijn, toch?
 
 

Check #3: Hoe voelt jouw eigen kat zich erbij?

Als je een binnenkat hebt, sta je er misschien niet bij stil ... maar vanachter het venster een vreemde soortgenoot in haar territorium zien rondwandelen, kan bij je huistijger heel wat onzekerheid, stress, angst en agressie teweegbrengen. Als je merkt dat haar enthousiasme over die nieuwe aanwezigheid in de tuin in de verste verten niet kan tippen aan dat van jou, dan mag je gerust wat egoïstisch zijn en voluit voor je eigen kat kiezen. Het is namelijk niet de bedoeling dat jouw toegewijde zorg voor een zwerfkat net gedragsproblemen bij je eigen huisdier gaat opleveren. 
Zwerfkatjes eten uit een schoteltje
Opgelet: komen er te pas en te onpas vreemde katten in je tuin eten, dan kan dit gedragsproblemen bij je eigen kat opleveren
Kan je het toch niet laten de hongerige zwerfkatten in je tuin eten te geven, doe dit dan buiten het gezichtsveld van je eigen kat. Heb je een kat die zelf ook naar buiten gaat, dan zouden we afraden om zwerfkatten in je tuin te voeren. In dat geval kan je ook maar beter een zwerfkattenorganisatie contacteren om de kat te vangen, te steriliseren en na de nodige socialisatie eventueel bij een adoptiegezin te plaatsen.
 
 

Geef jezelf op als voedervrijwilliger!

Is zwerfkatten voeren helemaal jouw ding, dan kan je jezelf natuurlijk altijd opgeven als voedervrijwilliger bij een opvangorganisatie voor zwerfkatten in je stad of gemeente. Je krijgt dan een officiële toelating om de zwerfkatten in je buurt op een gecontroleerde manier en een vaste locatie eten te geven. Zo help je mee de overlast die gepaard gaat met de aanwezigheid van zwerfkatten in te dijken. 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen