Instagram is één van de populairste social media-platformen ter wereld en ook steeds meer honden vinden hun weg naar de app. Of toch: hun trotse, op-het-randje-van-verliefde baasjes. Heeft jouw hond al een eigen instagram-account? Dan kan je je vast vinden in ons lijstje met voordelen. Twijfel je? Ontdek dan hier 10 redenen waarom je volgens ons niet langer moet wachten om mee op de kar te springen. 

1. Een dagboek bijhouden

De allereerste en misschien wel belangrijkste reden om overstag te gaan: je creëert een uniek tijdsdocument waarin je de dagelijkse bezigheden van jou en je hond documenteert. En dat hoeft écht niet spectaculair te zijn! Een dagje sneeuw racen in de Ardennen, de eerste keer zwemmen, een play-date met zijn soulmate … Met de spectaculaire smartphone-camera’s van tegenwoordig kost het amper nog moeite om een mooie foto van het moment te maken. Helaas verdwijnt het merendeel van die spontane kiekjes al te snel onderaan de ellenlange filmrol van je camera-app. Door dagelijks de leukste ‘foto van de dag’ uit te zoeken - je kan je ook beperken tot een zondagse ‘foto van de week’ - en te posten op Instagram, kan je later nog eens terugblikken op dat rijke hondenleven
 
 

2. Niet iedereen houdt van huisdieren 

We kunnen het zelf ook amper geloven, maar niet iedereen houdt van schattige honden, grappige kattenfilmpjes en slapende veulens in het gras. Maar hé, dat is oké! Het grote voordeel van een Instagram-account voor je hond is dat je ongeïnteresseerde vrienden en familieleden niet langer lastig hoeft te vallen met de zoveelste foto van je hond-die-aan-het-dutten-is. Die stel je voortaan tevreden met een sporadische foto van jezelf, je heerlijke maaltijd of een magnifiek uitzicht op je privé-profiel. Op dat van je hond daarentegen kan je los gaan zonder dat er ook maar één iemand zich ergert aan al die  hondenspam. Alle remmen los!
 

 
3. Nieuwe mensen leren kennen

Van mensen (en honden) die wel tot het clubje volgers van jouw oogappel willen horen, weet je tenminste zeker dat ze jouw content appreciëren. Door het gebruik van de juiste hashtags leer je in een mum van tijd een heleboel gelijkgezinden kennen: allemaal mensen die honden de interessantste wezens ter wereld vinden. Bovendien staan ze stuk voor stuk te popelen om conversaties aan te gaan over jullie gezamenlijke passie. Heerlijk, vind je niet? 
 
 

4. De typische trekjes van jouw ras ontdekken

Heb je een rashond aan jouw zijde? Dan kan je bijvoorbeeld beginnen met zoeken naar rasgenoten om mee te connecteren. Het is enorm boeiend om te ontdekken hoe erg de verre neven en nichten van jouw hond op hem lijken, maar ook om de gigantische verschillen in karakter te ontdekken. Wil je in contact komen met liefhebbers van hetzelfde ras over de ganse wereld? Gebruik de juiste hashtags en ze komen vanzelf naar je toe. Ook mensen met adoptiehonden, honden uit het buitenland of een ander type herplaatser verenigen zich op Instagram om ervaringen uit te wisselen.   
 

 
5. Tips en ervaringen delen 

En dat is dan ook meteen een volgende goede reden om je als hondenliefhebber op Instagram te outen: de vele tips en tricks die baasjes met elkaar delen. Heb je een recept voor een lekker hondenijsje uitgeprobeerd? Deel dan een filmpje met je volgers zodat hun honden er ook van kunnen genieten. Ging je hond spelen op een fantastisch leuke privé-speelweide? Misschien wil één van je volgers de volgende keer wel mee op playdate. En heb je een heerlijk plekje gevonden om samen met je hond te zwemmen? Daar willen je fans vast het fijne van weten. 
 
 

6. Bewustzijn creëren 

Als privé-uithangbord kan je Instagram ook gebruiken om de normen en waarden te promoten waar jij met hart en ziel achterstaat. En dat is in de hondenwereld zeker een big thing. Wanneer er een hittegolf aankomt, herinneren hondenmama’s en -papa’s elkaar eraan dat je je hondensport best even op een laag pitje zet, dat gevoelige pootjes beschermd moeten worden tegen heet asfalt en dat geen hond in de auto mag achterblijven - zelfs niet voor vijf minuten. Maar je kan er ook een punt van maken om te tonen hoe lief, mooi en welopgevoed je adoptiehond is om anderen te overtuigen geen pup te kopen maar een herplaatser te overwegen. 
 

 
7. Je inzetten voor het goede doel 

Zit je erg in met dierenrechten of werkt je hond als vrijwilliger voor een goed doel? Dan is Instagram bij uitstek dé virtuele plek om daar aandacht aan te schenken. Onder het mom dat ‘alle beetjes helpen’, kan ook jij het verschil maken door te delen wat leeft binnen het goed doel waar jij voor strijdt. Ben je bijvoorbeeld een fervent ‘dog plogger’, iemand die zwerfvuil verzamelt tijdens het wandelen, dan kan je anderen aansporen hetzelfde te doen om zo van de wereld een schonere plek te maken. Organiseert het asiel waar jouw hond vandaan komt een benefiet, dan kan je volgers optrommelen om er eens langs te gaan of om een som te doneren. 
 
 

8. Je beste beentje voor zetten 

Hoe je het ook draait of keert, iedereen zet zijn beste beentje voor op Instagram. Dat kan je doen door de allermooiste foto’s te maken, maar ook door na te denken over wat je de wereld wil tonen over het samenleven met jouw hond. Door het goede voorbeeld te stellen, sla je twee vliegen in één klap: je plant zaadjes bij hondeneigenaars die misschien nog nooit gehoord hebben van de ‘andere’ aanpak, maar je legt ook je eigen omgang met je hond onder de loep. Wat kan je anders doen? Hoe kan je een beter baasje zijn? Hoe zorg je voor een gelukkige hond? Je begrijpt zo dat ook je hond er wel bij vaart dat jij voortaan zijn online profiel beheert!
 

 
9. Meedoen aan challenges 

Natuurlijk is er op Instagram ook plaats voor funny business. Iedere dag passeert er wel ergens een schattige, grappige dan wel uitdagende #dogchallenge. Voor je er volledig voor gaat, raden we wel aan om kritisch te evalueren of je hond de opdracht wel leuk zal vinden. Je hond bij je ‘roepen’ zonder je stem te gebruiken, is een vrij onschuldige opdracht. Ook een trainingschallenge zoals ‘leer je hond een high five geven’ of - voor gevorderden - ‘leer hem achteruit stappen’, kan je op een diervriendelijke manier aanpakken. Maar alles wat nog maar van ver ruikt naar ‘hondje pesten’, laat je best aan je voorbijgaan. 
 
  

10. Herinneringen verzamelen 

Waar je het instagram-account van je hond ook voor gebruikt - misschien ben je een echte allrounder en creëer je een mix van alles wat hierboven staat - na een tijdje heb je een prachtig overzicht met herinneringen verzameld. Dat is leuk om af en toe eens door te scrollen, maar het wordt nog veel waardevoller wanneer je (plots) je viervoeter verliest. Iedere hondeneigenaar wordt op een dag geconfronteerd met het zware afscheid van zijn allerbeste vriend en dan biedt een lijst met memorabele momenten de nodige troost. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen