Houden jouw konijnen van een groen blaadje op z’n tijd? Verwen ze dan eens met één van deze 10 lekkernijen die je gewoon in je tuin – tussen het onkruid – of in je omgeving kan terugvinden. Lees wel eerst onze waarschuwingen, want wildplukken is niet overal toegestaan én het is alleen veilig wanneer je de nodige voorzorgsmaatregelen in acht neemt. Met een goede voorbereiding kunnen jouw konijnen voortaan dagelijks smullen van een lekker en gezond tussendoortje! 
 
Onderaan dit artikel vind je een lijst met 10 makkelijk vindbare én herkenbare planten. Maar vooraleer je met je rieten mandje de natuur in trekt, willen we eerst enkele raadgevingen met je delen: 
 
  • Vermijd trekpleisters voor konijnen

    Om de overdracht van ziektes tussen de wilde konijnenpopulatie en jouw huiskonijnen tot een minimum te beperken, pluk je best geen planten op plekken waar vaak wilde konijnen zitten. Daar kan het RHD-virus (ook VHS-virus genoemd) in de omgeving aanwezig zijn, een dodelijk virus waar huiskonijnen beter niet mee in aanraking komen. Worden jouw konijnen netjes jaarlijks gevaccineerd, dan zijn ze kunstmatig beschermd, maar 100% zeker dat ze er niet ziek van worden ben je nooit. Pluk daarom liever planten in je eigen tuin of op andere plekken waar wilde konijnen nooit komen. 
   
 
  • Vermijd wormbesmettingen via uitwerpselen van andere huisdieren

    Ook daar waar honden en katten zich ontlasten, pluk je beter geen groenvoer voor je langoren. Sommige wormen die zich in hun spijsverteringsstelsel bevinden, zijn ook besmettelijk voor konijnen. Behalve door te plukken in eigen tuin, kan je het risico beperken door plantendelen af te knippen die zich hoog (genoeg) boven de grond bevinden – zo hoog dat honden, katten en vossen er onmogelijk tegen kunnen plassen. 
 
 
  • Pluk alleen op plaatsen waar je toestemming krijgt 

    In Vlaanderen en Nederland is het helaas verboden om zomaar planten uit de natuur mee te nemen. Voor een handjevol plukken wordt door boswachters wel eens een oogje toegeknepen, maar elke dag het rantsoen van je konijnen uit het wild halen kan je op een fikse boete komen te staan. Gelukkig is er ook een massa aan (on-)kruiden te vinden op plaatsen waar je wél een graantje mag meepikken – zeker nu ‘wilde’ tuinen steeds meer aan populariteit winnen. Laat de natuur bijvoorbeeld zijn gang gaan in een hoekje van je tuin, maai je gras wat minder vaak of laat het onkruid tussen je klinkers tot volle wasdom komen – gelukkige konijnen gegarandeerd! Heb je zelf geen tuin of groeit er niks dan gras en perkplanten? Vraag dan aan de eigenaar van een groen stukje grond in de buurt of je er af en toe wat mag komen ‘shoppen’. 
 
 
  • Respecteer de biodiversiteit

    Pluk alleen wat in overvloed aanwezig is om het kwetsbare, biologische evenwicht in de natuur niet te verstoren. Jouw konijnen krijgen een handje hulp om gezond en gevarieerd te eten, maar de bewoners van onze natuur zijn aangewezen op wat ze in hun directe omgeving kunnen vinden. Sommige diersoorten zijn voor hun voortbestaan afhankelijk van één enkele plantensoort. Denk dus ook even aan al die hongerige vogels, vlinders, rupsen, insecten, muizen, enzovoort vooraleer je hun voorraadkast leeg plundert. 
 
 
  • Let op voor chemische vervuiling 

    Er is nog een goede reden om de plek waar je gaat wildplukken zorgvuldig uit te kiezen. Je wil immers liever niet dat je konijnen allerlei chemische troep binnenkrijgen, bijvoorbeeld van bestrijdingsmiddelen zoals pesticiden en onkruidverdelgers. In je eigen tuin ben je zeker van de toestand en ook gemeenteplantsoenen zijn tegenwoordig gegarandeerd vrij van chemische stofjes. Let op voor de neerslag van uitlaatgassen naast drukke wegen. Kan je kiezen tussen een voor- en achtertuin om uit te plukken, dan is die laatste waarschijnlijk een beter idee. 
     
     

10 inheemse planten waar konijnen gek op zijn 

Eindelijk! Nu je weet waarop te letten, kunnen we eindelijk overgaan tot de orde van de dag: een lijst met groene lekkernijen die zomaar voor het rapen liggen. Voel je jezelf onzeker, gebruik dan een plantenherkenningsapp zoals ObsIdentify of PlantSnap. Maak een foto van de plant, snij hem bij en laat de app zijn werk doen. Artificiële intelligentie vertelt je welke plant je hebt gefotografeerd, hoe zeker het algoritme van z’n stuk is en geeft je enkele voorbeeldfoto’s als vergelijkingsmateriaal. Neem ook deze lijst met giftige planten even door vooraleer je in het wilde weg begint te plukken. 
 
 

1. Paardenbloem

We beginnen met de paardenbloem – soms met guitige gele bloemetjes, soms met een pluizige zaadbom. Je vindt ze haast in elk gazon, als grote rozetten die stengels vormen wanneer het gras niet tijdig gemaaid wordt. Konijnen mogen de ganse plant eten: stengel, bladeren en bloemen. De meeste konijnen zijn gek op paardenbloemblaadjes die ze naar binnen spelen als een fris blaadje sla. Geef er echter niet te veel van om diarree te voorkomen. 
Paardenbloem
Paardenbloem
Witte klaver
Witte klaver

2. Klaver 

Ook witte klaver is zo’n lekkernij die je quasi overal terugvindt en met mate mag voeren. De blaadjes zien eruit als kleine klavertjes-drie en de bloemen lijken op dikke, doffe sneeuwvlokken. 
 
 

3. Braam

Braambessen zijn heerlijk om samen met je konijnen een vieruurtje te delen, maar ze lusten ook de bloemen, bladeren en (doornige) takken ervan. Het is zelfs te verkiezen om de plant i.p.v. het fruit te voeren, want rijpe bramen bevatten veel suiker en dat mag je konijn slechts met mate eten – net zoals je met andere types fruit moet opletten. 
Braambessen
Braambessen
Brandnetel
Brandnetel

4. Brandnetel 

‘Prikt dat dan niet?’, horen we je al denken … Gelukkig verliezen brandnetels hun netelige eigenschappen reeds een klein uurtje na het plukken. Wat ze niet verliezen, is hun weldaad aan gezonde stofjes waarmee ze boordevol zitten. Wanneer je brandnetels voert aan je konijnen, sla je dus drie vliegen in één klap: je verwijdert onkruid uit je tuin, maakt je konijnen gelukkig met lekkers én je geeft hun gezondheid een waardevolle boost. Vergeet je niet om wat brandnetels te laten staan? Ze vormen een belangrijke waardplant voor heel wat rupsen! 
 
 

5. Wilgentakken 

Konijnen houden van knagen en een verse wilgentak is daar het ideale materiaal voor. Zo houden ze hun tanden in optimale conditie. Bovendien heeft wilg een pijnstillende werking en weten konijnen dat ze er ervan opknappen wanneer ze daar medische nood toe hebben. Geef echter geen wilg aan een konijn dat herstelt van een operatie, want het werkzame bestanddeel van wilgen – waarop het stofje in aspirine gebaseerd is – werkt ook bloedverdunnend.
Wilg
Wilg
Hazelaar
Hazelaar

6. Hazelaar

Nog meer natuurlijk knaagmateriaal vind je bij de hazelaar, een boom/struik waarvan konijnen takken, bast en bladeren lusten. Wees echter voorzichtig met hazelnoten: die mogen ze alleen als zeldzaam tussendoortje krijgen. 
 
 

7. Rietstengels 

Op het einde van het zomerseizoen raakt het riet aan vijverkanten uitgegroeid. Wanneer je het een winter lang laat staan, verandert het gigantische gras van een levendige, groene in een dode, beige massa. Ideaal dus om er wat van te snoeien voor je konijnen! Het liefst lusten ze de bladeren, maar ook de rest wordt naar binnen gewerkt. Snoei niet de ganse vijverkant leeg, want oude rietborders vormen de ideale overwinterplek voor heel wat natuurbewoners. 
Riet
Riet
Weegbree
Weegbree

8. Weegbree

Zowel de bladeren als de bloemen van weegbree worden gesmaakt door ieder konijn. Ze zitten boordevol vezels en hebben een gunstig effect op de spijsvertering.
 
 

9. Boerenwormkruid

Deze gele bloemen-zonder-blaadjes zijn makkelijk te herkennen en staan in bepaalde periodes in elke berm te blinken. Deze plant heeft van nature een ongediertewerende werking, waardoor hij helpt je konijnen wormvrij te houden. 
Boerenwormkruid
Boerenwormkruid
Zevenblad
Zevenblad

10. Zevenblad 

Je herkent deze ijzerrijke plant aan de zeven bladeren die in groep op de stengels staan. De witte schermbloemen maken het uitzicht compleet. Zevenblad is ook voor mensen eetbaar – je kan er lekkere pesto van maken – en konijnen vinden het heerlijk. Eens je dat weet, transformeert het van een lastig onkruid tot een welkome tuingast! 
 
 

Stap voor stap 

Wil je je konijnen laten genieten van de geneugten van jouw wildplukavonturen? Ga dan stap voor stap te werk. Zeker wanneer je tamme konijnen het niet gewoon zijn om groenvoer te eten, moet hun darmflora daar gradueel aan wennen. Je wil immers niet dat hun frisgroene feestmaal wordt omgezet in onfrisse keutels met een geurtje aan. 
 
Heb je zelf geen tuin – of een plek om planten te plukken? Dan kan je ook in de winkel heel wat groenvoer vinden dat geschikt is voor konijnen. Lees in dit artikel welke groenten, fruit en kruiden in aanmerking komen.

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen