Wat is het nut van zitstokken in je kippenhok? Hoe hoog moet je ze ophangen en hoeveel plek heeft elke kip nodig? Het antwoord op al je vragen over zitstokken vind je in dit artikel! 

Waarom hebben kippen een zitstok nodig? 

Van nature zoeken kippen hoge plekjes op om te slapen, bijvoorbeeld in een boom of struik. Zo blijven ze uit de klauwen van roofdieren die niet kunnen klimmen. De hoogste in rang - vaak de haan - neemt de hoogste positie in. Hennen die lager in de rangorde staan, krijgen de minst interessante plekjes toebedeeld. Om de natuurlijke behoefte van kippen om ‘s nachts van de grond te gaan te stimuleren, voorzie je in je kippenhok best ook de nodige stokruimte. Daar springen ze ook minder in het oog van ziekmakers zoals bacteriën en parasieten. 
Kippen slapen in een boom
Van nature zoeken kippen graag hoge plekjes op om te slapen

Hoe ziet een goede zitstok eruit? 

Kies een stevige, houten tak uit met een diameter die past bij het formaat van je kippen. Voor zwaardere kippenrassen is 6 cm een goede afmeting, lichtere kippen hebben misschien al voldoende aan 4 cm. Op een zitstok van 1 meter lengte is plaats voor 3 à 4 kippen. Voorzie in elk geval minstens 25 cm stok per kip in je toom. Bij voorkeur is de zitstok zo recht mogelijk, zodat je kippen makkelijk hun evenwicht kunnen houden. 
 
Als houtsoort kan je bijvoorbeeld kiezen voor een rechte tak van een wilg of hazelaar uit je tuin. Je kan ook houten balken of op elkaar gelijmde panlatten gebruiken om zelf een zitstok te maken. Veel kippen verkiezen immers een meer vierkante zitstok (met afgeplat bovenvlak) boven een ronde tak. Rond de bovenste hoeken van een panlat wel af om kwetsuren aan de poten te voorkomen. Welk hout je ook gebruikt, check altijd of het niet te makkelijk splintert. Gebruik in geen geval plastic of metalen producten om je kippen op te laten rusten. Die zijn te glad om comfortabel te zijn en metaal wordt dan ook nog eens ijskoud in de winter. 
 
 

Hoe en waar bevestig je een zitstok best? 

De zitstok hoort een veilige plek te zijn voor je kippen, dus maak je hem maar best stevig vast aan de wanden van je kippenhok. Veel mensen kiezen ervoor om slechts op één hoogte stokken te bevestigen, zodat er geen ruzie kan ontstaan voor het hoogste plekje. Kies je wel voor stokken op verschillende hoogtes, hou dan rekening met de schermutselingen die kunnen ontstaan bij het uitkiezen van een slaapplek. Meestal gaat de onrust na enkele dagen weer voorbij. Is er plaats genoeg voor al je kippen op de hoogste stok, dan blijft de lagere rustplekken ongebruikt. 
Kippen zitten op zitstokken met verschillende hoogtes
De hoogste stok in het hok wordt het drukst beslapen
Vijfendertig centimeter is een prima hoogte voor de doorsnee zitstok. Zo kunnen kippen er nog makkelijk onderdoor lopen. Dat geldt enkel wanneer de ingang naar de legnesten lager gelegen is, anders verkiezen je kippen om daar te slapen. Elke hogere zitstok hangt opnieuw 35 cm hoger, maar nooit dichter dan 50 cm bij het plafond. Hou ook voldoende horizontale ruimte tussen twee zitstokken, want je wil niet dat de lageren in rang ‘s nachts ondergekakt worden. Tenslotte hang je een zitstok nooit dichter dan 35 cm van de wand, zodat je kippen hun staart niet kunnen beschadigen. 
 
Zet nooit een voer- of drinkbak onder de zitstok want dat levert geheid contaminatie met kippenmest op. Eventueel kan je een mestplank onder de zitstok leggen, want ‘s nachts droppen kippen heel wat kippenmest. 
 
 

Wat als je kippen niet op stok gaan? 

De meeste kippen zoeken uit zichzelf een hoog en droog plekje uit, maar soms lijkt dat instinct afwezig. Dat kan verschillende oorzaken hebben: 
 
  • Sommige kleine kippenrassen, zoals zijdehoenders, verkiezen om op de grond te slapen. Ze maken een kuiltje in de bodembedekking, eigenen zich een legnest toe of rusten uit op een plankje. Je kan proberen hen aan te leren op stok te gaan (zie volgend punt), maar dat hoeft niet. Zijdehoenders zijn perfect gelukkig met hun plekje op de grond. 
     
  • Heb je nieuwe kippen die uit een omgeving zonder zitstokken, struiken of bomen komen – denk bijvoorbeeld aan ex-batterijkippen – dan kan het zijn dat ze het nooit geleerd hebben. Sommige volgen na enkele dagen het voorbeeld van hun stokslapende hokgenoten, maar soms kunnen ze wat hulp gebruiken. Zet hen dan na het vallen van de nacht, wanneer ze in het hok zitten maar nog niet te diep slapen, voorzichtig op de zitstok. Na een paar keer voordoen, doen het ze voortaan vast uit zichzelf. 
     
  • Wanneer op kippen belust ongedierte zich verschuilt in de minuscule kieren en spleten van de zitstok, willen kippen er vaak niet meer op slapen. Gingen je dames vroeger vanzelf op stok en plots niet meer, dan zit je waarschijnlijk met bloedluis in je hok. Check hier hoe je een manifestatie van deze kleine bloedzuigers kordaat kan aanpakken. 
     
  • Tenslotte kan het ook zijn dat jouw zorgvuldig uitgekozen zitstok niet voldoet aan de kwaliteitseisen van jouw kippen. Misschien is hij te groot of net te klein, ligt zijn vorm niet goed in een kippenklauw, hangt hij zo hoog dat ze er niet bij geraken, zitten andere kippen te dichtbij, enzovoort. Lees onze tips hierboven om te ontdekken hoe jij jouw zitstok kan pimpen tot dé perfecte slaapplek. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen