Een nestje fokken met je hond, het klinkt zo leuk. Maar als je het goed wil doen, komt er heel wat bij kijken. Annelies Lambaerts van Saarlooswolfhonden-kennel Of Wolfs Whisper gunt ons 15 weken lang een unieke blik achter de schermen van hun recentste nestje puppy’s. Ze bespreekt alle aspecten van het honden fokken volgens de regels van de kunst, met bijzonder veel aandacht voor de gezondheid, het karakter en de socialisatie van de pups. De eerste levensweken waren nog relatief rustig voor Annelies en haar man, maar nu de pups wat groter worden, beginnen ze de wereld buiten de werpkist meer en meer te verkennen. En dat heeft onvermijdelijk een impact op het dagelijks leven van onze fokker …

De eerste weken na de bevalling moeten de pups regelmatig eten krijgen en gecontroleerd worden. Maar aangezien dit allemaal heel vlot verliep, hoefde Annelies er nog niet zoveel tijd aan te besteden. Nu ze echter uit de werpkist komen, begint het echte werk!
 
 

Véél poetswerk

Mijn man en ik zijn nu om de beurt thuis om de zorg voor Ostar en de puppy’s op ons te nemen. En dat is nodig, want de eerste acht weken van die jonge hondenleventjes ben je in feite met niets anders bezig: puppy’s verzorgen, poetsen, bezoek ontvangen … Eens ze uit de werpkist komen, doen ze niet alleen meer dáár hun behoefte, dus dat vraagt van ons wat extra opruimwerk. Mama Ostar likt haar pupjes nog schoon zolang ze melk krijgen, maar nu we hen ook vlees beginnen te voeren, trekt zij haar neus op voor de ontlasting van haar kroost. “Jij stopt er eten in, ruim het dan ook maar op!”, lijkt ze te denken. Bovendien brengen ze elkaar in zo’n nest voortdurend op ideeën. Als er eentje zijn volle blaas moet ledigen, dan moeten ze plots allemaal pipi doen. Dus je hebt je handen echt wel vol!
Puppy's krijgen hondenvoer te eten
Na een dieet van moedermelk krijgen de kleine pups stilaan de smaak van vlees te pakken

Véél boodschappen doen

Omdat er altijd iemand bij de puppy’s moet blijven, maken mijn man en ik duidelijke afspraken. Vaak ga ik na mijn werk naar de winkel en doe ik de boodschappen, terwijl hij thuis werkt en oppas speelt. Natuurlijk moeten ze wel leren dat er niet altijd iemand aanwezig is, anders krijgen ze het later heel moeilijk wanneer ze naar hun nieuwe thuis verhuizen. Gaandeweg laten we hen dan ook af en toe een uurtje alleen, bijvoorbeeld wanneer we samen met de volwassen honden gaan wandelen.
 
De inkopen doen, dat neemt best wat tijd in beslag. Met drie volwassen honden en zes pups in huis moet er natuurlijk regelmatig en véél hondenvoer gekocht worden. Als je weet dat Ostar in de periode dat ze haar puppy’s zoogt maar liefst drie kilo vlees op een dag eet, dan kan je je wel inbeelden welke hoeveelheden we in huis moeten hebben. Eens de pupjes een week of acht oud zijn, eten ze met z’n zessen met gemak 2,5 kilogram voer. Tel daar ook nog de snacks bij die ze tussendoor krijgen … om over de schoonmaakproducten en het keukenpapier nog maar te zwijgen. De kosten lopen dus stevig op!
Ostar met één van haar pups
In de periode dat Ostar haar pups zoogt, eet ze maar liefst drie kilo vlees per dag

Véél bezoek over de vloer

Na een dag of tien, wanneer de oogjes van onze pups stilaan opengaan, laten we voorzichtig al wat mensen die Ostar kent dichterbij komen. Met het toelaten van onbekend bezoek wachten we nog eventjes tot week 4, wanneer de puppy’s zelfstandig beginnen te eten. Mocht Ostar door de stress van het bezoek beslissen om te stoppen met zogen, dan kunnen wij makkelijk inpikken om de pups eten te geven. Zolang ze nog melk drinken, proberen we die eventuele stress te vermijden.
 
Tijdens het weekend ontvangen we tegenwoordig soms wel vier koppels per dag. Best pittig! Gelukkig hebben de pups al snel hun nachtritme gevonden. Mijn man slaapt tijdens deze periode op de zetel voor het geval er iets gebeurt, maar deze pups zijn eigenlijk heel snel heel braaf tijdens de nacht. Een groot verschil met ons eerste nestje – die waren om twee uur ’s nachts nog aan het spelen. Dan ben je ’s anderendaags natuurlijk niet zo fris om weer een hele dag in de weer te zijn met die kleine bengels. Al kan ik niet zeggen dat we op dit moment wél voldoende nachtrust krijgen … Om kwart na elf gaan we slapen en de ochtend nadien zijn we om half zes al uit de veren. Het zijn korte nachten, maar dat hebben we ervoor over!
 
Ook de nieuwe baasjes komen nu regelmatig een kijkje nemen om kennis te maken met hun toekomstige huisgenoot. En die nemen natuurlijk graag een goed opgevoed hondje mee naar huis … De socialisatie van de kleine pups is dan ook een heel belangrijk onderdeel van de taken van een fokker. Daarover kan je meer lezen in het volgende dagboekfragment!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen