Een nestje fokken met je hond, het klinkt zo leuk. Maar als je het goed wil doen, komt er heel wat bij kijken. Annelies Lambaerts van Saarlooswolfhonden-kennel Of Wolfs Whisper gunt ons 15 weken lang een unieke blik achter de schermen van hun recentste nestje puppy’s. Ze bespreekt alle aspecten van het honden fokken volgens de regels van de kunst, met bijzonder veel aandacht voor de gezondheid, het karakter en de socialisatie van de pups. Dat er bij het opvoeden en verzorgen van een nestje puppy’s heel wat komt kijken, mag geen verrassing zijn. Over de impact op het dagelijkse leven van een fokker kon je in het vorige dagboekfragment al lezen. Vandaag vertelt Annelies over alle vaardigheden die de pups aangeleerd krijgen om hen klaar te stomen voor het ‘echte’ leven.
Nog enkele weken en de pups van Ostar verlaten het ouderlijke nest om een nieuw leven op te bouwen bij een ander gezin. Best spannend! Gelukkig besteden Annelies en haar man Jorgen ook heel veel tijd aan de socialisatie van het jonge grut, zodat ze elke mogelijke situatie al eens meegemaakt hebben en weten wat ze mogen verwachten.
 
 

Contact met verschillende mensen

Vanaf de derde week mogen alle toekomstige baasjes wekelijks op bezoek komen. Dat is niet alleen belangrijk voor ons – natuurlijk willen we graag weten waar onze pups terechtkomen. Maar we vinden het ook noodzakelijk dat de baasjes op voorhand al regelmatig en uitgebreid kennisgemaakt hebben met hun pup. Gaandeweg ontdekken ze zo ook samen het karaktertje van hun hond, want na twee maanden zie je pas écht hoe dat in elkaar zit. Natuurlijk moet je er rekening mee houden dat elke hond zich ook weer wat anders zal gedragen in een andere omgeving, dus het blijft een beetje afwachten. Onze drukste puppy zullen we bijvoorbeeld bij een gezin met een husky plaatsen, in de veronderstelling dat dit wel een goede combinatie zal zijn. 
 
Soms nemen we de hondjes ook mee naar mijn moeder, zodat ze eens op ander terrein zijn. Of we spreken met de toekomstige baasjes en hun huidige honden af in een privéhondenweide. De volwassen honden lopen dan los, maar de pupjes houden we aan de lijn. Zo kunnen ze rustig én veilig kennismaken met elkaar. In deze periode nodigen we ook regelmatig mensen met kinderen uit bij ons thuis, zodat de pupjes leren omgaan met mensen in miniformaat. En dat verloopt goed, de pups tonen zich heel nieuwsgierig naar die kleine mensjes toe! Grappig dat je toch wel ziet dat ze het verschil ervaren tussen kinderen en volwassenen.
Pas na een tweetal maanden merk je pas écht hoe het karakter van de pups in elkaar zit

Naar buiten voor een plasje …

Ook zindelijkheidstraining staat op het programma. Wanneer ze wakker worden, nemen we de pups telkens mee naar buiten voor een plasje. Soms is dat zes keer op twee uur tijd en soms gebeurt er twee uur lang helemaal niks, dat hangt er een beetje van af hoe druk ze zelf zijn. Gelukkig is het de afgelopen weken mooi weer geweest, zodat we veel met hen naar buiten konden gaan. In de winter, zoals bij onze vorige nestjes, kan je die kleine hondjes niet zomaar twintig minuten buiten laten spelen in de vrieskou. Helemáál zindelijk zijn ze nog niet wanneer ze naar hun nieuwe baasjes vertrekken – met zes puppy’s is dat simpelweg niet te doen – maar we proberen ze wel zo goed mogelijk voor te bereiden.
 
We letten er ook op dat we hen niet altijd op dezelfde plaats eten geven. Soms doen we het eens buiten of in het donker. Zo worden die omstandigheden normaal voor hen en maken we er flexibele hondjes van. 
 
In de veilige omgeving van onze tuin hebben we bovendien een puppyspeeltuin met verschillende ondergronden gemaakt. Van plastic en hout tot tegels en grasmatten! Zo leren ze het gevoel onder hun pootjes alvast kennen en schrikken ze er niet van wanneer er bij het nieuwe baasje bijvoorbeeld een houten terras ligt, in plaats van tegels of grind.
Puppies eten
In deze periode krijgen de pups soms eens op een andere plek hun eten, zodat het flexibele hondjes worden

… en wat verder weg

Tot slot gaan we natuurlijk ook veel op stap met de puppy’s. Vanaf week 3 nemen we ze af en toe mee in de auto en in de fietskar. Een week later doen we hen een tuigje aan en leren we hen aan een lijntje te lopen voor de dagelijkse wandeling – al mogen ze soms ook nog in de fietskar zitten. Zo kunnen we hen bijvoorbeeld laten kennismaken met een tractor of een paard in de buurt. We gaan vanaf nu elke dag met de auto weg. Ook geven we al eens een pupje mee met vrienden voor een korte wandeling van vijf minuutjes, zodat ze leren om niet altijd alles met ons samen te doen. Per slot van rekening moeten ze straks ook met een vreemde mee naar hun nieuwe thuis ... 
 
Sommige van de pups vinden het nog best eng om aan een tuigje te lopen. Logisch wel, want zo worden ze natuurlijk van hun vrijheid beroofd. Met het verkeer op straat gaat de ene ook vlotter om dan de andere. Met de meest bange puppy hebben we wat extra getraind en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Ze liep plots heel stoer naast de fietskar en liet de auto’s passeren zonder op te kijken!
Pups gaan op stap buiten
Eerst mogen ze mee in de fietskar, daarna leren ze zelf aan een lijntje te lopen
Ziezo, het lijkt erop dat de zes pups van Ostar stilaan alle belangrijke skills onder de knie hebben. De dag dat ze hun warme nestje verlaten, komt steeds dichterbij … In het volgende dagboekfragment van Annelies lees je alles over het vertrek naar hun nieuwe thuis!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen