De Brahma kip is niet zomaar een kip, nee, het is een zeer indrukwekkend en elegant exemplaar! Omwille van haar vriendelijke karakter en impostante uiterlijk wordt ze vaak als huisdier gehouden. Heb je niet veel plaats in de tuin? Dan is de Brahma niet meteen de beste keuze voor jou.

Oorsprong – waar komt de Brahma vandaan?

Brahma kippen zijn afkomstig uit India en werden genoemd naar de provincie Brahmapoorta, waar ze voor het eerst werden gefokt. Het duurde niet lang vooraleer het ras naar andere werelddelen werd geëxporteerd en ook in Amerika en Europa aan populariteit won. Fokkers begonnen meer en meer te focussen op het prachtige uiterlijk van de Brahma met een nog vollere voetbevedering als resultaat.   
 
 

Uiterlijk – hoe herken je een Brahma? 

De Brahma kip is een forse, statige kip met heel wat donsveren op haar lijf. Omdat haar kop relatief klein is in vergelijking met de rest van haar lichaam, lijkt haar sterk opgepofte lijf nog groter dan het al is. De hanen hebben een prachtige, rode kam die uit drie rijen bestaat. Een typisch kenmerk van de Brahma is de overvloedige voet- en beenbevedering die de tenen aan de buitenkant afdekken. De kippen kunnen in verschillende kleurcombinaties voorkomen, maar de columbia (wit met een vlekkige, zwarte kleur in de hals, de staart en de vleugeluiteinden) en meerzomige patrijskleur (borst is grijs tot geelbruin en buik en achterlijf zijn zacht grijsbruin) zijn de meest voorkomende kleurslagen. Naast de grote Brahma is er ook de Brahma kriel. Deze kip ziet er net hetzelfde uit als de gewone Brahma, maar is een stuk kleiner. 
twee etende Brahma kippen
Brahmakippen bevinden zich het liefst in het gezelschap van andere (Brahma) kippen

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de Brahma?

Brahma hanen zijn forse vogels die rond de 5 kilogram wegen en ongeveer 50 centimeter groot zijn. Hennen zijn normaal gezien een stukje kleiner en wegen gemiddeld rond de 4 kilogram. Hun kleinere variant, de Brahma kriel, weegt tussen de 1,3 en 1,5 kilogram.  
 
 

Karakter – de Brahma is een kip met manieren

De Brahma kip ziet er met haar struise uiterlijk best indrukwekkend uit, maar is eigenlijk een hartstikke vriendelijk en gemoedelijk dier. Over het algemeen zijn de kippen allesbehalve agressief, waardoor ze ideaal zijn om als huisdier gehouden te worden. Vanwege hun imposante looks, is het ras ook enorm populair bij liefhebbers van sierkippen. Brahma’s staan meestal ergens bovenaan in de pikorde omdat andere hennen afgeschrikt worden door hun grootte. Voornamelijk in de zomer en lente zal je heerlijk kunnen smullen van de lekkere, verse eieren die de Brahma voor jou zal leggen. Al zijn deze eieren, ondanks het stevige lichaam van hun leggers, niet per se groter dan een standaard kippenei. 
 
 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een Brahma nodig? 

De Brahma kip vliegt niet en kan daardoor in een kippenren met een laag hek gehouden worden. Het is raadzaam om de bovenkant van het ren eventueel met gaas of een net af te sluiten, zodat roofvogels, katten of andere roofdieren geen kans krijgen. Leven er veel vossen bij jou in de buurt? Het kan zeker geen kwaad om je kippen ’s nachts veilig in hun hok op te sluiten en ze er ’s ochtends weer uit te laten. Zo ben je 100% zeker dat hen niks kan overkomen. 
 
De Brahma kip is, dankzij zijn dichte donsbevedering, uitermate geschikt om in koudere klimaten gehouden te worden. Hou een Brahma kip nooit alleen, ze heeft nood aan soortgenoten om zich heen. Zo voelt ze zich het gelukkigst en heb je dus ook de meeste kans op veeeel eitjes! Wist je trouwens dat je nieuwe kippen best niet alleen, maar met minstens twee tegelijk introduceert aan de rest van de groep? Op die manier voelen de kippen zich zelfzekerder en zullen ze zich niet in een hoekje laten duwen.
Witte Brahma kip op grasveld
Wit-zwartcolumbia is een van de meest voorkomende kleuren bij Brahma kippen

Gezondheid en levensverwachting – Voor welke kwaaltjes en ziektes is de Brahma vatbaar?

De Brahma kip wordt 5 à 8 jaar oud. Haar dichte bevedering heeft heel wat voordelen, maar helaas ook enkele nadelen. Zo kunnen de voeten van de kippen modderig en nat worden, waardoor zich na een tijdje kleine modderballetjes tussen de tenen ontwikkelen. Indien er niet tijdig wordt ingegrepen, kunnen deze modderballetjes de tenen ernstig beschadigen. Daarnaast kunnen vochtige voeten bij vriestemperaturen bevriezen met grote schade tot gevolg. 
 
 

Waarop moet je letten bij het kiezen van een Brahma?

De Brahma is een populaire kip bij gezinnen en houders van sierkippen. Je kan dit ras dus vrij eenvoudig vinden bij een fokker. Om jouw nieuwe kip zo goed mogelijk welkom te heten, hebben we hier een kleine checklist voor je opgesteld:
 
  • Aangezien Brahma’s grote kippen zijn, hebben ze ook een groot hok en voldoende bewegingsruimte nodig. Houd hier rekening mee wanneer je beslist om een kip van dit ras aan te kopen. 
     
  • Het kippenhok moet gevuld zijn met houtkrullen en/of stro, met minstens één legnest per twee kippen in een donker hoekje. 
     
  • De kippen moeten steeds toegang hebben tot een voerbak met voer en snacks (zoals zonnebloempitten) en een drinkbak met voldoende vers water. 
     
  • Grit is een belangrijke bron van calcium en zorgt voor ijzersterke eierschalen. Door bijvoorbeeld een gritautomaat te maken, hebben je kippen steeds toegang tot kalk, zonder heel hun hok vol te morsen! 
     
  • Het is algemeen bekend dat kippen zo goed als alles eten, maar toch zijn er een aantal dingen die je ze beter niet kan geven. Brood, ui, prei en rijst kunnen voor ernstige verstoppingen zorgen, dus geef je deze voedingsmiddelen liever niet. 
  
Het komt misschien niet meteen in je op, maar ook in een asiel of ander opvangcentrum kan je kippen vinden. Ook al is het geen rasechte Brahma, je hebt vast nog een extra plaatsje (of twee) vrij in je kippenhok! 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen