Nu het coronavirus ons in zijn greep heeft, snakken veel mensen naar wat extra gezelschap of een wandelmaatje. De vraag naar pups en adoptiehonden is dan ook groot op dit moment. Toch is het best om ook nu alle voor- en nadelen op een rij te zetten, vooraleer je je laat verleiden tot een impulsaankoop. Want een pup koop je voor het leven, niet alleen om een periode van thuiszitten te overbruggen. Bovendien is het nu moeilijker dan ooit om een pup een goede start mee te geven. 

Kan je ook na de coronacrisis nog voor je hond zorgen? 

De belangrijkste vraag die je je moet stellen als je de aankoop van een puppy overweegt, is of je hem ook na de lockdown een fijn leven kan geven. Nu heb je misschien heel veel tijd om in de opvoeding van je pup te steken, maar kan je ook in het dagelijkse leven voldoende tijd besteden aan het trainen en wandelen met je toekomstige hond? Zit je hond niet té lang alleen als je straks weer gaat werken?

Door nu een hond in huis te nemen, schep je verwachtingen bij het dier. Het raakt eraan gewoon om meermaals per dag een wandeling te maken en leert dat er altijd iemand thuis is om voor hem te zorgen. Maar wat als al die privileges plots wegvallen? Dat kan voor ernstige problemen zorgen, zoals verveling en verlatingsangst. Om dat te voorkomen, moet je je hond nu al voorbereiden op wat komen gaat. 

Denk ook al eens na over andere praktische zaken die bij het nemen van een hond horen. Nemen jullie hem mee op vakantie? Of ken je iemand die voor hem kan zorgen als het zover is? Is hij welkom op de plekken waar je normaal gezien je hobby's uitoefent of zal de hond ook 's avonds en in het weekend alleen zitten? 


Past het ritme van een pup bij je huidige leven? 

Snak je naar een wandelmaatje? Hou er dan rekening mee dat pups écht nog niet ver mogen wandelen. De gulden regel is: 5 minuten per levensmaand of 1 minuut per levensweek. Met een pup van 8 weken oud (de leeftijd waarop ze bij de moederhond weg mogen), mag dus maar 10 minuutjes wandelen! Tegen de tijd dat je een half uur kan wandelen met je nieuwe aanwinst, ben je waarschijnlijk al lang weer aan het werk. 
Puppy aan de leiband
Een jonge pup mag nog niet lang wandelen 

Je hond voorbereiden op je woon-werkritme

Maar hoe bereid je een hond voor op minder aandacht en alleen thuis blijven, als je zelf aan huis gekluisterd bent? Dat is niet vanzelfsprekend en vergt heel wat creativiteit van jou als eigenaar. We raden alvast aan om niet vaker of langer met je hond te gaan wandelen dan je zou doen wanneer je weer aan de slag gaat. Zo 'train' je je hond niet tot een energielevel dat je onmogelijk kan handhaven

Honden houden van voorspelbaarheid en duidelijke regels. De hondenscholen zijn op dit moment dicht, dus je zal zelf moeten instaan voor de training. Je kan wel online terecht voor puppycursussen of trainingshulp, maar dat vergt enige discipline van jou als baasje. Als je nog geen ervaring hebt met honden, is het misschien beter om te wachten tot je wel weer welkom bent op een hondenschool! 
 

Coronamaatregelen maken het moeilijker om je pup te socialiseren

En dat is nog niet alles. Jonge honden moeten 'gesocialiseerd' worden. Dat wil zeggen dat ze moeten leren omgaan met allerlei types van mensen en honden. Ook dat is niet evident op dit moment. De social distancing regels maken het veel moeilijker om je pup een goede start mee te geven. Je hond moet immers kennismaken met jonge mensen, baby's, peuters, oude mensen, rolstoelen, grote honden, kleine honden, honden met een platte snuit, enzovoort. Honden met een gebrekkige socialisatie hebben meer kans om later gedragsproblemen te ontwikkelen en in het asiel te belanden.

Er is maar een korte tijdsperiode waarin die socialisatie kan plaatsvinden. Tot en met een leeftijd van 12 weken zijn pups erg nieuwsgierig en onbevreesd: ze durven alles aan en worden vriendjes met iedereen. In de vier weken erna is die onverschrokkenheid al een beetje gedaald, maar je kan nog steeds werken aan het ontdekken van nieuwe dingen. Vanaf 16 weken echter, worden pups van nature angstiger en minder vatbaar voor nieuwigheden. Als de coronamaatregelen dan pas teruggeschroefd worden, is het al te laat voor je pup! 
 
Hond in het asiel
Deze hond zit in het asiel op een nieuw baasje te wachten 

Hoe kies je een hond met de social distancing maatregelen? 

Aan het kiezen van een puppy gaat normaal gezien heel wat denkwerk vooraf. Welk ras past bij mij? Zit ik op dezelfde golflengte met de fokker? Hoe is het karakter van de moederhond? In normale omstandigheden ontvangen verantwoorde fokkers je maar wat graag op de koffie, om je alles te vertellen over hun ras en hun pups. Nu moet dat allemaal telefonisch gebeuren en krijg je de kans niet om de fokker en zijn honden goed te leren kennen. 

Bij een goede fokker krijg je ook niet zomaar meteen een hondje mee. Je komt op een wachtlijst terecht, leert elkaar kennen en telt samen af naar het moment van de geboorte. Wil je nu meteen een pup, dan kom je vaak terecht bij fokkers die vooral op geldgewin uit zijn. De gezondheid en socialisatie van hun pups komt op de tweede plaats. 
 

Denk eens na over een asielhond

Heb je bovenstaande argumenten grondig gelezen, maar wil je nog altijd gaan voor een extra gezinslid op vier poten? Denk dan eens na over een asielhond. De medewerkers van het asiel kunnen je helpen om de perfecte match te vinden: een hond die past bij jouw ervaring, activiteitsgraad, werkritme en gezinssituatie. Het grote voordeel van een asielhond is dat zijn karakter gekend is. Bovendien heeft hij misschien al geleerd om alleen te blijven en flink mee te wandelen zonder trekken. Met een volwassen hond kan je ook meteen grote wandelingen maken! 

Tenslotte is het heel dankbaar om een asielhond in huis te nemen. De liefde van een hond die je een tweede kans geeft, is gewoonweg onbetaalbaar. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen