Je weet vast wel dat die kleine panter van jou scherpe klauwen heeft. Een kat heeft achttien tenen en dus achttien vlijmscherpe nagels. Die nagels bevinden zich in een huidplooi en komen tevoorschijn wanneer je kat ze nodig heeft.

Moet je de nagels van je kat knippen?

Normaal kan je kat haar nagels prima zelf verzorgen. Ze worden als het ware gevijld wanneer ze aan de krabpaal krabt, in bomen klimt of op harde vloeren loopt. Toch kan het gebeuren dat jij voor pedicure mag spelen. Want bij sommige kattenrassen, zoals bij de Perzische kat, hebben nagels sneller de neiging om in te groeien. Ook bij oudere katten, die minder mobiel zijn, slijten de nagels minder snel af. 

 

 

Hoe weet je wanneer de nagels geknipt moeten worden?

Zit er een haal in je trui? Heb je een venijnige krab op je arm? Zie je een lelijke kras op je dressoir? Dan kan er een (katten)belletje gaan rinkelen, want wellicht is het tijd voor een knipbeurt. De nagels zijn nu zo lang geworden dat ze niet meer volledig in de huidplooi verdwijnen wanneer je kat ze niet nodig heeft. 

 


Mag je de nagels van je kat zelf knippen?

Ja, dat mag. Al ben je wel gewaarschuwd: de meeste katten houden er absoluut niet van als ze het nooit geleerd hebben! Ze hebben immers erg gevoelige pootjes waarmee ze vibraties van de grond kunnen opvangen om prooien op te sporen. De pootjes vormen dus bijna een zintuig op zich! Voor je kat is krabben een natuurlijk verdedigingsmechanisme. Bovendien krabben katten ook om een geur achter te laten en zo hun territorium af te bakenen (een beetje zoals het verhaal van een hond en zijn plasje). Logisch dat je kat liever niet bepoteld wordt aan haar 'zesde zintuig'.

Kat likt aan poot
Kattenpootjes zijn hypergevoelige zintuigen 
Bruin witte kat ligt in de zetel
Oude katten hebben vaker te lange nagels 

 


Hoe maak je nagels knippen comfortabel voor je kat?

Het is belangrijk om je kat geleidelijk te laten wennen aan het knippen van de nagels. Dat kun je het best doen door hiermee al op jonge leeftijd te beginnen en het te associëren met lekkere beloningen. Je start het best met kleine stapjes, zoals het aanraken of vastpakken van de poot en dat te belonen. Zo kun je steeds verder gaan tot je de nagels tevoorschijn kunt laten komen.
 
Ook kun je je kat laten wennen aan het geluid van het knippen van de nagels, een geluid dat ze in eerste instantie best eng kunnen vinden. Dat kun je bijvoorbeeld doen door harde spaghetti te knippen in de buurt van de kat terwijl ze een lekkere beloning krijgt. Begin niet meteen vlak naast je kat, maar op een afstandje. Ga pas een stapje dichter wanneer je kat zich helemaal comfortabel voelt bij het geluid. 
 
Sommige katten hebben wat afleiding nodig tijdens het knippen. Vraag hulp aan een huisgenoot om je kat te verwennen terwijl jij haar teentjes een opknapbeurt geeft. Er zijn katten die zich helemaal kunnen verliezen in een kroelbeurt achter de oren en dan niet eens doorhebben dat er aan hun poten gefrunnikt wordt. Bij andere katten zal je iets straffers uit de kast moeten halen. Een vloeibare snack om rechtstreeks uit de verpakking op te likken, is vaak een groot succes. 

 


Hoe knip je de nagels van je kat?

Neem de teen stevig vast tussen duim en wijsvinger. Duw er zachtjes op, zodat de nagel tevoorschijn komt. Dicht bij de kattenpoot zie je het roze of ‘levende’ deel van de nagel, daar zitten bloedvaatjes en zenuwcellen. Het spreekt voor zich dat je nooit in het levende deel knipt, want dan doe je je poes of kater ontzettend veel pijn. Doe je dat toch, dan riskeer je niet alleen een fikse klauw in je gezicht, maar ook dat je kat nooit nog in de buurt van een nagelschaar wil komen. Knip dus alleen in het dode gedeelte van de nagel en blijf enkele millimeters van het roze gedeelte af. Bij katten met donkere nagels, is het knippen nog lastiger, want dan is de roze kleur moeilijker zichtbaar. In dat geval - en ook wanneer het roze gedeelte erg ver uit de teen steekt - knip je de eerste keer alleen het puntje van de nagel af. Het leven zal zich stilletjes terugtrekken en om de paar dagen kan je een stukje extra wegknippen tot de nagels weer een normale lengte hebben. 
 

Kattennagels zijn stevig van structuur. Gebruik daarom een speciale, scherpe nagelschaar voor katten. Die vind je in allerlei groottes en vormen bij de dierenarts of de dierenspeciaalzaak. Zie je het niet zitten of reageert je kat erg heftig? Vraag dan aan de dierenarts of kattentrimmer om het eens voor te doen. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen