Een beetje hippe hond eet tegenwoordig hondenijsjes, laat zich rondrijden in een bakfiets, zet het weekend in met een hondenbiertje en heeft meer hobby’s dan hij op één poot kan tellen. En af en toe gaat hij met zijn hondenvrienden naar een escape room. Voor de doorsnee hondenliefhebber klinkt dat misschien nogal akelig: je hond opsluiten in een kamer en wachten tot hij de uitgang gevonden heeft. Maar zo gaat het er in werkelijkheid gelukkig helemaal niet aan toe. Beestige proefkonijnen June en Mauro gingen de uitdaging aan en schreven zich in voor het Dog Escape Forest van Dog-Coach. De sleutel tot succes: een goede samenwerking met je baasje, een briljante neus en vooral: tonnen fun! 
Laten we bij voorbaat al één ding glashelder maken: geen enkele hond wordt aan zijn lot overgelaten in een hondse escape room. Integendeel: het is de bedoeling dat hond en eigenaar handen en poten in elkaar slaan om een mysterie op te lossen. Je zoekt samen naar aanwijzingen om raadsels op te lossen en tools om sloten open te maken. Dat alles op het tempo van je hond en onder deskundige begeleiding van gediplomeerde hondentrainers. Lees hier ons verslag van een plezierige dag.  
 
 

Samen staan we sterk 

Vooraleer we kunnen starten met het spel, verzamelen we aan de rand van een populair Nederlands bos met groot losloopgebied. Ideaal: zo kan Dog-Coach Claudia al even kennis maken met alle deelnemers en - nog belangrijker - krijgen de honden de kans om op een ongedwongen manier aan elkaar te wennen. We wandelen in groep het bos in en geven de honden de gelegenheid om hun darmen te ledigen. Tot groot jolijt doen ze dat bijna allemaal tegelijkertijd en dan nog wel vlakbij een vuilnisbak. Wat een teamwork, dat komt straks vast helemaal goed.  
 
Na een korte wandeling, op een rustige plek, staan nog drie Dog-Coaches ons op te wachten aan het ‘hoofdkwartier’ van het spel. Van daaruit zullen de honden straks het bos induiken om aanwijzingen over een ‘geheim genootschap’ te verzamelen. Dat doen ze met niets meer (maar ook niets minder) dan hun briljante hondenneus. Voor ons is de opdracht: je laten leiden door je hond. Bij elke aanwijzing - in een stuk bos van pakweg 100 x 100 meter - zit namelijk ook een koekje verstopt. Even eenvoudig als geniaal! 
 
Vooraleer we aan de opdracht beginnen, krijgen we nog enkele huishoudelijke mededelingen mee. Eén hond heeft wat meer ruimte nodig en wordt niet graag lastig gevallen door andere honden, één hond mag enkel zijn eigen koekjes opeten en één hond is daar niet alleen als deelnemer, maar ook als ‘meldhond’ die zijn eigenaar waarschuwt voor flauwtes en haar daar ook weer doorheen helpt. Zo weet iedereen hoe hij best omgaat met de andere deelnemers en worden spanningen tot een minimum herleid. 
 
 

Bekwame begeleiders staan garant voor totaalervaring voor iedereen

Uit voorgaande alinea wordt het al meteen duidelijk: hondenworkshops zijn meer dan ooit maatwerk. In theorie lijkt het nogal overkill: 4 begeleiders voor 6 deelnemende duo’s. In de praktijk zijn de Dog-Coaches continu in de weer. Ze voorzien de spellen van nieuwe koekjes, geven tips om je hond bij bepaalde spellen te sturen en houden de aanwijzingen die de honden vinden bij in het hoofdkwartier. Tegelijkertijd houden ze in de gaten hoe de honden zich voelen, waar er stress opstapelt en wie een beetje aanmoediging nodig heeft. 
De honden snuffelen erop los
Foto's: Dog-Coach.nl
Onze beestige proefkonijnen zijn duidelijk van een heel verschillend kaliber. Terwijl June resoluut haar neus volgt en zich focust op het overvloedig aanwezige hondenspeelgoed in plaats van de koekjes, gaat Mauro net traag en secuur te werk terwijl hij mij regelmatig aankijkt om goedkeuring te vragen. Hoogtepunt voor beide honden is het ‘pensspoor’ dat op verschillende plekken in het bos is uitgezet: een kort spoor dat begint bij een bordje en eindigt bij wat lekkers (en een escape-aanwijzing, natuurlijk). Een opdracht die op het lijf geschreven is van onze honden, maar waarbij elke mens de mist in zou gaan. Hier zijn we écht op elkaar aangewezen! 
 
 

Na de honden zijn de mensen aan de beurt

Wanneer we het volledige bos hebben uitgekamd, verzamelen de duo’s opnieuw bij het hoofdkwartier. De Dog-Coaches nemen onze honden over zodat we onze hersenen kunnen inzetten voor het grotere werk: alle puzzels samenleggen om de ultieme code te kraken. Dat vinden de meeste honden niet zo erg. Ze zijn helemaal moe gesnuffeld en krijgen op de koop toe nog een DIY-hersenwerkje (spoiler: dennenappel met koekjes) voorgeschoteld. 
 
Net zoals bij een echte escape room worden onze pogingen nauw opgevolgd en krijgen we verhelderende tips wanneer dat nodig is. Na 53 minuten en 42 seconden draaien we het allerlaatste slot open. Eureka! Het geheime genootschap maakt zich bekend en de honden worden beloond met een goodie bag. Om de escape ervaring helemaal af te maken, gaan we zoals het hoort samen op de foto met onze scherpe tijd. Een ding is zeker: dat smaakt naar meer! 
 
 

Tips om de neus van jouw hond te prikkelen

Zin om zelf te ervaren wat voor een geweldige neus jouw viervoeter heeft? Snuister dan eens rond in deze Beestig-artikels om ideeën op te doen: 
 
Alle deelnemers op een rij van de dog escape room
foto: dog-coach.nl

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen