Wie besluit een hond in huis te nemen, heeft de verantwoordelijkheid om zijn huisdier het best mogelijke leven aan te bieden. Het kunnen uitvoeren van ‘natuurlijk gedrag’ - m.a.w. de taken waarvoor hij van oudsher gefokt werd - staat daarbij hoog op de prioriteitenlijst. Want een hond die gefrustreerd raakt omdat hij niet kan ‘doen waarvoor hij gemaakt is’, wordt al snel misbegrepen door zijn eigenaar en ontwikkelt vaker dan gemiddeld gedragsproblemen.
Klinkt bovenstaande jou vaag in de oren? Misschien heeft jouw hond helemaal geen hoge werkdrift en is hij perfect tevreden met een dagelijkse wandeling, hier en daar wat snuffelen en een knuffelsessie op z’n tijd. Maar koos je een hondenras met een meer uitgesproken karakter, dan is het zoeken naar een geschikte hobby zeker een meerwaarde voor zijn welzijn.
Klinkt bovenstaande jou vaag in de oren? Misschien heeft jouw hond helemaal geen hoge werkdrift en is hij perfect tevreden met een dagelijkse wandeling, hier en daar wat snuffelen en een knuffelsessie op z’n tijd. Maar koos je een hondenras met een meer uitgesproken karakter, dan is het zoeken naar een geschikte hobby zeker een meerwaarde voor zijn welzijn.
Ik raad aan om reeds vóór de aanschaf van een pup of adoptiehond na te denken over zijn oorspronkelijke gebruiksdoel én hoe je hem op een verantwoorde een uitlaatklep kan aanbieden.
Neem je hond zijn aangeboren gedrag niet kwalijk
Laten we een voorbeeld nemen: stel je hebt een prachtige jachthond op het oog. Je valt voor zijn zachte looks, atletische lichaam en alerte blik. Met de allerbeste bedoelingen neem je hem mee naar huis, schrijft hem in op de hondenschool en gaat tweemaal daags een dik half uur de buurtnatuur in. Alleen blijken zijn oren niet te werken van zodra hij wild geroken (of gezien) heeft. In een steeds terugkerende frustratie worden jullie wandelingen een alsmaar grotere opgave, want hij trekt de armen uit je lijf, kan onmogelijk loslopen en heeft zelfs al eens een half uur lang achter een konijn gejaagd. Maar als je de rasbeschrijving van jouw oogappel erop na slaat, dan had je kunnen weten dat hij een innerlijke drang heeft om op jacht te gaan. Kan je het hem kwalijk nemen?Ook bij andere hondenrassen met een hoog arbeidsethos slaat aangeboren gedrag regelmatig over in ongewenst gedrag. Vaak tot grote verbazing van de eigenaar, die zich zijn leven met een hond een tikkeltje anders voorgesteld had. Een border collie die tijdens het wandelen dwangmatig cirkels omheen zijn gezinsleden loopt? Die probeert zijn ‘vee’ te hoeden omdat de natuur hem daartoe dwingt. Een Anatolische herder die de schrik is van elke bezoeker? Als rasechte waak- en verdedigingshond neemt hij zijn taak heel serieus en maakt hij geen onderscheid tussen ‘goed’ en ‘slecht’ volk. Een jack russel terriër die de kippen van de buren dood bijt? Die volgt zijn aangeboren instinct om ongedierte te verdelgen.
Moet je het instinct van je hond wel aanmoedigen?
Moeten we onze honden dan gewoon hun zin laten doen om aan hun welzijn tegemoet te komen? Dat is natuurlijk een brug te ver, want niemand zit te wachten op een ongecontroleerd projectiel dat zonder nadenken zijn buikgevoel volgt. Maar wat als je het instinct van je hond in jouw voordeel kan gebruiken? Zou het niet fijn zijn om je samen met je hond te verdiepen in zijn ultieme hobby, zonder dat wilde dieren, buurkippen of jouw sociale leven daar het slachtoffer van worden? Het is een idee waar veel hondeneigenaars even aan moeten wennen. Want als je op jachtcursus gaat, zal je hond dan niet nog meer zin krijgen om te gaan jagen? En een hond die leert bijten in een pakwerkcursus, wordt dat geen levensgevaarlijk wapen?Toch is er een cruciaal verschil tussen het uitoefenen van een hobby op hondenmaat en het laten botvieren van de aangeboren drang van je hond: controle. Tijdens sporten die toegespitst zijn op het hondenras (of de rasgroep) waartoe jouw hond behoort, leer je om in een harmonieuze samenwerking zijn instincten te reguleren. Je hond krijgt een uitlaatklep waardoor hij minder snel gefrustreerd raakt en jij leert de erfelijke aanleg van je hond in goede banen leiden. Door op deze manier met je hond om te gaan, leer je hem kennen zoals hij écht is: een natuurtalent in zijn vak! Niet zelden wordt de band tussen hond en eigenaar door dit type training ijzersterk en gaan beide partijen voortaan met het grootste respect met elkaar om. Klinkt dat niet heerlijk in de oren?
Welke hondensporten zijn geschikt voor welk type hond?
Wie erover nadenkt om zijn gezin te vervolledigen met een hond, raden we dan ook aan om uitgebreid de tijd te nemen en zich in te lezen over het ras. Wat is het oorspronkelijke gebruiksdoel van je toekomstige hond? Welk gedrag krijg je gratis bij die schattige puppy? En kan je in jouw buurt een hondensport beoefenen die op het lijf van je nieuwe metgezel geschreven is? Enkele voorbeelden:- Border collies zijn echte werkhonden die gefokt zijn om schapen te hoeden. Hun doorgedreven drijfinstincten (ook richting kippen, kinderen, fietsen en zelfs auto’s) maken menig eigenaar wanhopig. Schapenhoederscursussen leren jou en je hond op de juiste manier met zijn karakter om te gaan.
- De Mechelse herder is een waakhond in hart en nieren. In de ringsport leren deze honden bijten op commando, maar er wordt minstens evenveel aandacht besteed aan het leren loslaten.
- Veel terriërs zien er heel schattig uit, maar ze zijn gefokt om te bijten én te doden. Hun kaken zijn extreem sterk en vasthoudend. Ze houden dan ook van trekspelletjes (met een goed begrip van ‘los’ en ‘vast’) en kunnen zich écht uitleven met een ‘flirtpole’: een kattenhengel op hondenmaat.
- Teckels kunnen met hun lange lichaam makkelijk in dierenholen infiltreren. Daarnaast staan ze bekend om hun vocale karakter. Het zijn prima speurneuzen die zich kunnen uitleven in sporten zoals mantrailing en detectiewerk. Als je hen dan ook nog eens laat blaffen als verwijzing (ze blaffen dan om hun vondst aan te duiden), zijn ze helemaal in hun sas.
- Husky’s zijn gemaakt om tientallen kilometers ver te lopen, terwijl ze in groep een last voorttrekken. Je hoeft dus niet verbaasd te zijn wanneer het lopen aan een losse leiband een hopeloze zaak lijkt bij dit type hond. Omdat dit ras zo boordevol energie zit, ben je het aan een husky verplicht om een plek te zoeken waar hij zich al trekkend kan uitleven. Hou er rekening mee dat je dat in de zomermaanden voor dag en dauw moet doen, want de vacht van deze poolhond is te dik om te werken bij warme temperaturen.
- Basset hounds zijn meutehonden die van nature een kei zijn in het volgen van geursporen. Met een cursus mantrailing (of een dagelijkse snuffelwandeling) kom je tegemoet aan hun noden.
- De weimaraner is één van de staande jachthonden en die staan bekend om de veelheid aan taken die ze aan de zijde van een jager kunnen volbrengen. Een jachtcursus brengt het beste in hen naar boven, maar ze kunnen zich ook uitleven in o.a. speurwerk, detectie en apporteerwerk.
- Waterhonden zijn een stuk zelfstandiger, maar kunnen ook hun mannetje staan in de jachtsport. Wanneer ze dan ook nog eens mogen zwemmen, zijn ze helemaal in hun nopjes.
- Het lichaam van een windhond is afgesteld op korte, explosieve spurtjes. Dit ras kan je geen groter plezier doen dan met een dagelijkse losloopsessie. Dat is echter allesbehalve evident, want het is een zichtjager die niet makkelijk terugkomt wanneer je hem roept en bovendien een dodelijke beet heeft. Voor windhonden heb je dus een veilige plek nodig om hen alle energie uit het lijf te laten rennen, waarna ze zich weer rustig in de zetel kunnen neervlijen.
Staat jouw hond hier niet tussen, heb je een kruising of zit hij in de rasgroep van de gezelschapshonden? Ook dan stamt hij af van honden met een job en zullen er nog kleine vlammetjes in zijn karakter achtergebleven zijn die je tot zijn grote vreugde kan aanwakkeren met het juiste tijdverdrijf. Wie de moeite doet om zijn hond tot in zijn diepste binnenste te doorgronden, staat een bijzonder mooie tijd te wachten. Er is immers niks leuker dan met je allerbeste vriend samen te werken aan een gezamenlijk doel!