Zou het niet geweldig zijn om samen met je hond te genieten van een deugddoend fietstochtje? Wel, goed nieuws voor alle hondenliefhebbers: dit kan! Kathleen Govaers heeft zelfs de eer om met een echte beroemdheid door Antwerpen te mogen paraderen: haar teckel Jerom, die steevast met haar meereist in de bakfiets. Hij heeft zelfs zijn eigen Instagrampagina! Maar waar moet je overal rekening mee houden als je met je tweewieler én je viervoeter op pad gaat?

Eerst in een fietsmandje …

Toen Kathleen twee jaar geleden een hondje zocht, was er één voorwaarde: hij moest in haar fietsmandje passen. Sinds ze haar auto een hele tijd geleden wegdeed, doet ze namelijk al haar verplaatsingen met de fiets en dat wou ze graag zo houden. En toen kwam Jerom de teckel op haar pad: liefde op het eerste gezicht! Zijn formaat was perfect, maar … die kleine puppy bleef maar groeien en groeien, tot hij uiteindelijk niet meer in het fietsmandje paste. Tijd voor een alternatief, dus.
 
“Eerst probeerde ik hem in een mandje achterop de fiets te zetten, maar daar ging Jerom absoluut niet mee akkoord”, vertelt Kathleen. “Hij deed niets anders dan blaffen om zijn ongenoegen te uiten. Het voelde aan alsof of hij bang was dat ik zonder hem zou vertrekken … Ook een aanhangwagentje vond Jerom maar niks. Waarschijnlijk lukt dit alleen als je dit je hond van bij het begin gewend hebt gemaakt.” 
 
 

… en dan in de cargo bike!

De gezellige, rustige fietstochtjes met haar hondje waarvan Kathleen zo was gaan houden, leken voorgoed verleden tijd. Tot er een geniale oplossing ten tonele verscheen: een elektrische cargo bike van Urban Arrow. “Zo’n fiets is oorspronkelijk gemaakt voor koeriers die bestellingen rondbrengen,” aldus Kathleen, “maar we hebben hem wat aangepast om hem hondvriendelijk te maken. Nu heeft Jerom echt zeeën van ruimte – er kunnen gerust nog een paar hondjes bij – en bovendien zit hij steeds op de eerste rij, waar hij het allerbeste uitzicht heeft. Het enige wat nog ontbreekt, is een regenhoes.” 
 
Maar daar kwam zeer recent verandering in. Vorig jaar stuurde Kathleen namelijk een mailtje naar de producent, waarin ze het ontbreken van een raincover voor dit model bakfiets aankaart. Ondertussen is die regenhoes ontwikkeld én gelanceerd. Meer en meer mensen met honden gebruiken deze fiets, merkten ze, dus zagen ze wel in dat dit een belangrijke extra troef kon zijn voor hun product. “Straks zit Jerom dus lekker droog wanneer het regent … Nu ik nog”, lacht Kathleen.
 

 
Voordelen van fietsen met je hond

 
  • Je bent flexibel: wie zijn hond met de auto vervoert, kan niet altijd zomaar eventjes aan de kant van de weg gaan staan wanneer hondlief hoognodig moet plassen of een wandelingetje wil maken. Met de fiets is dat natuurlijk een heel stuk makkelijker: je kan letterlijk overal even halthouden en je hond uitlaten waar en wanneer je wil.
 
  • Je bent in beweging: met je hond in de auto ben je misschien sneller op je bestemming, maar erg fit word je er zelf niet van. Kathleen rijdt dan misschien met een elektrische fiets, maar het blijft wel een (weliswaar rustige) work-out, en de frisse lucht krijg je er toch maar mooi gratis bij. 
 
  • Je brengt vreugde: zo’n schattig hondje in een bakfiets, dat trekt natuurlijk de aandacht. De reacties van de mensen die je passeert, zijn altijd hartverwarmend en je krijgt niets dan blije gezichten te zien. Met je hond gaan fietsen, maakt de wereld dus ook een klein stukje beter!
Jerom in de bakfiets
Fietsen met je hond heeft niets dan voordelen
Jerom in de bakfiets tijdens Ronde van Vlaanderen
Je stopt waar je wil én je werkt aan je conditie

Hondvriendelijke fietstips van Jerom
 

1. Zorg dat je met je hond kan communiceren

Kathleen: “De grootste uitdaging voor ons is het passeren van andere honden. Te voet kan je een tegenligger met een hond van ver zien aankomen, maar aan fietssnelheid kan je hier moeilijker op anticiperen. In de ruimere modellen van elektrische bakfietsen – type ‘family’ – zit je hond wat dieper. Dat zorgt ervoor dat je er al fietsend niet zo makkelijk bij kan, om hem indien nodig te belonen of bij te sturen. In onze compactere cargo bike zit Jerom dichter bij mij, waardoor ik hem makkelijk kan afleiden met een snoepje.”
 
 

2. Toch een fietskar? Laat je hond rustig wennen

Kathleen: “Heb je een grote hond, die niet voorin een bakfiets past? Dan is een fietskar achteraan de enige optie. De beste manier om je hond vertrouwd te maken met zo’n aanhangwagentje, is hem rustig te laten wennen zoals met een reismand of transportbox. Zet de fietskar op een plek waar je hond vaak passeert, zoals de gang of de garage. Je hond zal er in het begin eens nieuwsgierig aan snuffelen en na een tijdje – met een beetje geluk – vanzelf in gaan zitten. Vervolgens ga je stap voor stap te werk: ga eens samen wandelen met de fietskar, laat je hond eens in de kar zitten wanneer je fiets nog stilstaat en leg daarna enkele meters af met je fiets aan de hand. Met het nodige geduld kan je je hond helemaal klaarstomen voor een diepgaande vriendschap met de fietskar!”
 
 

3. Leg iets vertrouwds in de bakfiets

Kathleen: “Wat altijd met ons meegaat in de cargo bike, is Jeroms dekentje van thuis. Zo heeft hij zijn eigen vertrouwde geur dicht bij zich, wat hem instant kalmeert. We nemen ook altijd wat speelgoedjes, een knabbeltje en water mee, waar we ook gaan. Vaak hoort bij zo’n fietstochtje namelijk ook een bezoekje aan een café of een terras, en dan heeft Jerom de nodige afleiding nodig. Gek genoeg krijgt hij van fietsen altijd dorst, ook al hoeft hij zelf geen inspanning te leveren …. maar natuurlijk moet hij wel heel wat prikkels verwerken!”
 
 

4. Maak je hond veilig vast

Kathleen: “Uiteraard is het heel belangrijk dat je hond niet zomaar uit de fiets kan springen. Je moet hem dus echt goed vastmaken, want als een hond iets ziet of ruikt dat hem interesseert, gaat hij erachter aan. In onze bakfiets heb ik een stevige karabijn bevestigd, met daaraan een speciale fietsleiband, die verbonden is met Jeroms tuigje. Bovendien zit er in het mandje waar zijn dekentje in ligt nog een extra bevestiging waar hij eveneens aan vastgemaakt zit. Hij is dus echt dubbel gezekerd! En dat is nodig, want toen Jerom nog een puppy was, is hij eens uit de bak gesprongen … Ik heb hem toen gelukkig snel kunnen opvangen en terugzetten. Dat moet een wijze les voor hem geweest zijn, want nadien heeft hij dat nooit meer geflikt!” (lacht)
Tijdens het fietsen komen geuren veel intenser binnen in een hondenneus dan tijdens het wandelen, door de wind en de snelheid die je maakt. Is jouw hond een mannetje en komt hij al fietsend een ander reutje – of een loops teefje – tegen, dan kan dat wel eens een hevige reactie losmaken.

5. Bescherm je hond tegen de zon

Kathleen: “Als je met je hond gaat wandelen op een zonnige dag, kan je gemakkelijk de straat oversteken om in de schaduw te lopen. Al fietsend heb je die optie niet – je moet immers op het fietspad blijven rijden. Daarom knutselden we een zonnescherm voor onze cargo bike, zodat Jerom niet in de vlakke zon moet zitten. Hou er ook rekening mee dat de oren van je hond gaan flapperen in de wind terwijl je fietst. De binnenkant van de oren wordt zo veel meer blootgesteld aan de zon dan wanneer je rustig wandelt, dus vergeet niet die gevoelige oortjes in te smeren met zonnecrème!”
 
 

6. Bescherm je hond ook tegen de wind en de kou

Kathleen: “Met zo’n elektrische fiets rijd je zonder veel moeite al snel 20 kilometer per uur. Jerom vindt het zalig om bergaf te sjeezen: hij steekt zijn snuit dan ver uit de bak en laat zijn oren extra hard flapperen. Voor honden heeft dit volgens mij dezelfde aantrekkingskracht als hun kop uit het autoraam steken. Hoe schattig het er ook uitziet, toch is dit niet zo goed voor je hond … Niet alleen kan hij zo gemakkelijker een steentje of insect in zijn oog krijgen, maar de voortdurende tocht kan ook ontstekingen aan de ogen en de luchtwegen veroorzaken. De nieuwe regenhoes zal dus ook van pas komen om Jerom tegen de wind te beschermen. Als je hond dit verdraagt, kan je hem ook een beschermbril opzetten wanneer je gaat fietsen.” 
 
“In putje winter zal ik niet met Jerom gaan fietsen, want dat is echt te koud voor hem. Wanneer het weer beter wordt, maar de ochtenden nog wat fris zijn, dan doe ik hem een hoodie en een sjaaltje dat zijn oren bedekt aan. Zo is hij lekker warm ingepakt en heeft hij geen last van de gure wind, die je toch altijd wat harder voelt op de fiets dan te voet.”
 

 
Leuk extraatje: op fietsvakantie met je hond

Eens je hond eraan gewend is mee te rijden met de fiets, kan je hem ook meenemen op een meerdaagse fietstocht. “Zorg dan wel dat je de dagritten niet te lang maakt, zo’n 30 tot 40 kilometer is echt wel voldoende”, adviseert Kathleen. “Vorig jaar deden we zo’n fietsvakantie, waarbij we in de voormiddag fietsen en de hele namiddag vrij hadden om andere dingen te doen. Ideaal!”
 
Het nadeel van zo’n cargo bike is wel dat je hem niet op een gewone fietsdrager op de auto kan vervoeren. “Klopt, daar moet je dus op voorhand wel goed over nadenken”, zegt Kathleen. “En als je met een gewone fiets en een aanhangwagentje wil reizen, moet je autokoffer groot genoeg zijn om behalve je bagage ook dat karretje te kunnen stockeren.” Kortom, het vergt wat extra denkwerk en de juiste infrastructuur, maar een fietsvakantie mét hond is zeker niet onmogelijk!
 
 
Wil je samen met Jerom op verkenning in Antwerpen? Of ben je benieuwd in welke horecazaken je altijd welkom bent met je hond? Neem een kijkje op Jeroms website!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen