Sommige mensen kopen elk seizoen de laatste nieuwe mode voor hun hond, anderen staan huiverachtig tegenover ieder type hondenkledij. Maar wat vinden onze honden zelf van zo’n extra laagje warmte? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Want hoewel de meeste honden uitgerust zijn met een ‘natuurlijke’ trui van zacht hondenhaar, is niet elke hondenvacht even efficiënt. Merk je dat je hond het koud heeft op barre winterdagen? Laat niemand je dan in de weg staan om te kiezen voor het welzijn van je hond en trek hem een comfortabele trui of jas aan. 

Welke honden kunnen een trui of jas gebruiken? 

Over het algemeen zijn middelgrote en grote honden met een dichte vacht goed beschermd tegen koude temperaturen. Poolhonden zoals de samojeed, Siberische husky en Alaskan malamute hebben een bontjas waar menig poolreiziger jaloers op zou zijn, maar ook honden met een vachttype zoals dat van een labrador, border collie of akita kunnen hun lichaamstemperatuur prima handhaven in onze winters. 
 
Toch zijn er ook een heleboel honden die wél wat hulp kunnen gebruiken om hun inwendige kachel aan te vullen. We zetten ze hier op een rijtje: 
 
  • Kleine, kortharige hondenrassen zoals de chihuahua en de Italiaanse windhond verliezen op koude winterdagen meer warmte dan hun lichaam kan aanvullen. Staat er ‘miniatuur’, ‘dwerg’ of ‘toy’ voor de rasnaam van je kortharige hond, dan kan je je best afvragen of hij het af en toe niet te koud heeft. 
     
  • Laagbenige hondenrassen, zoals teckels en corgi’s, kunnen vooral wanneer het gesneeuwd heeft een jas gebruiken die hun laaghangende buik beschermt tegen nat en koude. 
     
  • Sommige hondenrassen, zoals poedels, hebben van nature een lange vacht die vaak kort geknipt of geschoren wordt omdat hun vacht anders te veel onderhoud vergt. Door hun vacht sterk in te korten, verliest hij zijn isolerende werking. 
     
  • Slanke honden met korte haren, zoals alle types kortharige windhonden (greyhounds, whippets …) hebben het snel te koud en profiteren van een jas in de winter. 
     
  • Het spreekt vanzelf dat je een naakthond niet zonder jas de deur uit laat in de wintermaanden of wanneer het regent. 
     
  • Oude honden met artrose of een verzwakt immuunsysteem hebben ook baat bij een extra beschermlaag. Zelfs seniorhonden met een dikkere vacht krijgen het op oudere leeftijd soms moeilijk om hun temperatuur te regelen.
     
  • Heeft je hond een ziekte waardoor zijn vacht aangetast wordt, zoals de ziekte van cushing of een traag werkende schildklier, dan is warme kledij een echte must voor zijn comfort. 
     
  • Tenslotte kunnen erg jonge pups, zeker op de koudste dagen van het jaar, wat hulp gebruiken om zich kiplekker te voelen in barre weersomstandigheden.  
Teckel rent met rode jas aan
Kleine, kortharige rassen hebben het sneller koud. Bovendien hebben teckels korte poten, waardoor hun buik sneller in aanraking komt met koude, natte sneeuw. 
Vizsla in de sneeuw met trui aan
Slank gebouwde hondenrassen met heel korte haren, zoals de vizsla, krijgen het sneller te koud 

Hoe weet je of je hond het koud heeft? 

Bij honden zie je geen kippenvel verschijnen, maar je kan wel op andere manieren ontdekken dat ze het te koud hebben. Zie je een van volgende gedragingen, dan kan het tijd zijn voor een trui of jas: 
 
  • Beven/trillen
      
  • Nerveus gedrag, niet stil kunnen zitten
     
  • Janken/zeuren
     
  • Vertragen/verstarren 
     
  • Afwisselend een pootje optillen
     
  • Op zoek gaan naar een warme plek om te liggen  
     
Wil je bepalen of je hond het koud heeft, neem dan alle omstandigheden in overweging. Een hond die trilt over zijn hele lichaam, kan ook angstig of nerveus zijn. De meeste honden kunnen prima jasloos vijf minuten de tuin in om hun behoefte te doen, maar krijgen het moeilijk wanneer ze langere tijd buiten verblijven. Is de buitentemperatuur hoger dan 7°C, dan komen weinig honden in de problemen, maar komt er nattigheid en wind bij kijken, dan koelen ze wél sneller af. 
 
Binnen in huis, bij kamertemperatuur, zou elke hond zich goed moeten voelen. Doe je hond binnen dus liever geen trui aan, want zo kan hij oververhit raken. Het is belangrijk dat je hond in zijn leefomgeving zelf de keuze heeft om in de warmte of koelte te gaan liggen om zijn temperatuur te regelen. Voorzie dus plekjes waar hij zich kan opwarmen, zoals een knus mandje of een dekentje bij de kachel, maar ook afkoelmogelijkheden zoals een koude vloer. Alleen erg oude of zieke honden, die moeilijk hun eigen temperatuur kunnen regelen, hebben baat bij een indoor pyjama.  
 
 

Hoe kies je een comfortabele trui of jas voor je hond? 

De kogel is door de kerk en je hebt besloten om jouw hond in stijl (en warmte) door de winter te laten gaan. Maar hoe kies je nu een geschikt kledingstuk in dat immense aanbod aan hondenoutfits? Bedenk vooraf wat je precies zoekt en aan welke eisen de warmhouder van jouw hond moet voldoen. Onderstaande lijst kan je gebruiken om een goede keuze te maken. 
 
  • Alles begint bij het bepalen van de juiste maat. Op de meeste hondenkledij kan je vinden welke maten je moet nemen. Vaak vermeldt het etiket de halsomtrek (op de plaats waar de halsband zit), de borstomtrek (gemeten op het diepste punt) en de ruglengte (gemeten vanaf halsaanzet tot de staartaanzet). Meet de maten van je hond op terwijl hij rustig rechtop staat (op vier poten).  
     
  • Kan je de trui of jas vooraf passen, dan is dat de beste garantie op succes. Het kledingstuk moet een goede pasvorm hebben, zonder strak te zitten. Check vooral of je hond voldoende bewegingsvrijheid heeft aan de hals en onder de oksels.
     
  • Een goede hondentrui of -jas is handig om aan te trekken. Wanneer het telkens weer een strijd wordt om die strakke trui–met-rolkraag over het hoofd van je hond te trekken, dan zal de bodywarmer al snel permanent in je kast verdwijnen. Gelukkig bestaan er heel wat vernuftige systemen die ervoor zorgen dat een hondenjas tegelijk handig én modieus kan zijn. 
      
  • Kies een materiaal dat makkelijk te onderhouden is. Wil je je hond tijdens zijn geliefde modderwandelingen beschermen tegen de kou, dan zal zijn jas regelmatig in de wasmachine moeten.
     
  • Denk ook aan het comfort van je hond: zachte materialen krijgen de voorkeur. Check voor de zekerheid dat eventuele drukpunten (ritsen, knopen, clips) afgeschermd zijn van de hondenhuid met een extra laagje stof. Zo voorkom je irritatie bij je hond. 
     
  • Eigenlijk is het voldoende om de borstkas van je hond (tot achter de ribben) te beschermen tegen de kou, maar voor regenwandelingen is het handig om de hele rug te bedekken. Kies echter nooit voor een kledingstuk dat je hond belemmert om te plassen of te poepen. 
     
  • Draagt jouw hond een tuigje tijdens het wandelen? Ga dan op zoek naar een hondentrui of hondenjas met een opening op de rug om je leiband door te steken.
     
  • Nu je toch op zoek bent naar een geschikt kledingstuk voor je hond, kan je ook de perfecte kleur in overweging nemen. Ga je ‘s winters vaak in het donker wandelen, dan is het nu een goed moment om wat aan de zichtbaarheid van je hond te doen. Veel jasjes zijn uitgerust met fluostrips en reflecterend materiaal. 
 
 

Hoe leer je je hond een trui of jas dragen? 

Ben je ervan overtuigd dat de levenskwaliteit van je hond verbetert met het dragen van een trui of jas? Werp je viervoeter dan niet zomaar voor de leeuwen door hem zonder boe of ba in het modeartikel te hijsen. Doe je dat wel, dan bestaat de kans dat je hond weigert nog één poot te verzetten én dat hij de volgende keer hard wegloopt wanneer je de trui opnieuw bovenhaalt. In dit artikel geeft Beestig-hondentrainer Femke Gebruers tips om je hond stressvrij te laten wennen aan zijn nieuwe outfit.

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen