Met zijn unieke looks doet de Chinese naakthond meerdere hoofden draaien. Terecht, want naast zijn speciale uiterlijk heeft het hondenras ook zijn karakter mee. Het is een vriendelijk, actief en intelligent ras dat iedereen weet op te beuren met zijn speelse persoonlijkheid. Hoe buitengewoon hij er ook uitziet, zijn naakte velletje is allesbehalve natuurlijk en vereist een bijzondere verzorging. Trouwens, bij elke nestje naakthonden zitten meestal ook enkele honden met haar: de ‘powderpuffs’. Dat zijn geen afwijkingen van het ras, ze zijn noodzakelijk om de naakthond in stand te houden.

Oorsprong – waar komt de Chinese naakthond vandaan?

Hoogstwaarschijnlijk is de Chinese naakthond een afstammeling van de Afrikaanse naakthond. Die laatste zou door de Chinezen ontdekt zijn, die vervolgens het ras in een kleiner formaat probeerden te fokken. Chinese naakthonden waren vroeger populaire scheepsmaatjes omdat ze muizen en ratten aan boord konden bestrijden. Omdat ze zo goed als kaal waren, hadden de honden bovendien geen kans op vlooien. Via de scheepvaart kwamen de honden al snel op verschillende andere plaatsen terecht. Pas vanaf de 19e eeuw won de Chinese naakthond ook in de Verenigde Staten en Europa aan populariteit. 

 

Uiterlijk – hoe herken je een Chinese naakthond? 

De Chinese naakthond is een relatief kleine, fijn gebouwde hond die vooral te herkennen is door het gebrek aan haar op zijn lijf. Enkel de punt van de staart, voeten en oren zijn behaard en op het hoofd van de honden schittert een weelderige haardos. Eigenlijk is haarloosheid een genetische afwijking die dominant overgeërfd wordt. Echter, wanneer een pup twee haarloos-genen draagt, is hij niet levensvatbaar en sterft de vrucht reeds af in de baarmoeder. Dat wil zeggen dat een naakthond altijd één gen voor beharing met zich meedraagt: vandaar de paar toefjes haar op zijn lichaam. Bovendien komt één derde van de nakomelingen van twee naakthonden gewoon behaard ter wereld omdat ze géén naakt-gen dragen. Zulke behaarde naakthonden kennen we onder de naam ‘powderpuff’: zij hebben een dunne, lange, zijdeachtige bovenvacht. Bij zowel de behaarde als de niet-behaarde variant zijn alle mogelijke kleuren en patronen toegestaan.
zijaanzicht Chinese naakthond
Chinese naakthonden zijn naakt en hebben enkel haren op hun voeten, staart en hoofd

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de Chinese naakthond?

Een Chinese naakthond weegt ongeveer 5 kilogram en is gemiddeld 30 centimeter hoog.
 
  

Karakter en opvoeding – de Chinese naakthond is een energieke hond

Chinese naakthonden zijn levendige, actieve en vooral super vriendelijke honden. Ze zijn speels en blijven graag in beweging. Dat maakt hen uiterst geschikt voor verschillende hondensporten zoals flyball en agility. Ten opzichte van vreemden kunnen ze ietwat terughoudend reageren, maar na een kennismakingsmomentje verdwijnt ook die verlegenheid als sneeuw voor de zon. Omdat de honden zo intelligent zijn, kan je ze makkelijk trainen en trucjes aanleren
 
Chinese naakthonden zijn geschikt om in gezinnen met kinderen of andere huisdieren gehouden te worden. Omdat hun kleine gestalte en naakte lichaam de honden extra kwetsbaar maakt, zijn ze niet geschikt voor gezinnen met heel jonge of drukke kinderen. Laat hond en kind bovendien nooit alleen in dezelfde ruimte en leer beide op een respectvolle, rustige manier met elkaar omgaan. Honden van dit ras houden van gezelschap en vinden het niet leuk om hele dagen alleen thuis te zitten. Maak voldoende tijd om je hond te verzorgen en beweging te geven.
Chinese naakthond in bloemenveld
De Chinese naakthond is een levendige, actieve hond (en een dankbaar fotomodel)

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een Chinese naakthond nodig? 

Ook al hebben ze geen dikke vacht vol met klitten, Chinese naakthonden vereisen best wat verzorging. Hun naakte velletje moet geregeld worden gewassen met een milde shampoo en vervolgens worden ingesmeerd met een speciale (uier)crème om de huid soepel en zacht te houden. Ook wanneer je op een zomerdag beslist een wandeling te maken, moet je hun huid insmeren met zonnecrème (voor honden) om deze te beschermen tegen de zon. Zelfs wanneer ze ingesmeerd zijn, is het aangeraden de honden niet te lang aan fel zonlicht bloot te stellen. Powderpuffs moeten nog iets vaker in bad en moeten op de overige dagen regelmatig geborsteld worden. 
 
Naast de vachtverzorging is ook een goede mondhygiëne belangrijk. Begin van jongs af aan met het poetsen van de tanden van je hond en vermijd zo paradontale problemen op latere leeftijd. Daarnaast kuis je regelmatig de oren uit en knip je de nagels bij wanneer ze niet vanzelf voldoende afslijten. 
 
Chinese naakthonden zijn gevoelig voor verschillende (voedsel)allergieën en huidontstekingen. Het is dus belangrijk hen kwaliteitsvolle voeding met een beperkt aantal ingrediënten voor te schotelen en rekening te houden met eventuele gevoeligheden.
Chinese naakthond voor grijze achtergrond
Chinese naakthonden komen zowel naakt …
powderduff Chinese naakthond
… als met haar voor (powderpuff)

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de Chinese naakthond vatbaar?

De naaktheid van Chinese naakthonden is een erfelijke maar onnatuurlijke raseigenschap. Deze ‘aandoening’ staat bekend onder de naam hypotrichose. Hoewel de honden er (behalve de verhoogde gevoeligheid) weinig last van hebben, is het wel belangrijk te weten dat naaktheid abnormaal is voor een hond. Honden van dit ras lopen bovendien een verhoogd risico op enkele genetische aandoeningen:
 
 • Patella luxatie: de knieschijf (patella) heeft een belangrijke functie bij het buigen van de knie en bevindt zich in een kraakbeensleuf aan de onderkant van het bovenbeen. Bij patella luxatie schiet de knieschijf naar binnen of naar buiten waardoor de hond niet goed meer op het desbetreffende been kan steunen. De aandoening kan je herkennen aan kreupelheid, pijn en algemene malaise. Patella luxatie komt voornamelijk bij kleinere hondenrassen voor en kan genezen worden via een (dure) chirurgische ingreep. 
 
 • Genetische gebitsproblemen: naakthonden hebben een afwijkend gebit waarbij tanden missen en tandvleesontstekingen optreden. De aandoening zorgt voor pijn en moeilijkheden bij het eten. Bij veel ontstekingen en pijn, kan men opteren voor een behandeling waarbij de slechte tanden door een dierenarts worden verwijderd. Een goede gebitsverzorging is hier des te belangrijker. 
 
 • Lensluxatie: in normale omstandigheden wordt de lens van het oog op zijn plaats gehouden door ophangbanden. Bij honden met lensluxatie kunnen deze ophangbanden scheuren, afsterven of zijn deze verkeerd aangelegd. Bijgevolg kan de lens gedeeltelijk of volledig loslaten, of naar voren of achteren kantelen. Wanneer de lens gekanteld is, kan vocht niet uit het oog afgevoerd worden en zal dit vocht zich dus gaan ophopen. Hierdoor kan glaucoom ontstaan. De aandoening kan operatief behandeld worden.
 
Chinese naakthonden worden gemiddeld 13 tot 18 jaar, wat vrij oud is voor een hond.
twee Chinese naakthonden
Chinese naakthonden zijn sociale dieren die gezelschap van mensen en andere honden op prijs stellen

Waarop moet je letten bij het kopen van een Chinese naakthond?

Ben je helemaal verkocht om een Chinese naakthond aan te schaffen? Super! Vooraleer je dat doet, zijn er nog een aantal zaken die je best even overloopt:
 
 • Chinese naakthonden zijn actieve honden die zowel fysiek als mentaal uitgedaagd moeten worden. Bovendien vereist hun huid best wat verzorging om in optimale conditie te blijven. Wees je er dus van bewust dat je heel wat tijd en moeite zal moeten investeren in het onderhoud van je nieuwe hond en ga bij jezelf na of je daartoe bereid bent.   
 
 • Het risico op erfelijke aandoeningen bij dit ras is vrij groot. Je hebt er dan ook baat bij de medische documenten van de ouders en grootouders van de pups op te vragen bij de fokker. Op die manier kom je te weten of er specifieke gezondheidsproblemen in de familie voorkwamen.
 
 • Ook de algemene levensomstandigheden waarin de puppy’s zich bevinden zijn van belang. Zitten de pups bij hun moeder of krijg je haar niet te zien? Maken ze deel uit van het gezin van de fokker of worden ze in een apart hok gehouden? De fokker speelt een cruciale rol in de socialisatie van de pups. Daarom hebben ze best maximaal twee nestjes tegelijkertijd zodat ze alle dieren voldoende aandacht kunnen geven. 
 
 • Heb je een hond gekocht, dan moet je het vaccinatieboekje en de officiële stamboom meekrijgen. Hij is bovendien ontwormd, ingeënt, gechipt en geregistreerd
 
Hoeft het niet per se een puppy te zijn? Neem dan tijdens je zoektocht naar een nieuwe hond zeker en vast een kijkje in het asiel of bij een herplaatsingsorganisatie. Wie weet vind je hier wel de Chinese naakthond van je dromen! Bovendien is een oudere hond reeds zindelijk en opgevoed en kunnen de medewerkers van het asiel jou helpen bij het vinden van een ideale match voor jouw gezin. 

 

Dit zijn nog andere kindvriendelijke hondenrassen
 

 • Teckel: deze kleine schattigaard is, mits een consequente opvoeding, een prima huisdier voor gezinnen met kinderen.
 
 • Golden retriever: wanneer je aan een echte gezinshond denkt, denk je aan een golden retriever. Zijn vacht vraagt meer borstelbeurten dan deze van de Chinese naakthond, maar zijn gouden karakter maakt dat allemaal goed! 
 
 • Franse bulldog: deze lieve, speelse clown is dankzij zijn zachtaardige karakter ideaal voor gezinnen met kleine kinderen. Helaas heeft ook de Franse bulldog van heel wat gezondheidsproblemen, dit keer ten gevolge van zijn platte snuit
 
 • Beagle: deze honden zijn dol op hun gezin en zouden voor hen door het vuur gaan…al zal je veel geduld moeten hebben om hen te trainen. Beagles staan er namelijk om bekend erg koppig te zijn, maar met de juiste trainingsskills komt dat helemaal goed. 
 
 • Berner Sennenhond: deze vriendelijke reus is een van de trouwste en dapperste honden ter wereld. Mag het wat groter zijn, dan is deze fluffy herdershond een goed keuze.  
 
 

Aanbevolen artikelen