De whippet is met zijn slanke lichaamsbouw en diepe borstkas een typische windhond. Deze fysieke kenmerken had hij nodig in zijn geschiedenis als konijnenjager. Ook zijn hoog energieniveau heeft hij te danken aan deze rol in het verleden. De whippet is echter ook een heel aanhankelijke en intelligente hond, waarmee je werkelijk alle hondensporten kan uitoefenen. Denk jij dat de whippet het geschikte maatje voor jou is? Lees dan snel verder en kom alles te weten over deze elegante jachthond!

Oorsprong – waar komt de whippet vandaan?

Er gaan verschillende legendes rond over de afkomst van de whippet. Zo zouden zijn voorouders de faraohonden zijn die in Malta gebruikt werden voor de konijnenjacht. Die honden werden tijdens de Romeinse invasie meegebracht naar Engeland, waar ze door selectief fokken uiteindelijk geëvolueerd zijn tot de whippet. Andere bronnen zeggen dan weer dat de whippet ontstaan is door kruisingen tussen verschillende andere hondenrassen zoals de greyhounds en de spaniëls.

Whippets werden net als faraohonden gebruikt voor de konijnenjacht. Deze slanke hond is een perfecte jager, want naast zijn snelheid heeft hij ook een erg goede reukzin om konijnen op te sporen. De whippet was voor Engelse mijnwerkers vaak de enige manier om aan vlees te geraken, omdat zij vaak te arm waren om het te kopen op de markt. Whippets werden daarnaast ingezet in hondengevechten, waar zij bekend stonden om razendsnel te happen naar andere honden. Later kwam er een verbod op verschillende dierengevechten in Engeland, waardoor het ras enkel nog gebruikt werd in een ander soort wedstrijd:. “snapdog coursing”. Daar werden de whippets losgelaten op een afgebakend terrein waar zij zo snel mogelijk op een prooidier, zoals een konijn, moesten jagen. Uiteraard was de hond die als eerste het diertje te pakken kon krijgen de winnaar. Uiteindelijk werd ook deze barbaarse sport verboden.

Al snel ontstond er een nieuwe sport waar whippets in uitblonken: renwedstrijden waarbij de honden zo snel mogelijk rennen naar hun eigenaar moesten rennen om een lap stof te grijpen. Die renwedstrijden waren extreem populair en lokten vaak duizenden toeschouwers! Niet alleen de whippets die de wedstrijden wonnen kregen een grote som geld, maar ook de toeschouwers die op de juiste whippet gewed hadden konden met grote geldprijzen terug naar huis keren.

Aan het begin van de twintigste eeuw begonnen hondententoonstellingen en hondenshows op te komen en ook daar verscheen de whippet. Zo ontstond er een rasstandaard, waardoor er tijdens het fokken meer gekozen werd op basis van uiterlijke kenmerken van de whippet. Een lange tijd werd neergekeken op de whippet, omdat hij gezien werd als hond van de arbeidersklasse, maar aan het begin van de twintigste eeuw werd deze hond steeds meer gezien als een elegante hond. Zo kwam de whippet ook terecht bij dames van hogere klassen.

Er worden nog steeds renwedstrijden gehouden met whippets, maar de hond is ondertussen ook een gezinshond geworden! 

 
 

Uiterlijk – hoe herken je een whippet?

Zoals bij alle windhonden kan je whippets herkennen  aan hun diepe borstkas en slanke lichaam. Dankzij die lichaamsbouw kunnen zij erg snel rennen en zijn ze daarnaast ook erg wendbaar. Zo kan de windhond in enkele seconden een snelheid van 55 kilometer per uur halen! De vacht van de whippet komt voor in alle verschillende kleuren, maar enkele van de meest voorkomende kleuren zijn:
 
  • Wit met gele vlekken
  • Zwart
  • Zwart met wit
  • Blauw
  • Geheel gestroomd
  • Beige met een donker masker

 

 

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de whippet?

De whippet bereikt een schouderhoogte tussen 44 en 51 centimeter, de reuen zijn meestal iets groter dan de teven.
Zwarte whippet op een bankje
Wist jij al dat de rasstandaard van de whippet alle mogelijke kleurencombinaties toelaat?

Karakter en opvoeding – de whippet is een aanhankelijke hond

Door zijn verleden als konijnenjager is de whippet een aanhankelijke en intelligente hond. Het jachtinstinct zit nog steeds in zijn karakter. Dat instinct zal dan ook altijd komen bovendrijven wanneer iets of iemand snel wegloopt van de whippet. Dat maakt dat veel whippets het gemunt hebben op katten, hoewel whippets die opgroeien met katten geen enkel probleem hebben met de aanwezigheid van hun huisgenoten. Langs de andere kant zorgen deze eigenschappen er dan weer voor dat de whippet erg geschikt is voor allerlei hondensporten: coursing, agility, doggydance en dog survival… De whippet is van alle markten thuis!

De whippet is niet het meest speelse hondenras. Hij wordt niet opgetogen van vreemden of bezoek, maar is er meestal wel vriendelijk tegen. Slechts sommige exemplaren gedragen zich echt waaks. De whippet kan wel heel lief zijn voor kinderen en komt goed overeen met andere honden. Het is een erg aanhankelijke hond die het liefst van al altijd bij zijn baasje wil zijn. Daarom is het belangrijk om de whippet in huis te laten wonen en niet in een ren. Hij heeft echter wel nood aan flinke dagelijkse wandelingen om al zijn energie kwijt te kunnen.

De whippet is dan wel een erg snelle hond, maar hij is ook erg snel uitgeput. Hij zal dus vrij veel slapen als hij thuis is. Na een lange wandeling zal de whippet misschien dus erg moe zijn, maar hij kan ook erg snel weer recupereren.
Whippet die rent door een grasveld
De whippet kan tijdens het rennen enorme snelheden bereiken: tot 55 kilometer per uur!

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een whippet nodig?

Omdat de whippet zo’n korte vacht en weinig vet heeft, is het belangrijk om hem te beschermen tegen extreme weersomstandigheden. Zo draagt een whippet tijdens de winter graag een jasje om beschermd te zijn tegen de kou. In de zomer heeft hij ook een jasje nodig dat ervoor zorgt dat de hond niet verbrand raakt door felle zonnestralen.
 
 

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de whippet vatbaar?

De whippet bereikt een gemiddelde leeftijd van 13 jaar. Er zijn maar enkele typische gezondheidsproblemen waar je op moet letten als je een whippet hebt:
 
  • Anesthesiegevoeligheid: belangrijk om mee rekening te houden wanneer jouw whippet bij de dierenarts een operatie of andere behandeling onder anesthesie moet ondergaan. Het is dan ook belangrijk dat de dierenarts ervaring heeft met whippets, of andere windhonden, en dat hij op de hoogte is van deze gevoeligheid.
     
  • De ziekte van Von Willebrand: een bloedziekte die ervoor zorgt dat het bloed moeilijker stolt door een gebrek aan stollingseiwit. Daardoor ontstaan er bloedingen bij de whippet. Dat gezondheidsprobleem speelt vooral op wanneer je whippet zware verwondingen heeft of geopereerd moet worden.
     
  • Aandoeningen aan de ogen zoals progressieve retinale atrofie.

 
 

Waarop moet je letten bij het kiezen van een whippet?

Ben jij er na het lezen van dit artikel volledig van overtuigd dat de whippet het geschikte maatje voor jou is? Super! Dan kan je nu op zoek gaan naar jouw toekomstige windhond. Als je bij een fokker op bezoek gaat, is het belangrijk om bepaalde zaken in je achterhoofd te houden, daarom geven we je graag de volgende checklist mee:
 
  • Als je een fokker bezoekt, is het belangrijk dat je ook de ouderdieren te zien krijgt. Een goede fokker houdt namelijk altijd de moeder van zijn pups in huis, zodat de pups opgroeien in een gezin. Is de moeder niet aanwezig of zijn de leefomstandigheden niet goed (leven de pups in een schuur of heeft de fokker meer dan twee nestjes tegelijkertijd?) dan kan je beter op zoek gaan naar een andere fokker. Het is namelijk belangrijk dat een fokker voldoende aandacht besteed aan elk nestje, zodat de pups optimaal gesocialiseerd zijn en van jongs af aan kennis hebben gemaakt met verschillende zaken (geluiden, mensen, andere dieren …).
     
  • Let op voor broodfokkers die enkel fokken voor geldgewin en niet bezig zijn met de gezondheid van hun dieren. Vraag je fokker zeker naar de nodige medische attesten van de ouderdieren, zodat je zeker weet dat jouw whippet geen genetische aanleg heeft voor gezondheidsproblemen. Een goede fokker wil dan weer dat zijn pups terechtkomen in een goed huisje. Daarom zou hij je wel eens kunnen overstelpen met vragen, om zeker te zijn dat de whippet een hond voor jou is. Het is dan ook belangrijk dat je eerlijk bent tegenover de fokker. Hij heeft alleen maar het beste voor met de pups en is daarom op zoek naar een perfecte match!

Weet ook dat er in asielen regelmatig whippets terechtkomen. De adoptie van een asieldier brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo hebben deze dieren al geleerd om te wandelen zonder aan de leiband te trekken en zijn ze vaak al zindelijk. De medewerkers van het asiel kennen de adoptiedieren door en door en zullen je dus kunnen helpen bij het vinden van een karakter dat écht bij jou past! Er leeft vaak het idee dat asielhonden een verleden met zich meedragen, maar vaak belanden deze honden in het asiel door een overlijden, ziekte, scheiding of allergie van zijn vorige baasjes. Dat zijn dus heel lieve honden die op zoek zijn naar een tweede kans en erg dankbaar zijn wanneer ze die kans bij jou mogen benutten
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen