Het chinchillakonijn is een rustig konijn dat je makkelijk handtam kan maken, wanneer je er van jongs af aan voldoende tijd mee doorbrengt. Het ras komt voor in twee types: een grote en kleine versie. Hou er rekening mee dat een konijn zoals de chinchilla makkelijk 10 jaar oud kan worden: je gaat dus een jarenlang engagement aan wanneer je overstag gaat voor de schattige looks van deze blauwgrijze langoor!


 

Oorsprong – waar komt het chinchillakonijn vandaan?

Het chinchillakonijn ontstond toevallig in Frankrijk rond 1910 door een konijnenfokker genaamd Dybowksi. Deze liefhebber kruiste verschillende konijnen waardoor hij toevallig dit nieuwe ras creëerde. Bezoekers aan een konijnententoonstelling van over de hele wereld waren meteen helemaal in de ban van de prachtige vacht van dit konijn. Daardoor is dit nieuwe konijnenras uitgezwermd naar andere Europese landen waaronder Nederland en België en vandaag de dag is het ook in Amerika te vinden. Vervolgens probeerden fokkers in zowel Engeland als Duitsland een grotere versie van het chinchillakonijn te creëren. 

Maar wat zijn dan precies de overeenkomsten tussen beide dieren? Het chinchillakonijn heeft eenzelfde soort vacht als de chinchilla. Daarom besloot men om dit konijnenras te vernoemen naar het knaagdier. 

Uiterlijk - hoe herken je een chinchillakonijn? 

Zoals je al kan raden is het chinchillakonijn vernoemd naar de chinchilla, een ander populair huisdier. De konijnenversie heeft enkel zijn typische vachtkleur gemeen met de oorspronkelijke chinchilla: wildkleur maar dan zonder de gele en rode pigmenten. Concreet hebben de individuele haren van het chinchillakonijn een opeenvolging van drie kleuren: blauwgrijs tegen het lichaam, gevolgd door een zilvergrijze tussenkleur met een opvallende zwarte ‘ticking’: kleine zwarte puntjes op elk individueel haartje. De buik van het chinchillakonijn is altijd wit. 
 
Het chinchillakonijn staat bekend om zijn typische vachtkleur
Het chinchillakonijn staat bekend om zijn typische vachtkleur

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt het chinchillakonijn?

Er bestaan twee types van dit konijnenras: het grote en het kleine chinchillakonijn. De grote versie weegt 3,5 à 5,5 kilogram. Het kleine chinchillakonijn heeft een gemiddeld gewicht van 2,5 kilogram
 

Karakter en opvoeding – het chinchillakonijn is een rustig konijn

Het karakter van de beide types chinchillakonijnen varieert ook. Zo is het grotere broertje over het algemeen rustiger dan het kleine ras, maar het laatste staat dan weer bekend om zijn ultravriendelijke karakter waardoor het net iets vaker als huisdier gehouden wordt. Onthoud wel dat jongere kinderen misschien beter een ander huisdier kiezen. Konijnen houden immers niet van overmatig aaien en knuffelen, laat staan dat ze graag opgetild worden.

Geef je konijnen voldoende uitdaging zodat ze zich niet gaan vervelen. Hier ontdek je wat een konijn nodig heeft om gelukkig door het leven te gaan. Konijnen houden van leuke spelletjes, die je aan kan kopen of zelf kan maken. Het allergelukkigst maak je een konijn met een vriendje, liefst van het andere geslacht. Een goede introductie vormt de beste garantie op een succesvol koppel. 
 
Konijnen houden van gras en eetbare planten
Konijnen houden van gras en eetbare planten
 

Welke verzorging heeft een chinchillakonijn nodig? 

De vacht van het chinchillakonijn is kort en heeft dus weinig vachtverzorging nodig. Wanneer je merkt dat je konijn veel haar verliest tijdens de rui, kan je hem af en toe borstelen als hulp. De meeste konijnen zijn in de rui tijdens de herfst en tijdens de lente, om van wintervacht naar zomervacht (of omgekeerd) te gaan. 

Een chinchillakonijn kan zowel binnen als buiten leven. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat het verblijf goed beschermd is tegen extreme hitte of felle koude. Het spreekt voor zich dat een buitenverblijf daarnaast ook voldoende beschermd moet zijn tegen roofdieren. Als je ervoor kiest om je konijn binnenshuis te houden, moet je ervoor zorgen dat hij voldoende ruimte heeft om rond te lopen. 

Zoals je wel weet heeft je konijn dagelijks vers water en voedsel nodig, maar daarnaast moet je ook zijn verblijf schoonmaken. Dat betekent dat je dagelijks de vuile stukken bodembedekking uit het hok haalt en vervangt door een nieuwe laag. Maak daarnaast één keer per week de volledige kooi schoon en ververs al het strooisel. 

 
Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is het chinchillakonijn vatbaar?

Het chinchillakonijn heeft geen typische erfelijke aandoeningen. Toch is het belangrijk om rekening te houden met bepaalde aspecten van de gezondheid van je konijn.

Zo zijn er de tanden die altijd blijven groeien. Konijnentanden zullen van nature afslijten doordat je konijn hooi of ander voedsel eet, maar als de tanden te lang worden, kunnen er wonden ontstaan in de wangen of het gezicht van je konijn. Als je merkt dat de tanden van je konijn te ver doorgroeien, breng je dus best een bezoekje aan de dierenarts om ze te laten bijknippen. Doe dat niet zelf, want dan bestaat de kans dat je blijvende schade aanricht aan de tanden. 
 
Hou je konijn nooit alleen!
Hou je konijn nooit alleen! 
 

Waarop moet je letten bij het kopen van een chinchillakonijn?

Vooraleer je overstag gaat voor je eigen koppel chinchillakonijnen, eerst even dit. Haal je toekomstige langoren liever niet in een winkel die allerlei dieren verkoopt, maar zoek je toevlucht tot een fokker die het ras door en door kent. Bij zo’n liefhebber koop je de gezondste konijnen met een goed karakter. Koop geen konijn uit medelijden, want daarmee zijn de ouderdieren niet geholpen (integendeel). Neem bij een eerste bezoek je kinderen niet mee, want zoals elke ouder weet is het dan veel moeilijker om ‘nee’ te zeggen wanneer er alarmbellen gaan rinkelen. 

Maar hoe kan je dan zelf een ervaren fokker van een broodfokker onderscheiden? Wij geven je alvast deze tips mee: 
  • Kijk naar de gezondheid van de diertjes. Hoe zien hun oogjes eruit? Hebben ze een propere vacht? Hoe zit het met hun gewicht? Zijn ze te dik of eerder te dun? 
  • Let ook op de leefomstandigheden van de konijnen. Hebben ze voldoende ruimte? Hebben ze propere eet- en drinkbakjes? Hoe ziet hun verblijf eruit? Worden ze regelmatig gehanteerd en zijn ze gewend aan mensen? 
  • Stel voldoende vragen aan de fokker. Het is belangrijk dat je je goed voelt bij je keuze, daarom moeten alle twijfels van de baan geruimd worden. Heb je na een bezoek toch een slecht gevoel overgehouden? Luister dan naar je instinct en zet de zoektocht voort. 
  • Weet je niet goed waar te starten? Misschien kan je aan vrienden of familie vragen waar zij hun konijnen hebben gekocht. Ken je niemand die konijnen in huis heeft? Raadpleeg dan het internet! Er zijn erg veel groepen van konijnenliefhebbers online waar mensen klaarstaan om je de nodige hulp te bieden. 

Breng ook zeker eens een bezoekje aan het asiel, misschien zit daar wel een chinchillakonijn (of een ander ras) dat je hart kan bekoren. De diertjes in het asiel wachten bovendien op een tweede kans en als jij hen die geeft, zal je ongetwijfeld veel dankbaarheid voelen. 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen