Het markiesje is een aanhankelijk hondje dat vooral populair is in Nederland - het land van herkomst. Met zijn karakteristieke, zwarte vacht springt hij meteen in het oog. Laat je niet misleiden door zijn schattige uiterlijk en zijn handzame afmetingen, want deze hond is ook heel goed in hondensporten. Zoek jij nog een viervoeter om aan flyball of agility te doen? Lees dan snel verder want misschien is het markiesje iets voor jou!

 

Oorsprong – waar komt het markiesje vandaan?

Het markiesje is een hondenras met een interessante geschiedenis. Zo zijn er sporen van het ras terug te vinden tot in de zeventiende en de achttiende eeuw. Op oude schilderijen houden mensen een markiesje op de schoot. De voorouder van het markiesje is de spioen, een spanielachtige jachthond die ook aan de oorsprong ligt van andere Nederlandse rassen zoals de Drentse patrijshond en de Friese stabij. Het duurde echter tot in de jaren zeventig van de negentiende eeuw tot er echt gefokt werd met het hondenras, waardoor er ook een rasstandaard ontstond. Het markiesje werd in Nederland pas erkend als ras in 1999, in andere landen is het ras nog niet erkand door de FCI. 

Omdat de genenpoel van echte ras-markiesjes erg klein is, worden er ook vandaag nog honden opgenomen in het stamboek waarvan de afstamming niet bekend is, maar waarvan het uiterlijk overeenkomt met de rasstandaard van het markiesje. Op die manier werkt men verder aan het bestendigen van dit relatief nieuwe ras met een rijke historie. 
 

Uiterlijk - hoe herken je een markiesje? 

Het markiesje is een kleine, fijne hond die desondanks flink bespierd is. De staart van deze hond is redelijk lang. De snuit van het markiesje is niet spits, maar versmalt naar het einde toe. Hij heeft grote, ovaalvormige ogen en de oren vallen langs het hoofd. 
 

De kleur van het markiesje

Officieel bestaat de vacht van het markiesje in slechts één kleur: zwart. Toch worden er af en toe pups met een andere kleur geboren. Kleine, witte aftekeningen (aan de poten, staartpunt, op het hoofd en de borst) worden toegelaten. 
 

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt het markiesje?

 Het markiesje is met zijn gemiddelde grootte van 35 centimeter een redelijk kleine hond. Het gemiddelde gewicht is 7 kilogram


Karakter en opvoeding – het markiesje is een actieve gezinshond

Het markiesje is een erg lief en aanhankelijk hondje, wat van hem een geschikte gezinshond maakt. Hij schept niet alleen een band met de verschillende leden van het gezin, maar hij staat ook vriendelijk tegenover bezoek (al reageert hij in eerste instantie meestal waaks). Het markiesje kan ook goed omgaan met kinderen. Denk er echter altijd aan dat zowel honden als kinderen erg onvoorspelbaar kunnen zijn: laat je hond dus nooit alleen achter met jonge kinderen. Met andere honden heeft het markiesje meestal geen problemen. Als je je markiesje wil laten samenleven met andere huisdieren, zoals katten, is het belangrijk om hen kennis te laten maken vanaf een jonge leeftijd. Mits een goede socialisatie, worden het perfecte vriendjes.
 
Naast de socialisatie van de hond, is ook de opvoeding erg belangrijk. Daarvoor kan je terecht op een puppycursus of op een privé-hondenschool. Wees kritisch en zoek naar een methode die zowel bij jou als je markiesje past. Over het algemeen is het markiesje geen moeilijk op te voeden hond. Dat heeft hij te danken aan zijn gehoorzaamheid en affectie tegenover zijn baasje. Het beste resultaat krijg je met een zachte aanpak, zonder de hond zijn zin te laten doen. Begeleid hem op een correcte manier en wees consequent in het stellen van grenzen. Dat betekent niet dat je je hond moet straffen wanneer hij over de schreef gaat, het is belangrijker om hem te tonen van welk gedrag jij wél blij wordt. Het markiesje is trouwens een erg intelligente hond die houdt van een uitdaging. Trucjes leren en hersenwerk maken van hem een blije hond!  

Het markiesje ziet er misschien wel uit als een standaard schoothondje, maar vergis je niet. Hoe rustig hij zich ook gedraagt binnenshuis, het markiesje heeft een grote behoefte aan beweging en zal dus ook enorm genieten van lange wandelingen. Daarnaast doe je hem zeker een plezier met hondensporten zoals agility, doggydance, flyball… Het markiesje is van alle markten thuis, je vindt vast wel een hondensport die bij jullie beiden past. 
 
Markiesje tijdens een strandwandeling
Het markiesje houdt ervan om lange wandelingen te maken. 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een markiesje nodig? 

 Omdat de vacht van het markiesje grotendeels eerder kort is, heeft hij niet veel vachtverzorging nodig. Een wekelijkse borstelbeurt is voldoende om klitvorming te voorkomen. Daarbij is het vooral belangrijk om belang te hechten aan de langere stukken vacht, dat wil zeggen, de vacht aan de oren, staart en ‘broek’ van de hond. 

Gezondheid en levensverwachting – Voor welke kwaaltjes en ziektes is het markiesje vatbaar?

Omdat het markiesje gevoelig is voor enkele typische genetische aandoeningen, worden zij vaak onderzocht op de aanwezigheid van deze aandoeningen voordat er gefokt wordt met de markiesjes. Enkele veelvoorkomende kwaaltjes zijn: 
  • Patella luxatie: een afwijking waarbij de knieschijf van de hond zich verplaatst tijdens het bewegen. Het is een erg pijnlijke aandoening die ervoor zorgt dat het markiesje niet meer kan stappen of steunen op zijn pootje. 
  • Progressieve retina atrofie: een oogziekte waarvan de hond op lange termijn blind wordt. Dat komt doordat de staafjes en kegeltjes in zijn oog aangetast worden. 
  • Paroxismale dyskinesie: bij deze aandoening maakt de hond vreemde, onverwachte bewegingen. 

De gemiddelde leeftijd van het markiesje is 13 jaar, maar ook 16 jaar is geen uitzondering.
 

Waarop moet je letten bij het kiezen van een markiesje?

Is zo’n lief, klein hondje echt iets voor jou? Kan je alvast niet wachten om verschillende hondensporten uit te proberen met je markiesje? Super! Dan kan je nu op zoek gaan naar een goede fokker. Hecht je veel belang aan een gezonde opvoeding en een goede socialisatie, doorloop dan even deze checkllist
  • Socialisatie en opvoeding zijn superbelangrijk bij een pup. Dat begint al vanaf de eerste levensdagen. Een goede fokker heeft dus voldoende tijd voor al zijn pups om te besteden aan de socialisatie. Zo zal hij nooit meer dan twee nestjes tegelijkertijd hebben of meer dan twee verschillende rassen fokken. Een goede fokker hecht veel belang aan de toekomst van zijn pup en zal ook jou onderwerpen aan allerlei vragen. Alleen zo kan hij er zeker van zijn dat zijn ukkepupjes goed terechtkomen. 
  • Kijk ook naar de gezondheid van de moeder en de pups. Mag je de moeder niet zien? Kies dan voor een andere fokker. Je kan veel afleiden aan het gewicht, de ogen, de oren en de snuit van het markiesje. Zien de pups er ongezond uit? Laat je niet verleiden tot een aankoop uit medelijden. Op die manier zorg je ervoor dat er weer geld in het laatje van de broodfokker komt, waardoor hij nieuwe honden kan uitbuiten.  
  • Ook de leefomstandigheden zijn erg belangrijk. Zit de moeder bij de pups? Is er water en voeding aanwezig? Zijn de eet- en drinkbakjes schoon? Hebben de pups voldoende ruimte om te bewegen of zitten ze in een kleine kooi? 

Bezoek zeker ook eens een asiel, wie weet vind je daar een leuk markiesje of een look-alike. Het voordeel is dat de medewerkers perfect kunnen inschatten of het diertje in jouw leefomstandigheden past. Een win-win! 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen