Je trouwe viervoeter die op wandel gaat en de weg naar huis niet meer vindt … Een nachtmerrie voor elk hondenbaasje! Gelukkig bestaan er tegenwoordig heel wat betrouwbare gps-trackers waarmee je de whereabouts van je hond in kaart kan brengen, zodat je jouw avontuurlijke speurneus snel weer in je armen kan sluiten. De Beestig-redactie boog zich over alle mogelijkheden in het uitgebreide aanbod, zodat jij een weloverwogen keuze kan maken. Gemoedsrust verzekerd!

Een tracker voor honden, wat is dat?

Kort gezegd is dit een apparaatje waarmee je via gps-signalen je hond vanop een afstand kan volgen. Zo wordt het mogelijk om – in geval je viervoeter onverwachts alleen op stap gaat – hem snel te traceren, zodat je niet in het wilde weg naar hem op zoek moet. Als je weet dat er jaarlijks enkele duizenden honden vermist raken en een klein percentage nooit teruggevonden wordt door de eigenaar, dan is het nut van zo’n gps-tracker meteen duidelijk. In combinatie met de verplichte chip is de kans op een reünie met dit toestelletje aan de halsband van je hond maximaal.
 
Als leuk extraatje kan je bij sommige modellen ook aflezen welke afstand je hond per dag aflegt. Dit kan je helpen om hem voldoende beweging te geven en je wandelingen zo nodig wat uit te breiden of net te beperken.
Labrador met tracker aan halsband
Een gps-tracker in combinatie met de verplichte chip maximaliseert de kansen dat je je vermiste hond weer terugvindt

Wat kan een tracker allemaal?

Trackers voor honden bestaan in allerlei vormen en maten, met een heleboel verschillende functionaliteiten. Wij sommen ze even allemaal voor je op!
 
 

Volg je hond via je smartphone

De meeste trackers komen met een bijbehorende app die je op je smartphone of tablet kan installeren. Zo kan je op een makkelijke, gebruiksvriendelijke manier volgen waar je hond zoal rondhangt. Gaat je hond er regelmatig vandoor? Dan kan je een actieradius instellen – bijvoorbeeld een straal van tien meter rond je woning – en een melding krijgen via de app wanneer je hond zich buiten dit terrein begeeft. Op die manier kan je snel ingrijpen, ook als je huisdier nog maar net een blokje om is. 
 
Er bestaan ook trackers die een signaal geven aan je hond wanneer hij ‘buiten de zone’ op wandel is, met een belletje of via een trilfunctie. Door middel van training kan je je hond leren om terug naar huis te komen wanneer hij dit alarm hoort of voelt afgaat.

Sommige apps stellen je in staat om een heel gedetailleerd beeld te krijgen van het gedrag van je hond en zijn favoriete ‘vluchtroutes’.
 
 

Kies het juiste bereik van de gps

Sommige honden blijven maar wandelen, eens ze de smaak van het zwerversbestaan te pakken hebben. Voor die langeafstandslopers is het belangrijk dat de gps in je tracker een groot bereik heeft, anders verdwijnen ze al snel van de radar. Kijk dit aspect dus zeker goed na voor je een bepaalde tracker aanschaft. Er bestaan modellen met een sterke antenne die tot 20 of wel 30 kilometer ver reikt!
 
 

Check de batterijduur van de tracker

Net als bij een fiets- of wandelgps is het belangrijk te weten hoelang de batterijen meegaan voor je ze moet vervangen of opnieuw opladen. Gaat het om een aantal uren of om verschillende dagen voor de batterij de geest geeft? Het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat je zo’n handige tracker aanschaft, maar geen toegang hebt tot de data omdat de batterijen leeg waren nét wanneer je hond het hazenpad koos. 
 
Stel jezelf ook de vraag of je liever met verwisselbare batterijen werkt – zo kan je steeds een reservesetje in huis hebben – of voor een toestel met usb-oplaadbare batterij kiest, die je op termijn goedkoper uitkomt. Vaak kan je trouwens ook een reserve-oplaadbare batterij aanschaffen, zodat je er steeds eentje in gebruik hebt en eentje in de lader hebt zitten.
 
Kijk ook even na hoelang het duurt om de batterij op te laden, zodat je niet in de problemen komt wanneer je de tracker dringend nodig hebt.
Hond met tracker aan halsband in het bos
Tijdens hun solo-avontuurtjes kunnen sommige honden grote afstanden afleggen. Dan kies je maar beter voor een gps-tracker met een groot bereik!

Stem de grootte en het gewicht af op je hond

Gps-trackers voor honden zijn uiteraard zo ontwikkeld dat ze het dier zo weinig mogelijk hinderen in z’n doen en laten, anders zouden ze hun halsband al snel proberen los te trekken. Toch zit er wel wat verschil op het formaat en het gewicht van de toestelletjes. Heb je een grote, stevige hond, dan zal die het verschil tussen 200 en 300 gram vast niet voelen, maar een klein hondenras doe je toch meer plezier met een compact en lichtgewicht model. 
 
 

Hou rekening met een abonnementskost

Sommige bedrijven die trackers voor honden op de markt brengen, vragen om een abonnement af te sluiten om gebruik te kunnen maken van de gps-functie van het toestel met de bijbehorende functionaliteiten. Bekijk op voorhand goed wat de voorwaarden zijn: hoeveel kost het abonnement maandelijks, voor hoeveel maanden moet je minstens betalen en kan je het abonnement makkelijk stopzetten als je het niet meer nodig hebt?
 
 

Meer dan één hond?

Voor eigenaars van meer dan één hond bestaan er ook apps van producenten die je toelaten verschillende trackers gelijktijdig te lokaliseren. Handig wanneer meerdere honden het tegelijkertijd op een lopen zetten, bijvoorbeeld wanneer ze schrikken van vuurwerk of in het bos kriskras hun jachtinstinct achterna hollen.
 
 

Andere handige functies

  • Heb jij zo’n hond in huis die denkt dat hij een nijlpaard is dat af en toe even kopje onder moet duiken? Dan kies je maar beter voor een waterdichte tracker, die ook na een plons in het water nog goed blijft functioneren.
     
  • Is jouw viervoeter een geboren nachtraaf die liefst na zonsondergang de bloemetjes gaat buitenzetten? Sommige trackers zijn voorzien van ledverlichting, die je kan aanzetten zodra het donker wordt. Zo is je zwerver tenminste wel goed zichtbaar voor automobilisten en andere weggebruikers.
     
  • Ga je vaak op vakantie met je hond? Check dan zeker of je gps-tracker ook z’n ding doet in andere landen. Soms zal je hiervoor een speciaal abonnement moeten aanschaffen, wat extra kosten met zich meebrengt.
   
 

Leuke gimmick: een QR-tag

Wil je jouw verloren gelopen hond snel weer in je armen sluiten, maar vertrouw je het niet zo om hem een kokertje met jouw telefoonnummer op een opgerold stukje papier om te binden? Bevestig dan een tag met een QR-code erop aan zijn halsband. Via een bijbehorende app kan je jouw tag registreren en er vervolgens je contactgegevens én de naam en karakteristieken van jouw hond aan koppelen. Wie jouw vermiste hond tegenkomt, kan met zijn smartphone heel eenvoudig de QR-code op de tag scannen, waarna jij onmiddellijk een melding krijgt in de app met de exacte locatie waar de tag gescand werd. De vinder van je hond krijgt zo ook toegang tot de gegevens die je gedeeld hebt en kan zo meteen contact met je opnemen. 
 
 
Wist je dat er ook trackers voor katten bestaan? Je leest er alles over in dit artikel!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen