Ben jij de fiere eigenaar van een buitenkat? Dan weet je vast wel dat je avontuurlijke huisdier af en toe eens een nachtje op wandel gaat om de buurt te verkennen. Maar wat als ze de ochtend nadien niet terugkomt om haar roes uit te slapen? Een tracker kan helpen om de zwerftochten van je kat in kaart te brengen of haar verblijfplaats te lokaliseren wanneer ze lange tijd van huis wegblijft. En ook wanneer je regelmatig met je kat gaat wandelen, kan zo'n tracker voor de nodige gemoedsrust zorgen. Zo hoef je je als kattenbaasje nooit meer zorgen te maken!

Waar gaat je kat naartoe?

Als je denkt dat jouw kat de hele nacht vredig ligt te ronken in haar mandje: think again. Voorbij haar ‘kernterritorium’ – dit is haar veilige plek waar ze eet, slaapt, speelt en tot rust kan komen – ligt namelijk nog een hele wereld om te ontdekken. 
 
  • Kattinnen blijven traditioneel wat dichter bij huis en scharrelen meestal wat rond in hun eigen territorium. Dit bestaat uit jouw tuin en eventueel aanpalende tuinen van de buren – als daar tenminste geen concurrenten wonen die hun koninkrijk met poot en tand verdedigen.
     
  • Buiten dit territorium ligt het ruimere leefgebied van je kat, wat vaak neerkomt op je wijk, buurt of dorp. Het zijn vooral katers die graag hun stoute wandelschoenen aantrekken om op ontdekkingsreis te trekken, zeker als ze niet gecastreerd zijn. 
 
Afhankelijk van de nieuwsgierigheid, het jachtinstinct en de territoriumdrang kan de actieradius van je viervoeter dus serieuze proporties aannemen. Sommige katten leggen op een nacht zelfs met gemak ettelijke kilometers af! Als alles goed gaat, komt Snorremans de ochtend nadien braaf terug naar binnen om zijn roes uit te slapen.
Tijgerkat met tracker komt door kattenluikje
Sommige katten kunnen ’s nachts behoorlijk lange afstanden afleggen voor ze weer naar huis komen
Maar wat als je kat langer dan 24 uur van huis blijft? De kans bestaat dan dat je kat ergens is terechtgekomen waar ze niet meer weg kan, zoals in een garage of een tuinhuisje. Of dat ze gewond is geraakt, bijvoorbeeld na een aanrijding, en zich ergens in een hoekje of onder een struik heeft teruggetrokken om te bekomen. Een tracker kan dan helpen om je vagebond snel op te sporen en de nodige hulp te bieden.
 
Trouwens, ook voor wie er graag al wandelend met z'n kat opuit trekt, kan een tracker nuttig zijn! Als je kat zich weet los te wringen uit haar tuigje en in haar eentje op avontuurlijke trekking gaat, kan je haar dankzij de tracker snel weer terugvinden.
 
 

Een tracker voor katten, wat is dat?

Kort gezegd is dit een apparaatje waarmee je via gps-signalen je kat vanop een afstand kan volgen. Blijft je kat verschillende dagen weg van huis en is dit niet van haar gewoonte? Dan kan je haar met behulp van dit apparaatje snel traceren, zodat je weet waar je haar moet gaan zoeken. Je kan de tracker aan een halsbandje bevestigen, dat je om de nek van je kat doet of je kan kiezen voor een model dat al in een halsbandje zit verwerkt. Vervolgens koppel je het toestelletje aan je smartphone, zodat je de huidige locatie van je kat kan zien op je scherm. Zo simpel is het! 
 
Als je weet dat er jaarlijks enkele duizenden katten vermist raken, waaronder heel wat dieren die nooit worden teruggevonden door de eigenaar, dan is het nut van zo’n gps-tracker meteen duidelijk. In combinatie met de verplichte chip is de kans op een blij weerzien met dit apparaat aan het halsbandje van je kat maximaal.
 
Je hoeft trouwens niet per se te kiezen voor een tracker die specifiek voor huisdieren is ontwikkeld. Ook de Air Tag van Apple, waar de meeste mensen hun verloren sleutelbos mee hopen terug te vinden, doet prima dienst als katten-tracker! Er bestaan zelfs speciale halsbandjes waar dat ronde schijfje perfect in past.  
Gevlekte kat met tracker aan halsbandje
Een gps-tracker in combinatie met de verplichte chip vergroot de kans dat je je vermiste kat terugvindt

Wat kan een tracker allemaal?

Stel jezelf bij de keuze voor een tracker eerst en vooral in de plaats van je huisdier: een tracker voor katten moet zo klein en licht mogelijk zijn, zodat ze er zo weinig mogelijk hinder van ondervinden. Kijk vervolgens naar de verschillende functionaliteiten – en dat zijn er heel wat. We sommen ze even voor je op!
 

Volg je kat via je smartphone

De meeste trackers komen met een bijbehorende app die je op je smartphone of tablet kan installeren. Zo kan je op een makkelijke, gebruiksvriendelijke manier volgen waar je kat zoal rondhangt. Gaat je kat er regelmatig vandoor? Dan kan je een actieradius instellen – bijvoorbeeld een straal van 100 meter rond je woning – en een melding krijgen via de app wanneer je kat zich buiten dit terrein begeeft. Op die manier kan je snel ingrijpen, ook wanneer je huisdier nog maar net een blokje om is.

Ben je benieuwd naar de plekken waar je kat overal geweest is of waar ze regelmatig komt? Sommige apps stellen je in staat om een heel gedetailleerd beeld te krijgen van de whereabouts van je viervoeter. Zo weet je meteen waar de favoriete schuilplaatsen van je kat zich bevinden. Wie weet zit ze wel gezellig op schoot bij je nieuwe buurman … Dan kan je meteen even een gesprekje met hem aanknopen.
 
 

Kies het juiste bereik van de gps

Sommige katten zijn echte zwervers en laten zich door hun jachtinstinct leiden om kilometers ver van huis af te dwalen … om vervolgens de weg terug niet meer te vinden. Voor die overmoedige ontdekkingsreizigers is het belangrijk dat de gps in je tracker over een voldoende groot bereik beschikt, anders verdwijnen ze al snel van de radar. Voor je een bepaalde tracker aanschaft, check je dus best even hoe het zit met het bereik van het toestel in kwestie. Sommige eenvoudige modellen kunnen maar tot 30 meter traceren, wat voor de meeste katten niet echt een uitdaging vormt.
 
 

Check de batterijduur van de tracker

Net als bij een fiets- of wandelgps is het belangrijk om te weten hoelang de batterijen meegaan voor je ze moet vervangen of opnieuw opladen. Geeft de batterij de geest na een aantal dagen of al na enkele uren? Best frustrerend wanneer je hebt geïnvesteerd in zo’n handig apparaatje, maar dan moet merken dat je geen toegang hebt tot de data omdat de batterijen nét leeg waren op het moment dat je kat aan haar langeafstandstocht begon.
 
Voor een hond kan je met verwisselbare batterijen werken, maar die zijn al snel wat te zwaar voor een poezennek. Kies dus liefst voor een model met een usb-oplaadbare batterij, die komt op termijn bovendien ook goedkoper uit. Het is altijd een goed idee om een reserve-oplaadbare batterij aan te schaffen, zo heb je er steeds eentje in gebruik en eentje in de lader.
 
Check ook zeker hoelang het duurt om de batterij op te laden. Zo kom je niet in de problemen wanneer je je tracker dringend nodig hebt.
Maine Coon met tracker aan halsbandje
Heb je een avontuurlijke kat die graag andere buurten gaat verkennen? Dan kies je maar beter voor een gps-tracker met een groot bereik

Hou rekening met een abonnementskost

Om gebruik te kunnen maken van de gps-functie van het toestel met de bijbehorende functionaliteiten, vragen sommige producten van katten-trackers om een abonnement af te sluiten. Zorg dat je geen kat in een zak koopt en controleer vooraf goed wat de voorwaarden zijn: hoeveel betaal je maandelijks voor je abonnement, voor welke minimumperiode kan je een abonnement afsluiten en kan je het ook makkelijk stopzetten wanneer je het niet meer nodig hebt? Lees dus zeker de kleine lettertjes!
 
 

Meer dan één kat?

Heb jij meerdere katten in huis en wil je ze allemaal kunnen opvolgen? Weet dan dat er ook apps bestaan die je toelaten om verschillende trackers gelijktijdig te lokaliseren. Zo kan je jouw viervoeters snel terugvinden wanneer ze tegelijk het hazenpad kiezen, bijvoorbeeld wanneer ze schrikken van vuurwerk of tijdens het spelen, vechten of flirten met soortgenootjes afdwalen van hun gekende paden. 
 
 

Hoe maak je je kat gewend aan een tracker?

Trackers voor katten zijn per definitie lichtgewicht, want een kat is maar een klein diertje en zal het niet prettig vinden om met een zwaar toestel rond haar nek rond te lopen. Als de tracker haar irriteert, zal ze er alles aan doen om van het ding verlost te raken en zo kan ze zichzelf onbewust verwonden. Daarom zorg je er best voor dat je je kat langzaam laat wennen aan de tracker. 
 
  • Is je kat het gewoon om een halsbandje te dragen, dan zal ze vermoedelijk sneller akkoord gaan met het bevestigen van een tracker. Hoe dan ook is het belangrijk om haar rustig te laten kennismaken met dit vreemde voorwerp.
     
  • Is je kat nog niet vertrouwd met een halsband? Neem dan uitgebreid de tijd om het halsbandje stap voor stap te introduceren. Laat haar eerst uitgebreid snuffelen en doe het halsbandje slecht een kort moment aan, waarbij je haar aandacht afleidt met een lekker snoepje of haar favoriete speeltje. Zorg dat je kat in het begin niet alleen kan rondlopen met het halsbandje aan, maar hou haar steeds in de gaten, zodat je snel kan ingrijpen zodra ze het vervelend vindt.
Kat met roze halsbandje krabt zich met achterpoot
Niet elke kat verdraagt een halsbandje rond haar nek. Probeer haar niet te forceren als ze het niet leuk vindt!
Hou er wel rekening mee dat sommige katten nooit akkoord zullen gaan met een halsbandje rond hun nek. Een kat die zich blijft storen aan zo’n bandje, kan hier namelijk heel veel stress van ondervinden en zo erg panikeren dat ze in shock raakt. En dat is het absoluut niet waard! Probeer in dat geval zeker niets te forceren en leg je erbij neer dat jouw kat simpelweg niet te traceren valt. 
 
Is je kat de tracker ergens onderweg kwijtgespeeld, dan kan je hem gelukkig ook snel weer terugvinden dankzij het gps-signaal. Natuurlijk is het dan wel belangrijk dat je hem gaat zoeken voor de batterij leeg is.
 

En tot slot nog een laatste tip: gebruik voor je kat altijd een halsbandje met een ingebouwde 'quick release'-veiligheid, die ervoor zorgt dat de sluiting vanzelf opent bij grote druk. Zo kan je kat nooit in de problemen komen als ze ergens achter blijft haken met haar halsbandje.
 
 

Leuke gimmick: een QR-tag

Wil je jouw verloren gelopen kat snel weer in je armen sluiten, maar vertrouw je het niet zo om haar een kokertje met jouw telefoonnummer op een opgerold stukje papier om te binden? Bevestig dan een tag met een QR-code erop aan haar halsbandje. Via een bijbehorende app kan je jouw tag registreren en er vervolgens je contactgegevens én de naam en karakteristieken van jouw kat aan koppelen. Wie jouw vermiste kat tegenkomt, kan met zijn smartphone heel eenvoudig de QR-code op de tag scannen, waarna jij onmiddellijk een melding krijgt in de app met de exacte locatie waar de tag gescand werd. De vinder van je kat krijgt zo ook toegang tot de gegevens die je gedeeld hebt en kan zo meteen contact met je opnemen. 
  
 
Wist je dat er ook trackers voor honden bestaan? Je leest er alles over in dit artikel!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen