Wie een Perzische kat in huis wil halen, legt best alvast een kam in de buurt. Dit kattenras is met stip het uitdagendste van allemaal op vlak van vachtverzorging. Omdat Perzen een vrij korte snuit hebben, kunnen ze zelf trouwens weinig bijdragen aan hun dagelijks onderhoud. Ze zijn dus op jou aangewezen om hun weelderige haardos uit de war te houden. Beestig ging ten rade bij trimster Sarah van Kattezacht voor een uitgebreide ‘handleiding Perzische katten’.

Kenmerken van de vacht van de Perzische kat  

De vacht van de Perzische kat is langer dan die van de meeste andere (half-)langharige kattenrassen zoals de ragdoll en de Maine coon. Bovendien is ze uitgerust met een dikke ondervacht, die niet alleen goed isoleert maar ook garant staat voor een intense rui. Zoals alle katten doet de Pers haar uiterste best om een steentje bij te dragen en dode haren met haar tong te verwijderen, maar haar platte snoet staat die goede bedoelingen in de weg. Al die raskenmerken samen vormen het perfecte recept voor knoopvorming, tot grote ergernis van veel Pers-eigenaars. Als toemaatje kunnen we nog meegeven dat witte Perzen - veel mensen vinden hen het mooist van allemaal - een nog gevoeliger vacht hebben. Door gebrek aan pigment, zijn hun haren kwetsbaarder en laten ze sneller los. Lees: witte Perzen ruien harder. 
 
 

Hoe vaak moet je een Perzische kat kammen? 

Helaas, de intense vachtverzorging is de prijs die je betaalt voor de looks van een rastypische ‘grumpy cat’. Net zoals veel hondenrassen op een specifieke manier getrimd moeten worden, komt ook de Perzische kat met een eigen handleiding. Neem je een Pers in huis, dan moet je dus bereid zijn om dagelijks wat tijd vrij te maken voor haar verzorging. Wanneer je jezelf zo’n ijzersterke routine aanmeet, hoef je je kat trouwens niet elke dag van kop tot staart door te kammen, integendeel. Dat zou je Pers immers kunnen stimuleren om nog meer haren uit haar vacht te lossen. Wel is het belangrijk om - met de kam in de hand - haar volledige lichaam te controleren op beginnende knoopjes. Sla vooral de buik, oksels en liezen niet over, een gewoonte die je je kat best als kitten reeds aanleert.
Perzische kat kitten
Leer je Perzische kat al van jongs af hoe de dagelijkse controle eraan toe gaat

Wanneer moet je met een Perzische kat naar de trimmer? 

Veel eigenaars mispakken zich aan de intensieve verzorging die een Pers nodig heeft en daarom komt dit kattenras vaker dan gemiddeld aankloppen bij de trimmer. Meestal zijn kleine knoopjes dan geëvolueerd tot grotere klitten en uiteindelijk zelfs gigantische (en pijnlijke) viltplaten. De miserie uitkammen is onmogelijk, dus zit er niks anders op dan de aangetaste zones wegscheren. Vachtbesparende trimmers maken er een erezaak van om gezonde haren te laten zitten, waardoor je kat soms met een grappig lappendeken van geschoren/niet-geschoren weer naar huis gaat. Aan het norse gezicht van je Pers kan je haar werkelijke emoties misschien moeilijk aflezen, maar wees er maar zeker van dat ze die bijzondere snit verkiest boven die vervelende vachtproblemen.   
 
 

Helpt het om een Perzische kat helemaal te scheren? 

Sommige eigenaars zitten zo met de handen in het haar dat ze overwegen om hun Pers permanent kort te scheren, maar dat is geen oplossing voor het probleem. De meeste knopen zitten immers dichtbij de huid, waardoor alleen kaalscheren écht helpt - maar daarvoor koop je geen Pers natuurlijk. Bovendien verandert een onnodig kort geschoren vacht vaak ook in een kwetsbare, ongezonde vacht. Grijp in wanneer nodig, vertrouw op een professional bij het scheren en respecteer de natuurlijke eigenheid van je kat. Haar looks zijn haar handelsmerk en het is aan jou om die in ere te houden! 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen