Je hebt jouw kippen, die vrij rondscharrelen in je ren of op je gazon, vast al eens een kevertje of een krekel van de grond zien pikken. Niks mis mee, natuurlijk! Integendeel, insecten vormen een prima bron van eiwitten voor kippen. Maar in het voer dat je jouw geliefde kakelende tuinbewoners geeft, zal je tot nu toe geen sporen van insecten teruggevonden hebben. De voorbije jaren was het verwerken van insecten in dierenvoeding voor pluimvee (en varkens) namelijk verboden volgens de Europese wetgeving. Sinds kort kan het wél. Wij lichten de nieuwe wetgeving even voor je toe!

Dierlijk voer voor dieren: it’s complicated

Het gebruik van diermeel in veevoer is al een tijdlang een heikel thema, en dat heeft alles te maken met de gekkekoeienziekte (BSE) die in de jaren 1990 de actualiteit in ons land beheerste. Als het vlees dat in het diermeel verwerkt zit, besmet is met BSE, dan kunnen dieren die ervan eten de dodelijke ziekte van Creutzfeldt-Jakob oplopen. Daarom was het de voorbije jaren in Europa verboden om diermeel te verwerken in veevoer. Vandaag de dag kan het wel, maar enkel wanneer het diermeel aan zeer strenge veiligheidscriteria’s voldoet en afkomstig is van kippen of varkens, niet van runderen.
 
Ook het voeren en voorhanden hebben van keukenafval en etensresten – tenzij ze ontstaan zijn uit de eigen huishouding – is sinds 2003 trouwens verboden voor alle veehouders. Daar zit de varkenspest- en de mond- en klauwzeercrisis dan weer voor iets tussen. Het gaat om diersoorten die door de mens als vee gehouden worden voor de productie van voedsel (vlees, melk en eieren), wol, veren, bont, huiden of andere producten van dierlijke oorsprong. Daar vallen dus ook jouw lieve kippetjes onder …
 
 

Insecten als duurzame ontstressers

Maar hoe zit het dan met insecten? Sinds 2017 is het verwerken van deze beestjes wel toegestaan in visvoeders, maar kippen bleven voorlopig nog op hun honger zitten. Insecten – dood of levend – mochten niet verwerkt worden in pluimvee- en varkensvoer. De roep om meer duurzaamheid heeft echter een belangrijke deur in de Europese wetgeving geopend. Het gebruik van insecten in pluimvee- en varkensvoer kan er namelijk voor zorgen dat er minder bomen moeten gekapt worden om soja voor diervoeding te kweken. En terwijl we in België afhankelijk zijn van andere landen voor de import van deze soja, kunnen we insecten op eigen bodem kweken en dus zelfvoorzienend worden wat betreft deze alternatieve eiwitbron voor kippenvoer.
Meelwormen
De meelworm is het eerste insect dat officieel werd goedgekeurd voor menselijke consumptie
Goed nieuws dus: vanaf september 2021 kunnen kippen wél genieten van een sappig meelwormpje of knapperig torretje op hun dagelijkse menu. Insecten zijn niet alleen een gezonde, natuurlijke en efficiënt op te nemen eiwitvervanger in kippenvoer, maar het zou ook het stressniveau van de kippen ten goede komen. Uit onderzoek van de Aeres Hogeschool in het Nederlandse Dronten blijkt namelijk dat kippen die levende insecten te eten krijgen, de hele dag naar voedsel lopen te scharrelen, wat een prima bezigheidstherapie is. Door die afleiding zouden ze minder stress, meer rust en minder last van verenpikken hebben. 
 
 

En wat moeten de insecten eten?

Insectenkwekers krijgen natuurlijk niet zomaar carte blanche. Net als andere producenten van diervoeders moeten zij zich registreren bij het FAVV en de nodige erkenningen aanvragen bij de gewestelijke overheden. Insecten die gekweekt worden voor de productie van veevoer vallen immers onder de categorie ‘landbouwhuisdieren’. Dat wil zeggen dat het voeder van de insecten aan dezelfde eisen moet voldoen als de veevoeders voor het klassieke vee, zoals varkens en runderen – wat dus ook het verbod op het voederen met keukenafval impliceert, zoals we hierboven hebben toegelicht. 
Voer voor insecten moet aan dezelfde eisen voldoen als veevoeders voor het klassieke vee
Positief nieuws is dat de kweek van insecten voor pluim- en ander veevoer mogelijkheden biedt om de circulaire economie de wind in de rug te geven. Er wordt nog volop onderzoek naar gedaan, maar de kans is groot dat het voer van de insecten volledig uit de reststromen van plantaardige producten kan gehaald worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fruit en groenten uit de supermarkt die hun vervaldatum hebben overschreden. En zo keert het afval uit de voedingsindustrie weer terug als grondstof voor het maken van nieuwe voedingsproducten. Slim, toch?
 
Kippen eten van nature graag een hapje insect, maar wat met vis? In dit artikel ontdek je of je jouw kip ook af en toe een beetje vis mag voorschotelen.
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen