Welke leeftijd katten gemiddeld bereiken, hangt af van veel factoren. Binnenkat of buitenkat, kater of kattin, raskat of huis-tuin-en-keukentijger, gesteriliseerd of niet … Het zijn allemaal factoren die (mee) bepalen hoe oud je snorremans wordt. 

Levensfases van de gemiddelde kat

De titelvraag van dit artikel is dus niet zomaar op één-twee-drie te beantwoorden. Laten we eerst eens kijken naar de verschillende levensfases van de kat: 
 
 

Kitten: 0 - 6 maanden

Tot een leeftijd van een half jaar spreken we over kittens. Kittens kan je vergelijken met onze kinderen: ze zijn nog niet volgroeid, nieuwsgierig en kunnen zich nog niet voortplanten. In België is het verplicht om kittens te castreren voor ze 5 maanden oud zijn of van eigenaar veranderen. 
 
 

Junior: 7 maanden tot 2 jaar

Rond een half jaar of iets later belanden katten in hun puberteit. Ze groeien nog een beetje tot ze hun volwassen gestalte bereiken en komen ook in de breedte wat aan. Indien ze niet gecastreerd zijn, worden ze vruchtbaar.  
 
 

Volwassen: 3 tot 6 jaar

Katten zijn nu in de fleur van hun leven. Ze zijn fysiek en mentaal volwassen en weten hoe de wereld in elkaar zit. Ze zijn nog steeds actief, maar houden geregeld even halt om uit te rusten. Deze leeftijd kan je vergelijken met een mens van 18 tot 45 jaar. 
 
 

Middelbaar: 7 tot 10 jaar

De meeste katten voelen zich nog erg goed op middelbare leeftijd, al kunnen de eerste kwaaltjes zich beginnen te manifesteren. Je kan het vergelijken met mensen die de 45 zijn gepasseerd. 
 
 

Senior: 11 tot 14 jaar

Seniorkatten doen het graag wat rustiger aan en beginnen soms problemen te krijgen met hun tanden of hun bewegingsstelsel. Ze spelen minder en liggen liever op een warm plekje te soezen. Ze zijn het equivalent van een mens ouder dan 70 jaar. 
 
 

Bejaard: vanaf 15 jaar

Op deze leeftijd is je kat een echte ouderling geworden - hoewel je aan sommige individuen haast niets merkt. Een goede medische opvolging is noodzakelijk om haar een comfortabel, oud leven te bieden. 
 
 

Welke leeftijd bereiken katten gemiddeld? 

Als alles goed gaat, doorloopt een kat haar negen levens dus op ongeveer 15 jaar tijd. Dat is dan ook meteen de gemiddelde levensverwachting van een kat die geen risicogedrag vertoont. Toch zijn ook leeftijden van 20 jaar en ouder allesbehalve een uitzondering. Maar helaas vertrekken veel katten al veel vroeger naar de overkant van de regenboogbrug
Meisje en kat spelen samen met hengel
Binnenkatten worden gemiddeld ouder, op voorwaarde dat ze geen overgewicht krijgen

Binnenkatten worden ouder dan buitenkatten

Want hoe vaker je kat zich blootstelt aan gevaren, hoe meer kans ze heeft om vroegtijdig te overlijden. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat binnenkatten gemiddeld drie keer langer leven dan buitenkatten. Dat heeft verschillende redenen: 
 
 • Binnenkatten zijn vaker gesteriliseerd, waardoor hun levensverwachting stijgt. 
   
 • Ze worden ook op tijd gevaccineerd, wat voorkomt dat ze nare ziektes krijgen. 
   
 • Raskatten worden vaker binnenshuis gehouden en worden meestal ouder dan mixjes.
   
 • Binnenkatten hebben minder stress, hebben altijd voedsel en schoon water ter beschikking. 
 
Dat alles is goed nieuws voor eigenaars van binnenkatten. De grote voorwaarde is wel dat de kat fysiek voldoende uitdaging krijgt, want ze kan niet buiten aan haar uithouding en coördinatie werken. Een vaak voorkomend probleem bij binnenkatten is zwaarlijvigheid en te zware katten bereiken zelden een hoge leeftijd. 
 
 

En hoe oud worden buitenkatten dan? 

Dat hangt af van enorm veel factoren. De gemiddelde leeftijd die een buitenkat bereikt, wordt geschat op slechts 5,5 jaar. Maar in werkelijkheid is elke situatie uniek en kan je hier moeilijk een lijn in trekken. Feit is dat buitenkatten vaker blootgesteld worden aan risico’s: 
 
 • Het verkeer
   
 • Weersinvloeden zoals extreme koude of hitte, maar ook stormen
   
 • Andere katten die gevechten aangaan
   
 • Aanvallen door honden 
   
 • Gifstoffen voor muizen en ratten
   
 • Je kat kan opgesloten raken in tuinhuizen, vakantiehuizen of openstaande bestelwagens
Buitenkat balanceert over omheining
Buitenkatten lopen meer risico op ongevallen 
Omdat er zoveel factoren meespelen, is het bijna onmogelijk om de levensverwachting van buitenkatten accuraat in te schatten. Woon je in een rustige buurt, waar weinig verkeer passeert en buurkatten zich niet laten zien, dan kan je kat veel ouder worden dan wanneer je vlakbij een drukke autoweg woont. 
 
 

Gecastreerd, gesteriliseerd of niet? Dit is het effect op de levensverwachting van je kat 

Gemiddeld worden kattinnen iets ouder dan katers, maar in beide gevallen heeft castratie (de ingreep die bijna altijd wordt uitgevoerd bij katten) een positieve invloed op de levensverwachting van je kat. 
 
Geholpen kattinnen hebben minder risico op het ontwikkelen van levensbedreigende melkkliertumoren en baarmoederontstekingen. Katers worden rustiger en gaan minder zwerven wanneer ze onvruchtbaar zijn. Ze vechten minder vaak, waardoor ze minder snel gewond raken of besmettelijke ziektes oplopen. Omdat ze dichter bij huis blijven, lopen ze minder kans op verkeersongevallen. 
 
Er is slechts één belangrijk nadeel aan castratie: je kat wordt sneller dik. Het is dus van groot belang om het gewicht van je kat in de gaten te houden en haar dieet aan te passen indien nodig.
 
 

De oudste kat ter wereld

Voor elke regel zijn er uitzonderingen en dat is bij katten niet anders. Ze zeggen wel eens dat katten negen levens hebben, maar sommige katten hebben er misschien wel 99! In 2011 overleed Lucy, een huiskat, op de gezegende leeftijd van 39 jaar. Ze staat nog steeds te boek als de oudste kat die ooit geleefd heeft. 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen