Hondeneigenaars zouden hun trouwe viervoeter het liefst van al overal mee naartoe nemen. Helaas zijn sommige plaatsen niet toegankelijk voor honden, zoals de supermarkt of andere winkels waar voeding wordt verkocht of bereid. En ook in de meeste kledingzaken, interieurwinkels of apotheken zien ze honden niet zo graag komen. Laat jij je furry friend wachten voor de winkel terwijl je snel naar binnen gaat voor een boodschap? We vroegen het aan onze Beestig-fans!

Daarom laten we onze hond niet graag alleen

Uit onze vraag op Instagram werd al snel duidelijk dat baasjes hun hond niet graag alleen achterlaten. Met 88% nee-stemmen en slechts 12% ja-stemmen is de meerderheid ervan overtuigd dat ze hun viervoeter liefst niet uit het oog verliezen, al is het maar voor een korte boodschap. De belangrijkste redenen die naar boven komen? 
 
  • Diefstal of ontsnapping: we zijn bang dat iemand met slechte bedoelingen er met ons favoriete huisdier vandoor gaat of dat hij zich los zou rukken en de straat op lopen. 
     
  • Te stresserend: we houden niet van het idee het een vreemde onze hond zou benaderen, aaien of iets te eten geven, en hem op die manier een nare ervaring zou bezorgen.
 
 

Hondendiefstal: is deze bezorgdheid terecht?

Jammer genoeg worden honden inderdaad soms gestolen. Vooral kleine rashonden zoals de chihuahua zouden veel geld kunnen opbrengen en zijn dus interessant voor dognappers. Maar ook American Staffordshire terriërs en Mechelse herders zijn in trek. Al ligt het aantal gestolen honden in verhouding tot de totale hondenpopulatie in België niet zo hoog. Uit cijfers van de hondendatabank DogID blijkt dat elk jaar zo’n 350 honden als gestolen worden opgegeven – ongeveer één hond per dag dus. Maar elke gestolen hond is er eentje te veel!
 
Dit zijn de vaakst gestolen hondenrassen in 2019:
   
Wil je de kans vergroten dat je je hond na diefstal snel weer terugvindt? Dan is chippen de beste manier. Een gestolen hond moet op een dag nu eenmaal wel eens naar de dierenarts, en daar zal de misdaad al snel aan het licht komen wanneer uit de gegevens op de chip blijkt dat het dier een andere eigenaar heeft. Ook de politie beschikt over een chiplezer en kan zo tijdens een controleactie zowel mensen sensibiliseren om hun hond te laten chippen, als gestolen honden identificeren en verenigen met hun baasjes.
Hond wacht buiten op baasje
Jaarlijks wordt ongeveer één hond per dag als gestolen opgegeven

Te stresserend: is deze bezorgdheid terecht?

Als jij een hond hebt die nergens van schrikt, niet opkijkt van andere (vreemde) mensen en zich gewillig door jan en alleman laat aaien, dan zie je er waarschijnlijk geen graten in om hem eventjes voor de ingang van de winkel aan een paaltje te binden. Als jij met je hond op wandel bent, komt er vast wel eens een medewandelaar voorbij die – al dan niet ongevraagd – je hond begint te aaien. Omdat jij in de buurt bent en je hond aan de lijn houdt, kan jij de situatie in de gaten houden en tijdig ingrijpen wanneer blijkt dat je hond er geen zin in heeft. 
 
Wanneer jij als vertrouwd baasje echter niet in de buurt van je hond bent wanneer hij door een vreemde wordt benaderd, kan je de situatie ook niet inschatten en ingrijpen vóór het misloopt. En dan kan het twee kanten uit: ofwel reageert je hond geïrriteerd, gestresseerd of agressief en zet hij zijn tanden in zijn belager. Ofwel blijkt die nobele onbekende helemaal geen sympathieke hondenvriend te zijn, maar iemand die je hond zomaar een trap verkoopt of hem een vergiftigde snack toestopt. Jammer genoeg lopen dat soort individuen ook gewoon los op straat rond … Je hond is een dierbaar bezit, dus draag er goed zorg voor!
 
 

Veilig wachten in de iBench

Wil dat zeggen dat je jouw hond dan nooit ofte nimmer buiten kan laten wachten, terwijl jij even binnen en buiten loopt voor een boodschap? De beste oplossing is je hond natuurlijk thuis laten wachten tot jij weer terug bent. Maar dat concept kan je ook op verplaatsing toepassen.
 
Een bedrijf uit het Nederlandse Budel ontwikkelde recent de iBench, een super-de-luxe hondenhok naar Noors model, waarin elke hond veilig kan wachten op z’n baasje. Vanuit de afgesloten bench kan de hond naar buiten kijken, terwijl een airco- en verwarmingssysteem de temperatuur op peil houdt. Je hond binnen- en buitenlaten doe je met behulp van een app. Veilig én handig! In Noorwegen is de iBench alvast een laaiend succes en ook Nederland wordt stilaan warm gemaakt voor dit wachthuisje op hondenmaat. Nu België nog!

Hou er wel rekening mee dat je je hond ook hier eerst gewend aan moet maken, net zoals je zou doen als je hem aan een paaltje zou vastbinden tijdens het winkelen. Voor een hond kan het namelijk best stresserend zijn om achtergelaten te worden op een vreemde plek zonder zijn baasje. 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen