Sinds de Brexit is reizen naar het Verenigd Koninkrijk een tikkeltje complexer geworden. Zo hebben wij sinds kort een internationaal paspoort nodig om het land binnen te mogen. Maar ook wie zijn hond wil meenemen op vakantie bij onze buren aan de overkant van het Kanaal, heeft zich aan enkele belangrijke regels te houden. Wij zetten ze even voor je op een rijtje!

 
Wat verstaan we onder het Verenigd Koninkrijk?

Het Verenigd Koninkrijk noemen we hier gemakshalve weleens ‘Engeland’, maar in feite is dat slechts één van de vier afzonderlijke landen waaruit het VK bestaat. Behalve Engeland heb je ook nog Schotland en Wales – samen het eiland Groot-Brittannië – en Noord-Ierland, elk met hun eigen identiteit, cultuur en taal. 
 
Na een referendum in 2016 bleek een kleine meerderheid van alle inwoners van het Verenigd Koninkrijk voorstander om uit de Europese Unie te stappen. Op 31 januari 2020 was de Brexit een feit en sinds 1 oktober 2021 volstaat onze gewone identiteitskaart of ID-kaart niet langer om vanuit België de grens naar het Verenigd Koninkrijk over te steken. Voor reizen korter dan 90 dagen (binnen een periode van 180 dagen) heb je echter geen visum nodig, enkel een internationaal paspoort volstaat.
Hond met zonnebril en een dierenpaspoort
Net als zijn baasje heeft ook je hond een eigen paspoort nodig om naar het VK te mogen reizen

Wat moet je in orde brengen voor vertrek?

Eerst en vooral moet je hond voorzien zijn van een leesbare microchip met recente identiteitsgegevens, zodat hij correct kan geïdentificeerd worden. Identificatie aan de hand van een tatoeage kan ook, op voorwaarde dat deze niet na 3 juli 2011 aangebracht werd. 
 
Daarnaast dien je ook in het bezit te zijn van een geldig EU-dierenpaspoort, met daarin alle verplichte vaccinaties en toegepaste ontwormingen.
 
  • Vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) is verplicht wanneer je van en naar de EU reist. Een puppy kan voor het eerst ingeënt worden tegen hondsdolheid zodra hij 12 weken oud is en minstens 21 dagen vóór vertrek, daarna volg je het vooropgestelde vaccinatieschema.
     
  • Een bloedtest voor antilichamen tegen rabiës is niet langer verplicht als je met je hond vanuit een EU-land of een aantal geregistreerde andere landen naar het Verenigd Koninkrijk reist.
     
  • Is je oude EU-dierenpaspoort vol? Neem het dan samen met je nieuwe exemplaar steeds mee op reis, als bewijs van voorgaande rabiësvaccinaties.
     
  • Een dierenarts moet je hond tussen 24 uur en 5 dagen vóór aankomst in het Verenigd Koninkrijk behandeld hebben tegen lintworm. De behandeling moet het werkzame bestanddeel Praziquantel bevatten, tegen de vossenlintworm of Echinococcus multilocularis.
     
  • Een behandeling tegen teken is niet verplicht, maar wel sterk aangeraden.

Tot slot hoor je ook te allen tijde een ingevuld aangifteformulier bij je te dragen, om te bevestigen dat je hond niet zal verkocht worden of van eigenaar zal wisselen tijdens je verblijf. Je hond mag bovendien niet langer dan 5 dagen voor of na jou in het land arriveren.
Hond krijgt vaccinatiespuitje te zien
Vaccinatie tegen hondsdolheid is verplicht wanneer je met je hond van en naar de EU reist

Voor welke honden gelden deze regels?

Deze regels gelden voor alle honden, ook voor assistentiehonden. Je mag tot maximaal vijf honden vervoeren tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk, tenzij je bij een geregistreerde liefdadigheidsinstelling of een organisatie met een zakelijk account bij Eurotunnel werkt. 

Hou je je niet aan de regels, dan kijkt je hond aan tegen een quarantaine tot 4 maanden en draai je zelf op voor de kosten en eventuele boetes. Het is dus heel belangrijk dat je goed voorbereid aan je reis naar het Verenigd Koninkrijk begint!

Denk er ook aan dat bepaalde hondenrassen niet welkom zijn in het Verenigd Koninkrijk. Zo zal je jouw pitbull terriër, dogo argentino, fila brasileiro, Japanse tosa en alle kruisingen van honden die hierop lijken thuis bij een dogsitter of in een hondenpension moeten achterlaten.
 
 

Hoe mag je naar het Verenigd Koninkrijk reizen met je hond?

Ga je met een reisorganisatie op pad? Check dan zeker op voorhand of zij reizen met één of meerdere honden wel toestaan. Soms vragen ze ook een bewijs van je dierenarts dat je hond gezond en fit genoeg is om te reizen.
 
Kies je voor een zelf georganiseerde reis, dan heb je enkele keuzemogelijkheden wat betreft je transportmiddel:
 
  • Reis je net zoals vroeger liefst met de boot naar Engeland, dan is het belangrijk dat je voor een officiële veerdienst kiest en via bepaalde havens het land inreist, bijvoorbeeld van Calais (FR) naar Dover (VK). Op eigen houtje met een privéboot naar Engeland varen met je viervoeter, is niet toegelaten.
Hond op het dek van een ferry
Met je hond op de ferry? Doen! Maar dan wel met een officiële veerdienst en via bepaalde havens
  • Kom je via de Kanaaltunnel het land binnen, dan is je hond helaas niet welkom op de Eurostar. Wat wel kan, is in je eigen wagen aan boord van de Eurotunnel Le Shuttle van Calais (FR) naar Folkestone (VK) reizen. Aan de terminal in Calais moet je voor het inchecken wel eerst even langs de huisdierenreceptie passeren waar je een speciale sticker krijgt, die je op de voorruit van je auto kleeft. De overtocht duurt zo’n 35 minuten en al die tijd blijft je hond gewoon bij jou in de auto.
     
  • Maak je de reis met het vliegtuig, dan kan je gebruikmaken van de meeste grote luchtvaartmaatschappijen. Bij commerciële airlines komt je hond doorgaans in een verwarmd gedeelte van het laadruim te zitten, terwijl huisdieren bij chartermaatschappijen vaak in de cabine toegelaten zijn.
 
Opgelet: voor Noord-Ierland kunnen hier en daar andere regels gelden dan voor de rest van het Verenigd Koninkrijk. Raadpleeg ruim voor vertrek dus altijd het specifieke reisadvies voor de regio waar je naartoe trekt.
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen