Je hebt van die honden die je met één welgemikt blafje duidelijk maken dat ze buiten een plasje willen doen, terwijl andere viervoeters dan weer te pas en te onpas van zich laten horen. Of zo lijkt het althans, wanneer dat veelvuldig blaffen jou als baasje op de zenuwen begint te werken ... Vraagt je hond op die manier om aandacht of is er meer aan de hand? Hondengedragscoach Sofie Callens van Hondersteboven maakt je wegwijs in deze specifieke hondentaal!

Waarom blaft je hond?

Bij elk ‘probleem’ dat je ervaart met je hond, is het belangrijk om zijn gedrag te bekijken vanuit het standpunt van de hond zelf en niet dat van het baasje. Wanneer je hond blaft om onduidelijke redenen, dan vind je dat als eigenaar misschien storend of vervelend. Maar hou daarbij wel in het achterhoofd dat een hond nooit zomaar van zich laat horen. Voor jouw viervoeter is blaffen een manier om je iets duidelijk te maken
 
  • Je hond is moe 
  • Je hond is bang
  • Je hond heeft honger of dorst
  • Je hond wil uitgelaten worden
  • Je hond heeft nood aan affectie of troost
  • Je hond wil met jou spelen
 
Het blaffen van je hond heeft dus een signaalfunctie: zo zorgt hij ervoor dat jij naar hem kijkt en gaat onderzoeken wat hij nodig heeft. Het is dus niet de bedoeling dat je het blaffen gaat afleren, maar dat jij als baasje gaat leren wat het betekent en hoe jij je hond eventueel ander gedrag in de plaats kan aanleren.
Blaffende hond en vrouw met laptop op achtergrond
Je hond blaft om je te laten weten dat hij iets van je nodig heeft

De juiste aanpak bij blaffende honden

 
Scenario 1: Blaffen uit noodzaak

Stel jezelf altijd eerst de vraag of alle basisbehoeften van je hond zijn ingevuld. Ga eens met hem naar zijn eet- en drinkbak, doe de achterdeur eens open en neem hem mee de tuin in … Zeker jonge puppy’s die nog een ‘blanco blad’ zijn, moet je in het begin aanleren hoe ze aan jou kenbaar kunnen maken dat ze iets nodig hebben. Bereid je erop voor dat dit leerproces bij sommige honden best wat tijd kan kosten. Geduld is een mooie deugd!
 
Je hoorde vroeger weleens zeggen dat je een baby moet laten huilen, omdat hij anders leert dat z’n mama naar hem toe komt telkens hij huilt. Maar een baby die huilt, doet dat bijna altijd met een reden en zo is het ook bij honden. Blaft je hond zonder échte reden, dan zal hij daar wel snel mee stoppen als je er niet op ingaat. Heeft je blaffende hond daarentegen ergens nood aan – ‘ik moet dringend pipi doen’, ‘ik sta scheel van de honger’ of ‘ik heb pijn’ – dan zal het blaffen niet stoppen tot die behoefte is ingevuld. 
Een baby die huilt, doet dat bijna altijd met een reden en zo is het ook bij honden
Je hond op zo’n moment negeren, is dus absoluut niet aan de orde. Je geeft een levend wezen in nood dan niet de hulp die hij nodig heeft, en dat komt de relatie met je hond zeker niet ten goede. Zo zal hij namelijk leren dat hij niet op jou kan rekenen wanneer hij je nodig heeft. En dat is wel het laatste wat je wil, toch? Ga dus altijd op zoek naar de betekenis van het geblaf, zodat je indien nodig aan de basisbehoeften van je hond tegemoet kan komen.
 
 

Scenario 2: Aangeleerd blaffen

Onbewust kan je als baasje het blaffen van je hond ook hebben beloond, en dan heb je te maken met aangeleerd gedrag. Stel: je zit aan tafel en je hond blaft, waarop je hem iets te eten geeft zodat hij rustig is. In dat geval leer je je hond aan dat hij iets lekkers krijgt wanneer hij blaft en ben jij dus verantwoordelijk voor dit gedrag. Wil je hem dit ongewenste gedrag weer afleren? Dan zal je vanaf dat moment de nodige zelfdiscipline aan de dag moeten leggen om je hond in het vervolg te negeren wanneer hij blaft om een snoepje. Onthoud dat je hond nooit ongewenst zal blijven blaffen als hij daar nooit – bewust of onbewust – voor beloond is geweest.
 
Je kan hem ook een alternatief aanbieden. Wat zou je willen dat hij doet, in plaats van blaffen? Geef hem bijvoorbeeld een kauwsnack in zijn mand of op zijn ligmatje wanneer het voor jou etenstijd is, zodat jij ongestoord van je maaltijd kan genieten. Zo leer je hem een ritueel aan en zal je hond beter begrijpen wat er van hem verwacht wordt binnen de context ‘baasje zit aan tafel’. Hetzelfde geldt wanneer je ’s avonds rustig in de zetel wil gaan zitten en je hond grijpt dit moment aan om al blaffend je aandacht op te eisen. Als je dan op die vraag om aandacht ingaat en met hem gaat spelen, leer je hem aan dat blaffen werkt om op elk moment je aandacht te krijgen en zal hij dit in de toekomst blijven doen. 
Hond wordt gevoerd aan tafel
Als je je hond iets lekkers geeft om hem te doen stoppen met blaffen, beloon je hem net voor dat gedrag

Tips voor het omgaan met blaffen

 
Accepteer dat je hond blaft

Hou je niet van geblaf? Dan had je misschien een goudvis moeten nemen in plaats van een hond ... Alle gekheid op een stokje: honden blaffen nu eenmaal, dat is hoe ze van nature communiceren. Sommige rassen zijn zelfs gefokt om véél te blaffen! Neem nu een teckel: als die tijdens de jacht een prooi vindt in een konijnen- en of dassenhol, dan moet hij van zich laten horen om aan de jagers te laten weten waar de ‘vijand’ zit. Tracht het blaffen dus niet als een probleem te benaderen, maar verdiep je in de manier waarop jouw hondenras deze communicatievorm gebruikt en wie weet leer je het dan gaandeweg wel te appreciëren.
 
 

Probeer je hond te doorgronden

Hoe meer je vertrouwd raakt met je viervoeter en de manier waarop hij blaft, hoe beter je zal kunnen achterhalen wat zijn specifieke blafjes betekenen. Leer dus goed te luisteren naar je hond om te ontdekken wat hij met die twee korte blafjes wil zeggen (bijvoorbeeld “Ik ben moe en wil naar mijn mand”) of wat die langgerekte piep precies betekent (bijvoorbeeld “Nature calls! Ik moet NU naar buiten!”). 
Hoe beter je je hond kent, hoe makkelijker je zijn hondentaaltje zal begrijpen
Trouwens, de meeste honden zijn genetisch gezien gemaakt om te waken en alert te zijn, dat maakt deel uit van hun oerinstinct. Daarom blaffen ze vaak omdat ze bang zijn – of dat nu is omdat ze denken dat iemand hun baasje iets wil aandoen, of dat datzelfde baasje hun lekkere snack wil afpakken. Heb jij een echte waakhond in huis? Dan kan je het blaffen doen stoppen door de bedreiging weg te nemen. In de praktijk kan het al volstaan om bijvoorbeeld een lichtdoorlatende folie tegen een venster te plakken, als je je hond zo kan afschermen voor een overvloed aan bedreigende prikkels.
 
 

Zorg voor duidelijke communicatie

Blaft je hond omdat hij met je wil spelen? Dan is het aan jou om te beslissen of je daar op dat moment wel zin en tijd voor hebt. Natuurlijk mag je altijd op zijn verzoek ingaan – je hond hoeft heus niet te wachten tot je het zelf voorstelt – maar je mag hem ook gerust zeggen dat het je nu even niet goed uitkomt. Zolang je hier maar duidelijk over communiceert! 
Chihuahua blaft naar meisje met groene laptop op de grond
Ben je druk bezig? Maak je hond dan duidelijk dat je nu even geen tijd hebt om te spelen
Krijgt je hond de boodschap toch niet helemaal mee, dan kan je ook hier weer gebruikmaken van een alternatief. Heb je even geen tijd voor een spelletje, dan kan je altijd een voederbal of kong vullen waar je hond zich in z’n eentje mee kan bezighouden. Zo hoef je zelf niet heel actief bezig te zijn met je hond, terwijl je wel tegemoetkomt aan zijn behoeften. Dit is dan ook de duidelijke boodschap die je aan je hond geeft: “Ik kan momenteel niet 100% van mijn tijd en aandacht aan je schenken, maar ik ben wel begaan met jouw noden”.
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen