Diarree of buikloop komt bij elke gezonde kat weleens voor. Daar hoef je je niet altijd zorgen om te maken, maar bij kittens is het wél reden tot alertheid. Kleine katjes hebben namelijk niet zoveel reserve … Tenzij je recent het voer van je kitten aangepast hebt, is er mogelijk meer aan de hand. En dan wacht je maar beter niet te lang met een bezoekje aan de dierenarts, zegt Beestig-dierenarts Rob van Dierenartsencentrum DNA.

 
Diarree bij je kitten: acuut of chronisch?

Als je kitten gedurende enkele dagen – soms wat korter, soms wat langer – last heeft van buikloop, dan spreken we van acute diarree. Heel wat kittens krijgen hiermee te maken, wat heel normaal is. Blijft de diarree langer aanhouden, dan gaat de acute fase over naar een chronische diarree.
 
 

Wat is de oorzaak van de diarree?

 

Mogelijke oorzaken van acute diarree:
 

 • Te snel veranderen van voeding

  We denken dat onze kitten graag af en toe eens wat anders eet, net zoals wij, maar dat is een misvatting. Het maag-darmstelsel van een kat, en zeker van een kitten, is veel korter dan dat van een mens. Daarom zal ze slecht reageren op het voortdurend wisselen van voer. Kies dus één merk van kattenvoer – hetzij brokken, hetzij een mix van droog- en natvoer – waar ze goed op reageert en geef telkens dezelfde voeding aan je kitten.
   
 • Besmetting door parasieten

  De bekendste is de Giardia-parasiet, die bij je kat een erg stinkende, intermitterende diarree veroorzaakt. Verwarrend voor jou als baasje, want deze parasiet heeft er een handje van weg om zich in de dunne darm te verstoppen: soms laat hij zich even zien en dan verdwijnt hij weer, om vervolgens plots weer op te duiken. Dit wekt de indruk dat je kat van haar diarree verlost is, maar niets is minder waar. Opgelet: deze microscopisch kleine parasiet is extreem besmettelijk! Voor je kitten volstaat het al om alleen maar te ruiken aan besmette ontlasting van een andere kat, en ze zal er heel moeilijk weer van af geraken. Maar het kan ook om andere beestjes gaan, natuurlijk. Een reden te meer om je kitten altijd meteen te laten ontwormen voor je haar mee naar huis neemt, als dat nog niet gebeurd mocht zijn.
Kat staat in kattenbak met achterpoten
Door een parasiet, een bacterie en of een virus in de darmen kan een kitten diarree krijgen
 • Bacteriën in de darmen

  Om hun eten te verteren, hebben katten – net als mensen – goede bacteriën nodig. Soms krijgen ze tijdens hun avonturen in de buitenwereld echter slechte bacteriën binnen en die veroorzaken dan een irritatie in de darmen, met diarree als gevolg.
   
 • Besmetting door een virus

  Net als bij mensen circuleren er ook bij katten bepaalde besmettelijke virussen, zoals het rotavirus en het coronavirus, die diarree kunnen veroorzaken en soms best ernstige gevolgen voor je kitten kunnen hebben. Helaas kan je hier als kattenbaasje niet veel aan doen en breng je best zo snel mogelijk een bezoekje aan je dierenarts.
 
 

Mogelijke oorzaken van chronische diarree:
 

 • Verkeerde voeding

  Zeker bij gevoelige katten is het belangrijk om – eens hun voer perfect is afgesteld – geen uitzonderingen toe te laten, want ook dat zal voor diarree zorgen. Weersta dus aan de verleiding om je kitten tussendoor etensrestjes zoals vlees of vis te voeren, want dan kan ze last krijgen van chronische diarree.
   
 • Speciale ziekte of aandoening

  Inflammatory Bowel Disease of IBD is een overkoepelende term voor chronische ontstekingsziektes van het maag-darmstelsel. Het lijf van je kat zal dan onophoudelijk reageren op de voeding die ze krijgt, met ontstoken darmen en diarree als gevolg. Om deze aandoening vast te stellen, moet de dierenarts een endoscopie en eventuele bioptnames uitvoeren.
Kat bedelt om eten met pootje in de lucht
Als je je kitten tussendoor regelmatig etensrestjes voert, kan haar maag van streek raken

Hoe moet je diarree bij je kitten behandelen?

Heeft je kitten geen koorts en is ze niet echt ziek, dan kan het best meevallen. Toch mag je met een kitten niet zo lang wachten als met een volwassen kat om naar de dierenarts te gaan en een behandeling op te starten. Een kitten weegt namelijk niet zo veel: gemiddeld komt ze ongeveer 100 gram per week bij. Op twaalf weken weegt een kitten dus amper 1.200 gram – veel reserve heeft ze dus niet. Snel actie ondernemen is dus erg belangrijk! 
 
 

Wat kan je zelf al doen?
 

 • Pas de voeding van je kitten aan

  Katten hebben er meer moeite mee om te wennen aan een nieuwe omgeving dan een hond. Dat kan voor stress zorgen. Geef je je kitten een ander type voer dan ze gewend was, keer dan weer terug naar het merk dat ze op haar vorige adres kreeg, zodat je kitten weer van haar vertrouwde voeding kan eten. Kan je niet anders dan een switch maken, bijvoorbeeld omdat het merk niet meer bestaat, strooit dan wat prebiotica over het nieuwe voer. Dat helpt preventief met de vertering van het voedsel. 
   
 • Hou het vochtgehalte op peil

  Aanhoudende buikloop zorgt ervoor dat je kitten veel lichaamsvocht verliest. Het is dan ook belangrijk om te voorkomen dat je kitten uitdroogt, door haar voldoende te laten drinken. Je kan controleren of ze genoeg vocht binnenkrijgt door haar buikvel tussen twee vingers vast te nemen, er lichtjes aan te trekken en dan weer los te laten. Valt de huid mooi weer terug op z’n plaats? Dan zit het wel snor met het vochtgehalte van je kitten en hoef je je niet te veel zorgen te maken. Waarom het buikvel? Bij jonge dieren is dit een goede referentie, omdat het nekvel bij hen altijd wat losser is.
   
 • Geef je kitten probiotica

  Bij diarree verliest je kitten niet alleen veel vocht, maar ook goede bacteriën die haar helpen bij het verteren van haar voedsel. Je kan die bacteriën weer aanvullen door haar een probioticum toe te dienen, vaak in pil- of poedervorm te verkrijgen. Heeft je kitten gevoelige darmen, dan is het handig om deze altijd in huis te hebben. Vraag ernaar bij je dierenarts!
   
 • Zorg voor ‘binding’

  Om de stoelgang weer wat vaster te maken, bestaan er ook allerlei middeltjes die als een soort bindmiddel te werk gaan. Een Maizena voor kittens met buikloop, zeg maar!
   
 • Zet voldoende kattenbakken

  Een kitten met diarree is voor jou als eigenaar net iets minder vervelend dan een hond met diarree. Katten hebben namelijk de hygiënische gewoonte om hun stoelgang in de kattenbak achter te laten. Dat maakt het makkelijk voor jou om de boel op te ruimen, maar zorg er wel voor dat je voldoende kattenbakken in huis hebt – dat wil zeggen: het aantal katten in je huishouden plus één.
Neem wat buikvel tussen twee vingers, trek er zachtjes aan en laat weer los. Valt de huid mooi op z’n plaats? Dan is je kitten waarschijnlijk niet uitgedroogd

Wanneer moet je naar de dierenarts?

 
 • Je kitten is uitgedroogd

  Doe je de test met het vastpakken en loslaten van de huid op de buik van je kitten en valt die niet soepel op z’n plaats, omdat de spanning in de huid afgenomen is? Dan is er vermoedelijk sprake van uitdroging en ga je best zo snel mogelijk langs bij de dierenarts, die je kitten aan een infuus kan leggen. Ben je niet meteen in de buurt van een dierenartsenpraktijk? Dan kan je het water dat je aan je kitten geeft alvast een beetje fysiologisch maken, zodat ze het vocht beter vasthoudt. Neem 500 milliliter water, doe er drie à vier eetlepels suiker en een theelepeltje zout bij, en je hebt je eigen isotone dorstlesser gebrouwen! Geef dit wel niet te lang aan je kitten, want al die suiker is niet goed voor haar gebit.
   
 • Je kitten heeft koorts

  Heeft je kitten diarree en geeft ze bovendien een lusteloze indruk, rilt ze of heeft ze een verhoogde hartslag of ademhaling? Dan check je best of ze geen koorts heeft. Een gezonde kat heeft een temperatuur tussen 38 en 39,5 °C. Je kan dit makkelijk zelf meten door even een thermometer met glijmiddel in de anus aan te brengen. Twijfel je? Bel dan je dierenarts op voor het nodige advies.
   
 • Je kitten heeft chronische diarree

  Ook wanneer de diarree enkele dagen aanhoudt, is een bezoekje aan de dierenarts aan te raden. Zorg dan wel dat je een drietal staaltjes bij je hebt, zodat je de stoelgang van je kitten meteen ter plaatse kan laten analyseren. Een lege confituurpot kan hier prima voor dienen. Akkoord, dit is niet het prettigste werkje, maar zo kan je wel snel de oorzaak achterhalen en je kitten de juiste behandeling en het nodige comfort geven. Potjes gevuld? Draai het deksel dan goed dicht en bewaar ze in de koelkast tot je ermee naar de dierenarts gaat, anders krijg je er nog een kweekje bacteriën bovenop.
   
  Heel belangrijk: probeer deze staaltjes al vanaf dag één van de diarree te verzamelen en neem er telkens eentje op minstens drie verschillende dagen. Waarom? Soms kan je meteen zien of er wormen in de stoelgang zitten, maar van de Giardia-parasiet weet je ondertussen al dat hij een meester in de camouflage is. Als er sprake is van een besmetting met die geniepige beestje, dan kan je dit gemakkelijk missen als je maar één staal voorhanden hebt. De extra stalen kunnen dan misschien wel uitsluitsel brengen.
Rosse kat met koortsthermometer
Heeft je kitten diarree én maakt ze koorts? Ga dan meteen naar de dierenarts voor een behandeling!

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen