Fan van Halloween en alles wat daarbij komt kijken? Dan heb je je kippen nog niet bezig gezien met het binnenste van een pompoen! 
Kippen zijn gek op pompoenen en het is nog een gezonde traktatie ook. Ideaal om hun immuunsysteem een boost te geven tijdens de rui – die typisch samenvalt met de voorbereidingen voor Halloween. Handig, want op dit moment van het jaar zijn pompoenen zowat overal te koop. Misschien heb je wel een buurman met een moestuin, die zijn overschotten graag met jou deelt in ruil voor een dozijn eieren?  
 
 

Hoe voer je best pompoen aan je kippen? 

Hoe verser, hoe liever. Dat wil zeggen: vers aangesneden en niet bereid. Het leuke aan pompoenen is dat de meeste rassen erg goed bewaren. Wanneer je nu een voorraad inslaat, kan je je kippen de ganse herfst en winter door trakteren op vitaminebommetjes
 
Je kan een pompoen in de helft doorsnijden en aan je kippen geven, maar dat is misschien zonde van de grote vrucht. Want alles wat ze niet meteen opeten, kan gaan rotten en schimmelen – vanaf dan is het geen ‘verse’ pompoen meer en dus ongezond. 
 
Beter verdeel je je pompoen in porties die je kippen op een vijftal minuten opkrijgen. Snij je pompoen bijvoorbeeld in partjes waarvan je elke dag een stuk kan voederen, de rest bewaar je enkele dagen in de koelkast (of veel langer in de diepvries wanneer je de partjes roostert in de oven). Je kan hen ook het draderige vruchtvlees voorschotelen dat je wegschept wanneer je een jack-o’-lantern uitsnijdt. Inclusief pitten, want ook daar kunnen kippen vlot mee weg. 
 
Wil je het je kippen écht makkelijk maken, snij het vruchtvlees een eerste keer dan in kleinere stukken voor een hapklare brok. In hartje winter kan je er bijvoorbeeld nog wat gekookte rijst of een gebakken ei onder mengen – het kippenequivalent van een warme kop chocolademelk! 
Haan eet van partje pompoen
Geef je kippen alleen verse pompoen
Zes kippen eten van halve pompoen
Haal pompoenresten weg uit de kippenren

Hoeveel pompoen mogen kippen eten? 

“Geniet, maar met mate”, dat motto geldt ook voor jouw pluimvee. Geef je kippen pompoen als tussendoortje, dus niet als eerste maaltijd van de dag. Een portie die binnen de paar minuten opgegeten is, is ideaal. Pompoenresten die in de kippenren blijven liggen trekken ongedierte aan en kunnen je kippen ziek maken wanneer ze gaan schimmelen. Scan je kippenverblijf ‘s avonds op overschotjes en mik die in de GFT-bak, zo heeft niemand er nog last van. 
 
Daarnaast is het absoluut niet de bedoeling dat je kippen zich een indigestie eten aan deze oranje vrucht. Je wil niet dat ze er zo veel van eten dat ze hun kippenvoer laten staan. Het vruchtvlees en de pitten van de pompoen zijn een hypergezond tussendoortje, maar trop is te veel. Geef het dus enkel als extraatje naast een uitgebalanceerde korrel of graanmengeling. 
 

 

Wat maakt van pompoenen zo’n gezonde snack? 

In de herfst zijn meer courante, gezonde groenvoeders voor kippen minder vlot beschikbaar. De halloweengroente vormt dan ook een dankbare vrucht om die periode van schaarste te overbruggen. Ze zit boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten, tegenover weinig verzadigde vetzuren en zonder overtollige calorieën. 
 
Haar oranje kleur verraadt het al: pompoenen bevatten – net zoals wortels – heel wat bèta-caroteen dat in het lichaam omgevormd wordt tot vitamine A, een vitamine die bij tekorten immuunproblemen veroorzaakt. Bovendien geeft bèta-caroteen een intens gele (en smakelijke) kleur aan de dooiers van je eieren. 
 
Ook pompoenpitten zijn goed voor je kippen. Ze bevatten vitamine E dat eveneens het immuunsysteem van je kippen boost. Laat de hulsjes omheen de pitten zitten, want ze zijn een belangrijke bron van zink
 
 

Besparingstip: wat na Halloween? 

Kippen hebben er geen idee van welke dag het is en van feestdagen hebben ze al helemaal geen notie. Voor hen maakt het dus absoluut niks uit wanneer je hen een feestmaal voorschotelt. Wacht dus gerust tot vlak na Halloween, wanneer de pompoenprijzen traditioneel kelderen. Sla ineens een voorraadje in om de ganse winter te overbruggen! 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen