Konijnen zijn bezige bijtjes. Geef je hen niks om handen, dan kwijnen ze weg (of vergrijpen ze zich aan je meubilair). Door middel van ‘verrijking’ kan je hen stimuleren om natuurlijk gedrag te vertonen. Knagen bijvoorbeeld, een hobby waar elk konijn van houdt. In de herfst kan je buiten hopen goedkoop knaagmateriaal vinden, in de gedaante van dennenappels. Maar vooraleer je die zomaar bij je konijnen dumpt, moet je enkele maatregelen nemen om ziektes te voorkomen. 
Dennenappels zijn interessante objecten om op te knagen. Ze helpen een handje bij het afslijten van de snijtanden, want die groeien levenslang bij konijnen. Het is echter niet de bedoeling dat je konijnen hun dennenappels ook effectief gaan opeten. De harsen in het hout zijn mogelijk schadelijk en er kunnen mijten, insecten of andere schadelijke organismen in verscholen zitten. Wanneer je dit stappenplan volgt, kan je dennenappels wel veilig aan je konijnen voorschotelen: 
 
 
  • Stap 1: Raap dennenappels op een geschikte plek.

    Vermijd pleisterplaatsen voor wilde konijnen (omwille van overdraagbare ziektes) en raap niet naast productieakkers (omwille van chemische bestrijdingsmiddelen). 
     
  • Stap 2: Was de dennenappels

    Spoel je oogst in een emmer met warm water en voeg 250 ml azijn toe. Schrob grondig alle vuil, sap en beestjes weg. Laat de schoongemaakte dennenappels nog een half uur weken. Om af te ronden spoel je alle resten weg onder stromend, vers water. 
     
  • Stap 3: Laat de dennenappels drogen

    Verspreid de dennenappels over een plateau bedekt met handdoeken of absorberend papier. Laat ze gedurende een dag of vier drogen op een warme, droge plaats. Je kan deze stap overslaan, maar dan moeten de kegels langer in de oven om helemaal te drogen. 
     
  • Stap 4: Verhit de dennenappels om ziekmakers te doden

    Verspreid de dennenappels op een bakplaat bekleed met bakpapier of aluminiumfolie. Verwarm de oven op 120°C en verhit de dennenappels gedurende zo’n 1,5 uur. Hou je baksel goed in de gaten, want zo’n droge materie kan snel verbranden. 
     
  • Stap 5: Wacht tot de dennenappels helemaal afgekoeld zijn

Vier dennenappels in de handen van een wandelaar
Raap dennenappels op een geschikte plek 
Dennenappel ligt op boomstronk naast dennenpitten
Dennenpitten zijn niet geschikt als konijnenvoer 

Creatief met dennenappels voor konijnen 

Een groot exemplaar kan je zo aan je konijn geven, maar je kan een dennenkegel op verschillende manieren interessanter maken voor je konijnen. Hier zijn enkele ideeën: 
 
  • Vul een snuffeldoos met dennenappels en verspreid wat gezonde konijnensnoepjes tussen de kegels. Laat je konijn lekker zoeken en graven tussen het natuurlijk materiaal. 
     
  • Verstop stukjes gezonde groenten tussen de schubben van een grote dennenappel. 
     
  • Pluk wat langwerpige kruiden of bloemen en ‘vlecht’ ze spiraalgewijs tussen de schubben van een dennenappel. 
     
  • Maak een dennenappelmobiel door wat kegels op te hangen aan een touwtje. Zorg dat je konijnen er makkelijk bij kunnen wanneer ze op hun achterste poten gaan staan. 
 
 

Mogen konijnen ook dennenpitten eten? 

Tijdens het drogen en verwarmen van je dennenappels, zal je merken dat er regelmatig zaden loskomen van onder de schubben. Die verwijder je best volledig alvorens het knaagmateriaal aan je konijnen voor te schotelen. Strikt gezien zijn ze niet giftig, maar het is allesbehalve een gezond voedingsmiddel voor konijnen. Dennenpitten bevatten hoge concentraties aan vetten en zetmeel, wat kan leiden tot diarree en andere vervelende ziektes. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen