Laten we meteen dit hardnekkig misverstand uit de wereld helpen: nee, egels eten geen kippen en vallen je kakelende eierfabriekjes ook niet aan. Waar egels wél gek op zijn, zijn insecten en weekdieren. Een schaaltje naaktslakken, regenwormen of kevers is voor hen een echt feestmaal! Dierenarts Tom van Dierenartsencentrum Trigenio verwijst dit fabeltje dan ook zonder omwegen naar de prullenmand.

Egel vormt geen gevaar voor kippen

Van een egel hoeven volwassen kippen eigenlijk niet veel te vrezen. Er zijn wel al meldingen gemaakt van egels die een kakelvers eitje of zelfs een klein kuikentje naar binnen werken, maar in dat laatste geval veronderstellen we dat het toch eerder om aas gaat – een vogeltje dat door een ander roofdier gedood en achtergelaten is. Een kip zal haar kuikens namelijk steeds goed proberen te beschermen en tegen een egel kan een kloeke leghen het meestal wel winnen. Opgelet: egels hebben wel heel scherpe tandjes – een echt insectenetersgebit. De meeste kippen kunnen zich hier echter makkelijk tegen verdedigen, of er simpelweg van weglopen. Dit in tegenstelling tot een steenmarter, de meest beruchte kippendief van ons land. En ook wezels, vossen en ratten durven weleens een slachtpartij aanrichten in het kippenhok. De beste manier om je kippen tegen deze bloeddorstige roofdieren te beschermen, is ze ’s nachts opsluiten in het kippenhok en ze pas ’s ochtends weer naar buiten laten.
Egel eet een kippenei
Tegen een vers kippeneitje zegt een hongerige egel geen nee

Let op met (te veel) kippenvoer

Wat een egel wél graag doet, is aanschuiven aan het gratis ontbijtbuffet in de kippenren. Wil je vermijden dat er ongenodigde gasten mee komen profiteren van je catering? Zorg dan dat je nooit te veel kippenvoer in het rond strooit en blijf even toekijken terwijl je hennen zich op hun maaltijd storten. Voer dat ze niet meteen opeten, blijft liggen en wordt een onweerstaanbare magneet voor andere hongerige magen. Bovendien kan het na een tijdje gaan schimmelen, wat de gezondheid van je kippen niet ten goede komt. Haal achtergelaten keukenrestjes dus best zo snel mogelijk weg en maak gebruik van een voederautomaat zodat alleen je kippen kunnen genieten van hun lekkere graantjes.
 
 

Wees blij met de egel in je tuin

Ook andere huisdieren hoeven zich geen zorgen te maken om de egel in je tuin. Een nieuwsgierige hond kan wel eens het deksel – of beter gezegd: de stekels – op/in de neus krijgen wanneer hij die pinnige bezoeker van iets te dichtbij wil besnuffelen, maar verder doet de egel geen vlieg kwaad. Integendeel, je mag net blij zijn met een egel in je tuin, want de soort doet het tegenwoordig heel slecht in België en bovendien eet hij met plezier alle slakken in je moestuin op! Zorg er wel voor dat je een egel nooit met je blote handen vastpakt of dat je je handen nadien erg grondig wast. Egels staan erom bekend heel gemakkelijk schadelijke bacteriën over te dragen op mensen, waar we heel ziek van kunnen worden.
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen