Zwaait je kat met haar staart omdat ze vrolijk is? Nee! Meestal betekent een zwiepende staart bij een kat net het omgekeerde, namelijk onrust, nervositeit of zelfs boosheid. Al is dat misschien nét iets te kort door de bocht.

Hoe weet je hoe je kat zich voelt?

Eigenlijk moet je naar het hele lichaam van je kat kijken om zeker te weten hoe ze zich precies voelt. De lichaamstaal van katten is bovendien veel moeilijker om te lezen dan die van honden. Die laatste lijken veel uitbundiger in hun bewegingen, terwijl het bij katten gaat om subtiele veranderingen. Om geen detail te missen, moet je dus de volledige houding van je kat analyseren. 
KAttenstaart
Een staart alleen zegt weinig over de emoties van een kat, je moet altijd naar het totaalplaatje kijken

Vertelt mijn kat dan helemaal niets met haar staart?

Jawel hoor! Katten gebruiken hun staart om verschillende boodschappen over te brengen naar soortgenoten of mensen. Beweegt het puntje van haar staart snel heen en weer, dan wijst dat op een geïrriteerde kat. Gaat de hele staart aan hoog tempo zwiepen, dan is ze écht not amused. De overduidelijke boodschap: blijf uit mijn buurt! Een kat die tijdens het aaien begint te ‘kwispelen’ is dus niet zo blij als een hond, maar communiceert dat ze liever met rust gelaten wordt. Het heeft geen zin om zo’n kat te dwingen om op dat moment toch affectie in ontvangst te nemen: door niet naar haar grieven te luisteren, bestaat de kans dat je kat besluit dat haar pogingen tot communicatie niet werken en dat ze een volgende keer meteen haar klauwen zal uitslaan. Zulke katten die uit het niets aanvallen, krijgen de stempel ‘vals’ opgekleefd, terwijl ze eigenlijk misbegrepen zijn. 
 
 

In welke omstandigheden is een bewegende staart wel goed nieuws? 

Katten die tijdens hun reis naar dromenland het puntje van hun staart af en toe bewegen, zijn ontspannen maar ontvangen nog wel prikkels van buitenaf. Ze zijn dus niet in een diepe slaap, maar kunnen snel reageren wanneer dat nodig is. Ook tijdens het eten zie je deze staarttaal soms opduiken. 
 
Een kat die op het punt staat om een prooi aan te vallen, zwiept ook wel eens met haar staart. Zeker wanneer er een onfortuinlijk vogeltje in haar vizier zit, beweegt ze haar staart wild in de rondte. Voor de vogel zelf is dat goed nieuws, maar je kat blaakt op dat moment van zelfvertrouwen en weet met haar opwinding geen blijf. Op zo’n moment beginnen katten vaak ook heel schaapachtig te ‘mekkeren’: een geluid dat erop wijst dat een aanval op komst is. 
 
Nog veel meer staarthoudingen doorgronden we voor jou in dit artikel

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen