Zwaait je kat met haar staart omdat ze vrolijk is? Nee! Meestal betekent een zwiepende staart bij een kat net het omgekeerde, namelijk onrust, nervositeit of zelfs boosheid. Al is dat misschien ent iets te kort door de bocht.


Hoe weet ik hoe mijn kat zich voelt?

Eigenlijk moet je naar het hele lichaam van je kat kijken om zeker te weten hoe ze zich precies voelt. De lichaamstaal van katten is bovendien veel moeilijker om op te merken dan die van honden. Je zal merken dat honden veel uitbundiger zijn in hun bewegingen, terwijl het bij katten gaat om subtiele verschillen. De volledige lichaamstaal analyseren is dus zeker nodig om een goed beeld te krijgen van hoe je kat zich voelt en geen enkel detail te missen. De kleine details zijn namelijk zeer belangrijk bij katten!

Grijze tabby kitten
De lichaamstaal van katten is zeer subtiel: je zal dus zeer aandachtig moeten zijn als je je kat echt wil doorgronden! 


Vertelt mijn kat dan helemaal niets met haar staart?

Jawel hoor! Katten gebruiken ook hun staart om verschillende boodschappen over te brengen naar soortgenoten of mensen. Het antwoord op wat je kat wil zeggen als ze met haar staart zwaait, is alleen niet zo eenduidig. Je kat zwiept namelijk ook op verschillende manieren met haar staart. Beweegt de punt van de staart heel langzaam heen en weer, dan kan dat erop wijzen dat je kat onrustig is. Begint je kat heviger met haar staart te zwiepen terwijl je haar aait, dan kan dat een teken zijn dat ze er genoeg van heeft. Soms kan je kat slaan met haar staart. In dat geval is ze zo geïrriteerd dat je haar beter met rust kunt laten. Houdt je kat haar staart recht omhoog, met een kleine kronkel in de vorm van een vraagteken, dan is ze blij. Staat de staart van je kat met het puntje recht omhoog, dan is je kat tevreden. Als de staart van je kat naar beneden hangt met alle haren rechtop, dan is je kat ergens van geschrokken. Houdt je kat haar staart echter omhoog met de haren overeind, dan kan je beter opletten: je kat is namelijk erg boos en agressief!
 

Ziezo, hopelijk kan je nu iets beter de lichaamstaal van je kat ontrafelen. Ook honden vertellen een heleboel dingen met hun staart. Wil je daar meer over lezen? Dan kan dat in dit artikel!

Aanbevolen artikelen