Hoe schattig dit grote konijn met zijn lange oren er ook uitziet, dat maakt van hem nog geen knuffelkampioen. Zoals elk konijn is ook deze reus in hart en nieren nog steeds ‘prooidier’, waardoor hij liefst zelf de touwtjes in handen houdt. Toch is de Franse hangoor best gesteld op zijn gezinsleden - zolang die hem in zijn waarde laten. Dat wil zeggen: uitjes in de tuin, trucjes leren, samen voerpuzzels oplossen … Bovendien kan je dit konijnenras vrij makkelijk handtam maken: voederen uit de hand en af en toe een aai, behoren zeker tot de mogelijkheden. 
 

Oorsprong – waar komt het Frans hangoorkonijn vandaan?

Het Franse hangoorkonijn is in het midden van de 19de eeuw ontstaan in Frankrijk uit de kruising van twee andere konijnenrassen: de Engelse hangoor en de Vlaamse reus. In eerste instantie werd het konijn gefokt voor zijn vlees en de pels, maar al snel werd het dier omwille van zijn vriendelijke karakter steeds vaker en vaker als huisdier gehouden. Nog geen eeuw later was de Franse hangoor in bijna alle Europese landen te vinden! 
 

Uiterlijk – hoe herken je een Frans hangoorkonijn? 

De Franse hangoor is een prachtig konijn met een grote kop, waar lange oren aanhangen die een lengte tot wel 40 centimeter kunnen bereiken. Het lichaam van dit konijnenras is groot en gespierd. De gladde vacht komt in verschillende kleuren voor:
  • wit
  • bont
  • blauwgrijs
  • zwart
  • blauw 
  • chinchilla: lichtgrijs tot donkergrijs
  • isabella: een mix van geel en wit
  • madagascar: net iets donkerder geel dan isabella
 

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt het Frans hangoorkonijn?

De Vlaamse reus is één van de voorouders van de Franse hangoor, het is dus geen verrassing dat ook dit konijn vrij groot kan worden. Zo ligt het gewicht van een volwassen Fransoos tussen de 6,5 en 8 kilogram
 
Franse hangoor
Het Frans hangoorkonijn weegt gemiddeld 7,25 kilogram 
 

Karakter en opvoeding – het Frans hangoorkonijn is een sociaal dier

Franse hangoorkonijnen zijn erg vriendelijke konijnen, wat maakt dat ze meestal vrij makkelijk handtam te maken zijn. Dat proces verloopt vaak wat sneller dan bij andere konijnenrassen, omdat ze een enorme nieuwsgierigheid bezitten en bovendien erg zelfzeker zijn. Daardoor richten ze zich vaak al snel naar mensen om contact te maken. Van knuffelen en optillen houden ze echter niet, omdat het hen doet denken aan gevangen worden door een roofdier.  

Aangezien de Franse hangoortjes zo’n sociale huisdieren zijn, hebben ze ook echt nood aan aandacht van hun gezinsleden. Zorg er dus voor dat je je dagelijks bezighoudt met je huisdieren, los van de strikt noodzakelijke verzorging. Wist je bijvoorbeeld dat je konijnen ook trucjes kan aanleren? Dat kost misschien wat meer tijd dan bij een puppy, maar het geeft een erg leuk resultaat en bovendien houden konijnen ervan hun hersens aan het werk te zetten!! 
 
De Franse hangoor is erg sociaal
De Franse hangoor is erg sociaal 
 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een Frans hangoorkonijn nodig? 

Franse hangoorkonijnen hebben een dikke, wollige vacht, dus een regelmatige borstelbeurt is een echte must om klitten te vermijden. 

Dit konijnenras vindt het prima om binnenshuis te leven, maar ook buiten in een grote ren zijn ze gelukkig. Het is noodzakelijk om je Franse hangoren een gebalanceerde voeding te geven, want ze zijn gevoelig voor overgewicht. Dat maakt dat dagelijkse beweging ook erg belangrijk is om de gezondheid van je konijnen op peil te houden. Laat je huisdiertjes dus regelmatig los rondlopen – in hun konijnenren of in een deel van je woonkamer waar ze zich niet kunnen bezeren. 

Vul het konijnenvoer, dat de nodige vitamines en mineralen aanlevert, aan met groenten en fruit uit de keuken. Uiteraard is het ook noodzakelijk om je konijnen constant hooi aan te bieden. 

Onze allerbelangrijkste tip voor het houden van een Franse hangoor? Gun hem een vriendje of vriendinnetje! Geen enkel konijn zou alleen door het leven mogen gaan. Zonder soortgenootje aan hun zijde worden ze zelfs regelrecht depressief. 
 
Eenzaamheid is een kwaal waar veel konijnen onder lijden, voorzie dus zeker een vriendje voor je toekomstige konijn Eenzaamheid is een kwaal waar veel konijnen onder lijden, voorzie dus zeker een vriendje voor je toekomstige konijn
Eenzaamheid is een kwaal waar veel konijnen onder lijden, voorzie dus zeker een vriendje voor je toekomstige konijn

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is het Frans hangoorkonijn vatbaar?

Omdat het Frans hangoorkonijn een groot konijnenras is, heeft hij een verhoogde kans op ontstekingen aan zijn voetjes, ook wel pododermatitis genoemd. Zorg er daarom voor dat je konijnen niet op tralies lopen, omdat hun gewicht dan te veel druk zet op de pootjes. Controleer bovendien regelmatig of er geen ontstekingen ontstaan, zodat je tijdig kan ingrijpen en een bezoekje kan brengen aan de dierenarts. 

Het Frans hangoorkonijn bereikt een gemiddelde leeftijd tussen vier en vijf jaar, maar er zijn ook individuen die veel ouder worden. Ga meteen naar de dierenarts zodra je konijn de minste gedragsverandering vertoont. Konijnen zijn meesters in het verbergen van pijn: tegen de tijd dat je het opmerkt, kan een ziekte al vergevorderd zijn! Observeer je konijnen dagelijks gedurende tien minuten, zodat je afwijkingen meteen opmerkt. Zo geef je hen de beste kans op een lang en gezond leven. 
 

Waarop moet je letten bij het kopen van een koppel Franse hangoorkonijnen?

Vooraleer je eender welk dier aanschaft (en in het geval van konijnen zijn het er meteen twee), is het noodzakelijk om af te wegen of je gezin 5 tot 10 jaar voor de dieren kan en wil zorgen. Zijn het je kinderen die een koppel konijnen willen? Hou dan in het achterhoofd dat konijnen niet per se geschikte huisdieren zijn voor knuffelgrage kinderen en dat de zorg voor de dieren alleen door volwassenen goed opgevolgd kan worden. 

Ben jij daartoe bereid? Dan kan op zoek gaan naar een fokker van Franse hangoren voor je toekomstige huisgenootjes. Kies voor een fokker die zijn dieren door en door kent en die begaan is met de gezondheid van zijn dieren. Let o.a. op volgende zaken:
  • Let op de gezondheid van de konijnen. Hoe zien de oogjes van de konijnen eruit? Hebben ze een schone, gladde vacht? Hoe zit het met hun gewicht? Zijn ze te dik of te dun? Hoe gezond ziet de moeder eruit?
  • In welke omstandigheden leven de diertjes? Hebben ze schone eet- en drinkbakjes? Hoe reageren ze op jou of op luide geluiden? Hebben ze een voldoende groot hok en kunnen ze vrij rondlopen in een ren, tuin of woonkamer?
  • Stel kritische vragen aan de fokker. Wat doet hij om bij te dragen aan de socialisatie van zijn dieren? Kent hij de achtergrond van de ouderdieren?
  • Laat je kinderen thuis als je een fokker voor de eerste keer bezoekt. Voldoet de fokker niet aan jouw criteria, dan is het makkelijker om ‘nee’ te zeggen. Kom jij konijnen tegen die in slechte omstandigheden opgroeien? Dan koop je er best geen, want zo hou je kwalijke broodfok in stand! 
 
Breng ook eens een bezoekje aan een asiel of een konijnenopvang! Er zijn enorm veel konijnen die daar belanden uit zogenaamde ‘oepsnestjes’. Het voordeel is dat een opvang perfect weet welke twee konijnen bij elkaar passen én je kan er zeker van zijn dat je niet thuiskomt met een vruchtbaar koppel. Over die dingen hoef jij je als kersvers konijneneigenaar alvast geen zorgen meer te maken!
 

Nog meer grote konijnenrassen

  • Californian: dit grote konijnenras is net zoals de Franse hangoor erg vriendelijk en rustig: een echt sociaal huisdier.
  • Chinchillakonijn: het chinchillakonijn kent zowel een grote als een kleine variant. De grote versie is eveneens erg rustig en bereikt een gewicht van ongeveer 4,5 kilogram.
  • Vlaamse reus: een konijn dat niet kan ontbreken in een lijst met grote konijnenrassen is ongetwijfeld de Vlaamse reus. Dit konijn bereikt al snel een gewicht van 6,5 kilogram, wat hem de grootste klepper van dit lijstje maakt. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen