Vraag

Waarom steekt mijn kat haar pootje in haar drinkbak?

Telkens mijn kat wil beginnen te drinken, voelt ze eerst eens met haar voorpootje aan het water in haar drinkbakje. Best een grappig gezicht, maar waarom doet ze dit eigenlijk?
De meeste katten zijn niet zo dol op water – al zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen die de regel bevestigen – en gaan dus niet voor hun plezier een rondje zwemmen. Zélfs niet tijdens een hittegolf! Katten houden simpelweg niet van het gevoel kletsnat te zijn. Niet alleen is dat erg oncomfortabel en koud, ook duurt het een eeuwigheid om nadien dat fluffy pelsjasje weer netjes in de plooi te likken. Omdat een wilde kat in de natuur haar dagelijkse dosis vocht niet voor 100% uit haar prooien kan halen, moet ze ook regelmatig op zoek naar open water, zoals een regenplas, een beekje of zelfs een meer, om te drinken. Hydrofoob als ze is, wil ze er dan ook alles aan doen om te voorkomen dat ze voorover tuimelt en kopje onder gaat.
 
En daar komt haar voorpootje in beeld … Katten mogen dan bekend staan om hun feilloze night vision, maar als het gaat om objecten die zich dichtbij hun ogen bevinden, laat die haarscherpe arendsblik het wel een beetje afweten. Op korte afstand wordt hun zicht onvermijdelijk wat wazig. Haar heilige schrik voor water maakt dus dat je huistijger met het benaderen van haar drinkbakje geen risico wil nemen. Door een van haar voorpootjes even kort onder te dompelen, voelt ze hoe hoog het waterpeil staat en kan ze natte ongelukjes voorkomen. 
 
Sommige katten zie je zelfs het water uit hun bakje ‘oplepelen’ en van hun pootje aflikken. Of ze geven er een duw tegen, zodat het water in beweging komt en ze het beter kunnen zien. Verdenk je je kat ervan opzettelijk water uit haar bakje te morsen, om het vervolgens van de vloer op te likken? Jep, alles om maar niet te dicht met haar snoet bij dat geheimzinnige, spiegelende oppervlak te moeten komen … Heb je het gevoel dat je kat te weinig drinkt? Zorg dan dat het schaaltje of bakje breed genoeg is, zodat haar snorharen niet voortdurend de rand raken, want dit kan stresserend zijn voor een kat. Ook kan je eens een drinkbakje uit een ander materiaal proberen of haar vochtopname stimuleren met een drinkfonteintje.
Maine Coon steekt poot in drinkbakje met water