Ooit al een kat gezwind een vijver in zien huppelen om een rondje te zwemmen? Hoewel er op TikTok en Instagram best wel wat filmpjes te vinden zijn van zwemmende katten, is de uitzondering in dit geval écht wel de regel. Maar waarom maken katten zich niet graag nat? 
Een veel gehoorde verklaring voor de aversie van katten tegenover water, is hun herkomst uit warme, droge gebieden. Alleen houdt dat niet helemaal steek: andere katachtigen die vandaag de dag nog in warmere klimaten leven, zoals tijgers, leeuwen en jaguars, nemen juist wel geregeld een duik om af te koelen. Katachtigen met een meer noordelijke woonplaats, zoals de lynx en het sneeuwluipaard, zie je daarentegen zelden zwemmen omdat het teveel energie zou kosten om weer op te warmen. Er zijn trouwens ook kattenrassen die wél geregeld zwemmend aangetroffen worden, zoals de Turkse van
 
Een meer aannemelijke verklaring voor het vermijdingsgedrag dat katten omtrent water aan de dag leggen, is dat ze het gewoon geen fijn gevoel vinden om nat te zijn. Katten houden hun bontjas graag piekfijn in orde en spenderen dan ook veel tijd aan het schoonlikken van hun geliefde haren. Een natte vacht is erg oncomfortabel en je krijgt het er nog eens koud van ook - en je weet vast hoeveel katten van warmte houden. Een natte jas maakt katten ook minder mobiel omwille van het extra gewicht dat ze met zich moeten meedragen. Dat maakt hen een makkelijker prooi voor grotere roofdieren. 
 
Stop je kat dan ook nooit zomaar in bad. Dat is ook niet echt nodig. Is je kat dan toch eens thuisgekomen met een goedje dat uit haar vacht gewassen moet worden? Probeer dat dan op te lossen met een nat washandje of met droogshampoo voor katten. Je kan sommige katten overigens wel laten wennen aan water omheen hun lichaam, maar dat moet heel geleidelijk gebeuren met piepkleine stapjes, veel vertrouwen en lekkere beloningen. 


Zijn er katten die wel van water en zwemmen houden?

Hoewel de meeste katten gruwen van water en er panisch en angstig op reageren is er toch één kat die gekend is voor haar zwemtalent: de Turkse Van. Die kat heeft een fijne, dichte vacht en een kraag die in de winter nog dikker wordt. Toch is ook niet elke Turkse van een echte zwemkampioen: als ze niet van kleins af goede ervaringen opdoen met water, reageren ze later net zoals andere katten wanneer ze nattigheid voelen. 
 
Tenslotte zijn er natuurlijk ook heel wat katten die er wel van houden om met water te spelen. Misschien heb jij er zo wel eentje rondlopen? Dit type katten hengelt met hun pootjes naar een stromende waterkraan, houden ervan om rubberen eendjes uit de badkuip te vissen of drinken hun water het liefst rechtstreeks van hun pootje dat ze eerst in de drinkkom dompelen. 
Turkse van
De Turkse van staat bekend als 'zwemmende kat'

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen