De Turkse van is een speelse, actieve en lieve raskat. Al snel wordt ze enorm aanhankelijk en volgt ze haar baasje op de voet. Daardoor heeft ze het wel moeilijk met alleen zijn. Geen nood: een soortgenootje maakt haar éxtra gelukkig als je het huis uit bent. Deze kat is niet alleen uniek door haar speciale vachtpatroon, maar ze blinkt ook uit door haar voorliefde voor water!

Oorsprong – waar komt de Turkse van vandaan?

De Turkse van is een oud ras. Ze ontwikkelde zich op natuurlijke wijze – zonder selectie door de mens – aan het Vanmeer in Turkije. Daar paste ze zich aan aan een extreem klimaat met erg koele winters en zeer hete zomers. Vroeger noemde men dit ras kortweg de ‘Turkse kat’ te spreken, maar de verwarring met de Turkse angora werd te groot. Beide rassen lijken misschien wat op elkaar, maar ze zijn volledig apart van elkaar ontwikkeld en de combinatie van kleur en lichaamsbouw verklapt met wie je te maken hebt. In 1955 werd de eerste Turkse van meegebracht naar Engeland. Wat later, in 1982, duikt het ras voor het eerst op in de Verenigde Staten. 
 
 

Uiterlijk – hoe herken je een Turkse van? 

De Turkse van is een gespierde kat. Ze beschikt over een groot lichaam en een sterke bouw. Je kan haar makkelijk herkennen aan haar geheel spierwitte kleur met aftekeningen op het gezicht en de staart. Haar patroon is zo kenmerkend dat er bij andere kattenrassen met een gelijkaardig uitzicht over het ‘van-patroon’ wordt gesproken. Je kan de Turkse van in drie verschillende kleurvariaties terugvinden:
 
  • Effen (rood, zwart, blauw en crème) en wit
  • Tabby (crème tabby, blauw tabby, rood tabby en bruin tabby) en wit 
  • Bicolor (blauw ‘patched tabby’, schildpad, verdunde schildpad, bruin ‘patched tabby’ …) 
De Turkse van slaapt
De Turkse van heeft een typisch patroon met een volledig wit lichaam en gekleurde aftekening op het hoofd en de staart
Deze kat beschikt daarnaast over een volle, relatief grote kop, die aan de ronde kant is. Haar kin is lichtjes afgerond en de ogen en oren zijn groot. Haar amandelvormige ogen zijn meestal amberkleurig. Ze heeft een middellange, donzige staart waarbij de haren van de staart minstens vijf centimeter lang moeten zijn. De poten van de Turkse van zijn, net zoals haar lichaam, gespierd en stevig. Haar voorpoten zijn korter dan haar achterpoten en ze heeft ronde voetjes.  
 
 

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de Turkse van?

De Turkse van is een grote en massieve kat die erg traag volgroeid raakt. Het kan soms tot op een leeftijd van vijf jaar duren vooraleer deze kat haar volwassen grootte en gewicht heeft bereikt. Gemiddeld weegt ze tussen de 3 en 8,5 kilogram en kent ze een schofthoogte (dat is de hoogte van de grond tot de schouders van de kat als ze volledig recht staat) tussen de 35 en 40 centimeter. 

 
 
Karakter en opvoeding – de Turkse van is fan van water

De Turkse van is een sociaal dier. Ze heeft een erg extravert en vriendelijk karakter. Al snel raakt ze gehecht aan haar familieleden en verzorgers, maar ze is ook zeer verdraagzaam tegenover andere katten en honden. Haar nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat ze je snel overal in huis zal volgen. Ze wil namelijk graag op de hoogte zijn van wat er zich allemaal afspeelt. Maar dat aanhankelijke karakter kan wel in haar nadeel spelen als ze eens alleen gelaten wordt. Daar kan deze kat namelijk niet zo goed mee om. Het is dus sterk aangeraden om nog een speelkameraad in huis te halen als je regelmatig de deur uit gaat. Zo is je Turkse van minder eenzaam en heeft ze altijd een speelkameraadje in de buurt. Ook als je wél vaak thuis bent, is het trouwens leuk (voor jou en de katten) om twee katten samen te zien opgroeien!  
 
De Turkse van is daarnaast enorm atletisch en actief. Ze houdt ervan om druk in de weer te zijn. Springen, klimmen, lopen én zelfs waterpret, de Turkse van is volledig fan! Die voorliefde voor water is best opvallend. Ze wordt daarom ook wel eens de ‘zwemkat’ genoemd. Je kan de Turkse van dan ook bijzonder blij maken met waterspelletjes. Maar ook interactief speelgoed zoals hengels of puzzelspeelgoed is steeds een goed idee. Deze intelligente kat wordt graag uitgedaagd. Ze houdt er ook van om achter een balletje of muisje te hollen wanneer je er als verzorger eentje in het rond gooit. 
 
 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een Turkse van nodig? 

De Turkse van beschikt over een halflange, superzachte vacht. Doordat ze oorspronkelijk afkomstig is uit een regio met extreme temperaturen, past haar vacht zich aan het seizoen aan. In de winter draagt ze een dikke, lange winterjas. Vooral rond haar poten, buik en oren heeft ze dan lange haren. Aan het gezicht blijven de haren kort. Een volwassen Turkse van heeft een volle nekbeharing en een borstelstaart. Met de seizoenswisseling verandert haar vacht. Logischerwijs gaat ze in de zomer liever iets lichter gekleed door het leven. Ze kent een zware ruiperiode en bekomt zo haar zomervacht die korter en koeler is. In die ruiperiode kan je je Turkse van best iets vaker borstelen dan normaal, zodat haar vacht er lekker zacht en glanzend blijft uitzien. Er wordt wel eens gezegd dat de unieke structuur van de vacht van deze kat geen knopen en klitten vormt, toch check je best wekelijks even of je je kat geen handje moet helpen. Voer daarnaast ook steeds de standaardverzorging uit: bekijk (en verzorg als dat moet) de nagels, de oren, de ogen en het gebit van je kat en voorzie twee knusse en hygiënische kattenbakken
 
De Turkse van is, zoals je al eerder kon lezen, dus best een grote en massieve kat. Ze eet dus ook meer dan de doorsnee kat, maar let toch op dat ze niet te veel eet. Overgewicht kan gezondheidsproblemen veroorzaken zoals diabetes, hartaandoeningen en artritis. Veel mensen kiezen ervoor om een hele dag eten te laten staan. Dat is voor jezelf, als verzorger, lekker makkelijk en ook katten houden ervan de hele dag door te snacken. Door een deel van haar voeding aan te bieden in een slowfeeder of voederpuzzel, zorg je ervoor dat je kat stopt met eten wanneer haar honger voorbij is. 
de Turkse van eet
De Turkse van is geen moeilijke eter, als je haar van kleins af van verschillende dingen laat proeven

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de Turkse van vatbaar?

Over het algemeen is de Turkse van een gezond ras dat erg oud kan worden. Toch is het ras vatbaar voor enkele aandoeningen zoals:
 
  • Hypertrofische cardiomyopathie (HCM): deze hartziekte komt bij meerdere kattenrassen voor en zorgt voor een afwijkende hartspier. HCM kan leiden tot een trombose, hartfalen en zelfs het plotseling overlijden van de kat. HCM kan je niet genezen, maar door de kat de juiste medicatie te geven, kan het wel behandeld worden. 
     
  • Zuiver witte katten zijn door het W-gen gevoelig voor blindheid, doofheid, gehoorverlies en evenwichtsstoornissen. Deze kleur moet dus vermeden worden.
     
  • Polycysteuze nierziekte: bij deze aandoening ontstaan er cysten op de nieren van de kat, waardoor die na een tijdje niet meer optimaal werken. De ziekte kan je herkennen aan een verminderde eetlust, gewichtsverlies en overmatig drinken en wordt bevestigd door middel van een echografie. 
 
De Turkse van is een kat met een hoge levensverwachting. Ze kan makkelijk zo’n 17 jaar oud worden! 

 

Waarop moet je letten bij het kiezen van een Turkse van?

Volledig aan boord om een Turkse van te kopen? Joepie! Maar voor je de deur uitgaat en in je wagen springt om er eentje te gaan halen, geven we je graag enkele tips mee. Het is namelijk erg belangrijk om een kat bij een betrouwbare fokker te halen.
 
  • De fokker dient de juiste gezondheidscertificaten te kunnen voorleggen. Zo kan je controleren of de ouderdieren gecheckt zijn op HCM. 
     
  • De fokker moet de kittens bij de moeder houden tot ze minstens 12 weken oud zijn. Dan pas zijn ze klaar om naar een nieuw gezin te gaan. 
     
  • Worden de katten in een hygiënische en ruime omgeving gehouden, het liefst van al in de woonkamer van een actief gezin? 
     
  • Zijn de katten gesocialiseerd? Dat wil zeggen: hebben ze kennisgemaakt met andere katten, mensen, kinderen enzovoort? En zijn ze al gewoon aan allerlei dagelijkse geluiden zoals de stofzuiger, de microgolfoven, de airco …? 
     
  • Hoe is de staat van de oren, ogen, nagels en vacht van de kat? 
     
  • Een raskat staat altijd in het stamboek van de BRKV (Belgische Raskatten Vereniging). 
 
Ten slotte: heb je er al eens aan gedacht om een bezoekje te brengen aan een asiel of rond te kijken op de website van een herplaatsingsorganisatie? Daar zit misschien een Turkse van (of een andere kat van je dromen) op een nieuw baasje te wachten. 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen